Tom Dubravec / CROPIX
HAJDUK DOČEKUJE FARMACEUTE

LOVCI, A NE LOVINA: 'Moji igrači su gladni!' STANJE U HAJDUKU NIJE SE PROMIJENILO OD VELOG MISTA 'Slavljeniku želimo pokloniti pobjedu za rođendan'

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 25. listopad 2019. 17:11

U stožeru Hajduka održana je konferencija za medije uoči dvoboja 13. kola HNL-a u kojem će igrati Hajduk i Slaven Belupo, ove subote od 15 sati.

- Očekuje nas brutalno teška utakmica, ali mi smo spremni. Slaven se strašno popravio dolaskom novog trenera, veliku energiju je unio i malo smo o tome sad pričali, ali to je tako... – objavio je trener Hajduka Damir Burić, pri kraju pressice, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prije toga se pričalo nadugo i naširoko, 26 minuta izričaja, rekli bismo "gusto natipkanih stranica". I o želji nadasve da se s tri boda daruje Torcidu za rođendan.

U subotu bi Damir Burić mogao ući u povijest Hajduka, ako svlada Slaven Belupo, to bi mu bila sedma uzastopna domaća pobjeda s početka prvenstva, čime bi prestigao dosadašnje Hajdukove rekordne učinke od po šest uzastopnih pobjeda što su ih svojedobno nanizali Stanko Poklepović, pa onda i Luka Bonačić.

Pitali smo ga na pressici i to, nasmijao se, učinio fintu da je prečuo:

- Slabo sam vas čuo... Ma znam, znam, nego gledajte, nama je utakmica kao utakmica bitna. Želimo demonstrirat svoju moć. Svaku smo imali 72 ili 73 ili 78 posto posjed lopte, protivnik nije izaša vanka šesnaesterca, imali bismo tri, pet, osam šansi, to želimo ponovit. Protiv Varaždina smo dali tri, a kažu malo je, htjeli bismo šest golova. Demonstrirajmo silu i moć iznova. Volio bih da njihov golman ne bude najbolji na terenu.

Split, 310819. 
Stadion Poljud. 
Utakmica 7. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
HNK Hajduk -  GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Damir Buric.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX

Pričao je:

- Subota je, imat ćemo lipu utakmicu ispred nas, ova akcija ("i pape i dida..." op. a.) je jako dobro odjeknula, dobroj posjeti se nadam. Ovu sedmicu odradili smo jako dobro, atmosfera je s naglaskom na koncentraciju i suprotstavit ćemo se Belupu u jako dobrom sastavu. Imamo i problema, kažnjavanje Bradarića na primjer, pa Bulos i Bašić još su u adaptacijskom treningu, iduću sedmicu će se priključit. A imamo i male probleme s Nejašmićem, ali imamo dovoljno opcija. Kalik, Jurić, Beširović, Barry, posloženi smo. Vezni red je stabilan i imamo bezbroj opcija.

U kakvom ste vi raspoloženju, bilo je povika, predsjednik Brbić vas je zaštitio. A Slaven je ostao dužnik u Koprivnici?

- Mi moramo pokazat da smo u stanju neke stvari pokazat. Meni je to izazov... Vjerujem u naše momke. Mislim da smo protiv Belupa u Koprivnici kao i inače imali pregršt šansi i svoje momente. To je naš "manko" (nedostatak, op. a.). Ne zabijemo i ne otvorimo utakmicu na svoju stranu. Bit ćemo mi na višem nivou. Dobro je da šanse stvaramo.

A Lokomotiva, da se vratimo na tih 0:0 i povike?

- Naša želja i htijenje je bilo tu. Da smo mogli krenit sa 1:0, kako bi vam reka... Da je balun uša u gol, utakmica se otvori, protivnik se otvori. Momčad je htjela i dominirala i imala veliku želju. U gostima takve šanse kao što je imao Hamza Barry, pa to moraš realizirat, posebno kad protivnik igra tako kompaktno i u bloku.

Nastavio je:

- Mi smo uvijek željni tri boda i motivacija je uvijek tu. Dok je takav moral, bit ćemo nagrađeni. Kad ćemo bit nagrađeni, ne znam, ali bit ćemo. Sve smo bodove dosad apsolutno zaslužili!

Koliko će vam nedostajat Bradarić?

- Vi ste vidili da Filip jako dobro povezuje linije. Daje ritam. A uvijek imamo neki problem, ili fali golman ili half ili vezni, uvijek trebamo nać rješenja, ali smo ih nalazili i naći ćemo ih.

Bilo je neugodnih povika – baš se inzistiralo.

