GORAN SEBELIC Cropix
RAPSODIJA ISTRE

VIDEO: Fantastično! U Puli pao jedan od najljepših golova ovoga mjeseca, i to ne samo u HNL-u

Nogometaši Istre upisali su 3:0 pobjedu protiv Slaven Belupa na Aldo Drosini
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. travanj 2024. 19:49

ISTRA 1961 - SLAVEN BELUPO 3:0 (Filet 6.-11m, Ekong 16., Sušak 34.-ag)

ISTRA 1961 (3-4-3): Majkić - Majstorović, Koski (od 84. Hujber), Iovu - Marešić 🟨, Blagojević (od 84. Žgomba 🟨), Petrusenko, Devetak - Ekong ⚽ (od 71. Čuić), Filet ⚽ (od 84. Jaganjac), Lawal (od 55. Lisica)

SLAVEN BELUPO (4-2-3-1): Sušak - Krušelj, Boras, Pllana, Štefulj (od 46. Bosec) - Lepinjica, Liber (od 46. Balta) - Murić (od 65. Jagušić), Mioč (od 46. Mrdaković), Bošnjak - Štrkalj 🟨 (od 71. Marić)

>> Golove s utakmice pogledajte OVDJE <<


Nakon pobjede u Osijeku Zeleno Žuti su tražili "povezani" puni bodovni plijen i odmak od "svoje" devete pozicije za 4 boda. Suparnik je trenutno deveti i kako je izgledalo u ovoj utakmici teško je očekivati da će ovaj put Istra 1961 povratiti poziciju koju je u više navrata zauzela proteklih godina (osim lani)...

Ugodno sunčano vrijeme na Drosinu je u terminu petka privuklo blizu tisuću gledatelja. Oni koji su došli nisu požalili, naprotiv. Pogotovo u prvih 45 minuta vidjeli smo izvanredno razigranu, taktičke i tehnički dominantnu Istru 1961, koja je u svim elementima igre nadvisila indisponiranje goste. Moguće je da su igrači Slaven Belupa bili tako slabi u prvom dijelu zbog igre Istre. No, teško se oteti dojmu da je bilo odveć ležernih pristupa da bi se suprostavili vrlo agresivnoj domaćoj momčadi.

Paolo Tramezzani je opet pokazao taktičku raznovrsnost i dobro čitanje suparničkih slabosti. Iznenadio je uvrštenjem Koskia na desnog krilnog beka, izostavivši Hujbera i Kadušića, a uz to je iza špice uvrstio mladog i moćnog Faga Lawala. S takvom postavom Istra je od početka zavladala na terenu, u drugoj minuti pogodiila gredu (Majstorović) a u 6. povela golom iz kaznenog udarca. Vodstvo je bio samo dodatni motiv Zeleno Žutima da nastave visokim ritmom i brzom igrom. Zahvaljujući vrlo brzim Lawalu, Ekongu pa i Filetu, obrana gostiju je bila razvučena, a onda su se i vezni igrači lakše ubacivali između linija i pritiskali suparnika. U svim duelima su slavenaši bili "kratki", osim što je Štrkalj, usamljen u napadu, pokupio sve loptu u skoku. Nije, međutim, imao raspoloženu pratnju koja će iskoristiti "druge" lopte...

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Kad je Emmanuel Ekong postigao drugi gol, fantastičan u pripremi i realizaciji, bilo je jasno da će, barem prvi dio utakmice, ići u jednom pravcu. Treći pogodak, kojeg je odradio izvrsni Lawal, ali mu je kumovao Sušak (odbila se od vratnice u njega i iza linije), zaključio je jedno od najboljih poluvremena na Drosini u proteklom razdoblju. Uz to rezultat od 3:0 nije baš uobičajen doživljaj navijačima Zeleno Žutih, zato su i bili odlično raspoloženi.

U nastavak je trener gostiju, previše nervozan i usmjeren na sudačke odluke (osporavao jedanaesterac i akciju drugog gola), odlučio promijeniti tri igrača. Izvukao je Štefulja, Mioča i Libera, uveo svježe snage prioritetno da dobije na energiji i borbenijem stavu. Tramezzani je promijenio umornog Lawala, koji je do 54. minute non stop sprintao u oba smjera. Nakon dva tjedna bolničkih pretraga sasvim je logično da mladi nigerijski reprezentativac nije još fizički u fit izdanju. Zato će mu pripomoći ovacije publike koje je doživio po izlasku i prepuštanja drugom brznacu, Lisicu.

Dinamika drugog poluvremena bila je logično nižeg intenziteta. Istra je imala visoku prednost, trener gostiju je iskoristio ovu situaciju da pruži šansu za više tinejdžera iz omladinske škole i to mu je svakako plus u općem sivilu nastupa SB-a, gdje je Ivan Lepinjica djelovao kao rijetki gostujući akter koji će djelovati barem "kako treba".

image
GORAN SEBELIC Cropix

Tramezzani je izvukao i Ekonga te je brzinski momčad ostala na agilnom Lisici, koji je okomitošću nastojao dati dubinu domaćinima. Trener Istre je dao priliku i još nekolicini mlađih, Žgombi, Jaganjcu, te iskusnom Hujberu. Utakmica je išla svome očekivanom kraju, s pobjedom i tri boda kojima je Istra pobjegla Slaven Belupu na plus 4. Obzirom na raspored i vrlo dobru formu Puležani mogu gledati i prema višoj poziciji (sedma, šesta). Slavenaši imaju teži raspored i pitanje je imaju li prostora da se izdignu iznad aktualne pozicije. Dobro je što su šansi dobili mlađi igrači, koji su barem u pristupu djelovali bolje od iskusnijih aktera.