- Ma, ništa se to s nama nije promijenilo u odnosu na trenere, gledajte Velo misto, tako je bilo i prije osamdeset ili sto godina. Dajem sebe za momčad i uvijek želim maksimum od momčadi. A nije sve u mojoj domeni. Važno mi je kako će navijači cijenit i poštovat moj odnos. Ti ljudi koje vole klub imaju dobar osjećaj za onoga koji sprovodi ciljeve kluba i daje sve od sebe i ja s tim nemam problema. Vodi me nevjerojatno velika ljubav i strast prema ovome klubu i tu se ništa neće promijenit.

Varazdin, 280719.
Gradski stadion.
Nogometna utakmica 2. kola 1. HNL izmedju klubova NK Varazdin i HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Damir Buric, trener Hajduka.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak/Cropix

Marin Ljubić nije više u prvoj momčadi, a Hamza Barry je, a ni jedan, ni drugi nisu produžili ugovor? Različita su mjerila?

- To bi bolje sportski direktor odgovorio. Mi imamo plan šta želimo, da igrači neke stvari ispoštuju i imaju respekt prema klubu. Potreban je dobar dijalog i komunikacija će bit naš izlaz iz problema. A uvijek je odluka od strane kluba, jer klub je iznad svega, on odlučuje. Ja moram sprovodit što mi klub kaže. Hamza je u pozitivnom smjeru razgovora, osjeća se obostrano da bi to moglo bit u dobrom pravcu za Hajduk.

Ne slažem se s napisima pojedinih kolega, rekla je TV-novinarka Mirta Šurjak. Stvara se negativno ozračje, nastavila je. Pomislila bih da je Hajduk na predzadnjem mjestu, a ne prvi vrhu. Tolike kritike ne mogu djelovat pozitivno.

- Bravo! Sve ste rekli – ozario se Burić. - Zajedništvo je bitno u svim segmentima. Mi smo počeli od naše male grupe širit zajedništvo, s igračima. Naš je "staff" nevjerojatno stabilan i dobra je atmosfera kod nas. Ako bismo uspjeli da pokažemo hajdučko zajedništvo, klubu bi bilo lakše. Kritike ja dobra, ako je dobronamjerna. I mi sebe analiziramo i kritiziramo. I tekako. Ali, samo ako budemo zajedno, možemo napravit nešto veliko. Ako ne, zakazali smo.

Opet ste lovac, a ne više lovina?

- I sad su mi igrači gladni! Jedva čekaju da se pokažu. Imamo slavljenika brzo (Torcida, op. a.), tom slavljeniku želimo nešto i poklonit. Idemo proslavit tri boda, dat sve od sebe i to je to.

Krstanović je rekorder po tome koliko je puta zabio Hajduku?

- Ajmo ovako. Čovik ima 35 godina. Fenomen profesionalac. Njegov odnos prema igri, mislim stvarno, chapeau, skidam kapu tom igraču. Nisu svi igrači isti, ne možemo reć aaa stari, šta je... Da je kod nas, reka' bi mu dobrodoša'! Svaka mu čast.

Caktaša dobro zatvaraju, nema ga u igri, nedostaje njegov učinak. Kako ćete ga oslobodit protivničke kontrole?

- To su vam momenti u igri, imate situacije koje vas mogu lako odvest do uspjeha. A ne uspijete. Imao je tri šanse. Imate šut, dolazi mu blok. Imaš kontru, lijevo ili desno da doda, odlučuje se na šut, i da je da gol, bilo bi "vauuu", kakav gol, ali ništa. Treći put, ideš na udarac, a mo'š odigrat, moga si bit paker... I opet ništa. On želi odlučit, to je dobro, a uspit će mu, uspit će svima nama, realizacija će doć, sad još nije tu. Moramo vjerovat u igrača. Ekstraklase treba sačekat i zaslužuju da ih se istrpi. Treba stat i podržat i bit uz momka, jer ni njima nije lako. Kod mene je čaša uvijek polu-puna, treba bit pozitivan. A treba bit i samokritičan. Nismo sami ovdje, ima i drugih klubova koji su na našem nivou, gledao sam Rijeku i Belupo. Novi trener u Belupa donio je novu ideju, energiju, pokazuje odmah puno toga...

I nakon toga je rekao:

- Čeka nas brutalno teška utakmica!

Pitanje o Ivanu Bulosu nije izostalo, još nije spreman:

- Imao je svoje probleme, ozljede, treba ga sačekati. Nastojat će odradit određene treninge s nama i nadamo se da će ga zdravlje poslužit. I Samuel (Eduok, op. a.) je imao problema. I on će se vratit – objavio je.

Treba strpljenja prema ozlijeđenom Peruancu, kad je dolazio znali su da dolazi na rehabilitaciju.

Linker
27. travanj 2024 02:09