Gotova je utakmica koja je bila gotova nakon prvog poluvremena. U prvom dijelu Istra je dominirala i postigla tri gola od kojih je onaj Ekonga bio senzacionalan, a u drugom nismo vidjeli gotovo ništa osim dosta mladih igrača s obje strane.

90+1. U zadnjim minutama smo vidjeli nekoliko dobrih šansi. Sada je pucao Lepinjica, ali nema gola za Slaven.

89. Ovo je bila najbolja prilika u drugom poluvremenu. U njoj se našao Lisica, ali je Sušak odlično obranio.

87. Pucao je Mrdaković, opet brani Majkić.

85. Dobro je pucao Hujber, brani Sušak, a na odbijenu loptu nije uspio doći nitko od igrača Istre.

84. ⇔ Izašli su Filet, Blagojević i Koski, a ušli Jaganjac, Žomba i Hujber

80. Upišimo lijepu akciju mladih igrača Slavena, juniora Mrdakovića i kadeta Marića. Pucao je ovaj potonji, ali bio je neprecizan.

75. Upišimo pokušaj Čuića iz slobodnog udarca. Nije bio dobar, ali moramo nešto napisati.

71. ⇔ Po jedna izmjena na svakoj strani. Kod Istre je Čuić ušao umjesto Ekonga, a Marić je u igri kod Slavena umjesto Štrkalja.

70. Možda su se dvije momčadi trebale na poluvremenu dogovoriti da utakmica završi tada. U nastavku nismo vidjeli ništa - Istra nema potrebe juriti, a Slaven nema kvalitetu da nešto konkretno napravi.

image
GORAN SEBELIC Cropix

69. 🟨 Požutio je sada i Marešić.

65. ⇔ Izašao je i danas nevidljivi Murić, ušao Jagušić.

64. Prva situacija koju trebamo zapisati u drugom poluvremenu je udarac Bošnjaka što je i prva kakva-takva šansa Slavena na utakmici. Majkić je to mirno uhvatio.

55. ⇔ Izašao je Lawal, ušao Lisica.

54. 🟨 Ništa se nije dogodilo u prvih deset minuta drugog poluvremena. Sada je Lawal išao na loptu protiv Suška i bio je malo neoprezan pa je s razlogom dobio žuti karton.

48. 🟨 Žuti karton je dobio Štrkalj nakon starta na Koskiju.

46. ⇔ Počelo je drugo poluvrijeme s čak tri izmjene u redovima Slavena. Izašli su Liber, Štefulj i Mioč, a ušli Balta, Bosec i Mrdaković.

Gotovo je prvo poluvrijeme u kojem je igrala samo jedna momčad. Istra 1961 vodi 3:0 i to i više nego zasluženo. Posebno treba istaknuti sjajan gol Ekonga koji je, kako se kaže, za eurovizijsku razmjenu. Vidjet ćemo može li Slaven u nastavku poboljšati svoju igru.

42. Opet je zaprijetio Lawal. odlično je probio lijevi bok, ali nije uspio centrirati u sredinu.

34. ⚽ GOOOL! Istra vodi 3:0!!! Obranu Slavena je sada probio Lawal koji je pucao s lijeve strane, a vratar Slavena Sušak je pogriješio i dopustio da mu lopta prođe u bliži kut. Gol se na kraju ipak piše golmanu Slavena.

image
GORAN SEBELIC Cropix

28. 🟨 Prvi žuti karton na utakmici dobio je Petrusenko zbog neopreznog udarca laktom jednog od igrača Slavena.

25. Nismo vidjeli puno nakon drugog gola. Slaven ne može doći do prave prilike, a Istra sada mirno kontrolira utakmicu.

16. ⚽ GOOOL! Nastavlja Istra s odličnim početkom utakmice. Ekong je postigao sjajan gol. Povukao je loptu iz svoje polovice terena, namjestio se na udarac s nekih 20ak metara, a lopta se s unutrašnje strane grede odbila u mrežu. Neobranjivo!

image
GORAN SEBELIC Cropix

10. Odlično je Istra otvorila utakmicu. Domaćini su puno bolji u uvodnih deset minuta, imali nekoliko šansi, a gol iz jedanaesterca je okrunio tu nadmoć.

6. ⚽ GOOOL! Filet je precizan za vodstvo Istre!

image
GORAN SEBELIC Cropix

6. Kazneni udarac za Istru. Pogodila je lopta Libera u ruku, a sudac je odmah pokazao na bijelu točku.

3. ⚠ Imala je Istra veliku priliku nakon kornera. U gužvi je Majstorović lijepo potegnuo lijevom nogom i pogodio gredu.

1. Počela je utakmica u Puli.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 20:03