Bruno Konjevic / CROPIX
DIV IZ PREDGRAĐA NA MAKSIMIRU

MLADI DINAMOVAC ZABIO ŽILAVIM ZAPREŠIĆANIMA I OSIGURAO MODRIMA MIRNU PRIPREMU UOČI NAJTEŽEG EUROPSKOG ISPITA Nenad Bjelica ostvario desetu pobjedu

14. kolo hrvatskog nogometnog prvenstva otvorio je ove subote od 15 sati prvak Dinamo protiv zaprešićkog Intera. Modri su slavili s 1:0, a strijelac jedinog pogotka bio je 17-godišnji Joško Gvardiol. Dinamo je ovom pobjedom sačuvao prvo mjesto s 31 pobjedom, dok u 17:30 Hajduk - koji ima četiri boda manje - otvara utakmicu protiv Gorice. U srijedu će na Maksimiru gostovari ukrajinski Šahtar, a eventualnom pobjedom Dinamo bi osigurao novo 'europsko proljeće'.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. studeni 2019. 15:23

DINAMO - INTER 1:0 (Gvardiol 48')

DINAMO (4-1-4-1): Livaković - Stojanović, Gvardiol, Perić, Leovac - Đira - Šitum, Kadzior, Olmo (od 71. Ivanušec), Oršić (od 79. Hajrović) - Petković (od 86. Šipoš)

Trener: Nenad Bjelica

INTER (5-3-2): Frelih - Galić, Soldo, Tatomirović, Savić (od 87. Barić), Čeliković - Postonjski, Mlinar, Ljubić - Mitrović (od 80. Serderov), Mamut (od 73. Tchuameni)

Trener: Samir Toplak

ZAGREB, stadion Maksimir Gledatelja: 2.404 Sudac: Duje Strukan (Split)

Dinamo na prvom mjestu ljestvice i s novom prvenstvenom pobjedom čeka Šahtar! To je scenarij koji su u Maksimiru priželjkivali. A glavni autor njegova ostvarenja bio je najmlađi Modri, Joško Gvardiol!

U svojoj drugoj seniorskoj utakmici za Modre zabio je svoj prvi službeni pogodak te otvorio put prema trijumfu. Zato ovaj dan treba posebno zapamtiti; vjerujte, taj mladi stoper ogromne perspektive postići će još mnogo pogodaka, njegova karijera jednostavno mora biti blistava. Krenuo je zaista fantastično u utakmici u kojoj je prvi put bio starter kao senior, do ovog je susreta odigrao samo nekoliko posljednjih minuta protiv Gorice. Maksimir je, u predvečerje velikog okršaja sa Šahtarom, svjedočio prvom koraku jednog mladića koji bi trebao obilježiti sljedeće godine zagrebačkog kluba. Do njegova pogotka Modri nikako nisu uspijevali zabiti, iako su suvereno dominirali.

Malo je Jošku pomogao i do tada najbolji igrač utakmice, zaprešićki vratar Frelih. Loše je izašao na centaršut Kadziora iz kornera, ostao je u raskoraku, ukopan, Gvardiol je to iskoristio. Kad smo već kod mladih, onda svakako moramo spomenuti još jednog momka iz generacije koja dolazi. To je Marko Đira, defenzivni vezni, ratnik bez mane i straha, Dinamov mač kraj kojeg se teško može proći. Đira je odigrao odličnu utakmicu, "novi Ademi" također je nagovijestio velika dostignuća u budućnosti. Debitirao je još jedan mladić, centarfor Leon Šipoš, koji je ušao u posljednjim minutama umjesto Brune Petkovića. Dok su reflektori upereni u Ligu prvaka, prekrasno je saznanje da u plavom domu stasa mlada generacija o kojoj će se u budućnosti mnogo čuti.

Inter se predstavio u solidnom izdanju kad je riječ o defenzivi, makar je mogao primiti još pogodaka. Ali igrali su gosti onoliko koliko su mogli, koliko su im domaćini dopustili. Istina, prema naprijed nisu napravili baš ništa, bili su posve bezopasni, što je i bilo očekivano s obzirom na razliku u kvaliteti između dviju momčadi. No Samir Toplak korektno je posložio momčad, Zaprešićani djeluju nemjerljivo bolje nego na startu prvenstva.

Modri su krenuli snažno, brzo i žestoko. Željeli su utakmicu riješiti u početnim minutama pa onda kasnije lakše kontrolirati događaje na travnjaku. Međutim, nisu uspjeli u svom naumu, promašivali su izgledne prilike, lopta nije htjela u mrežu Zaprešićana. Žiga Frelih! Vrataru Intera moglo se stalno pljeskati u trenucima Dinamovih početnih uraganskih napada, čovjek je zaista bio u sjajnoj formi. Ponekad ste, doduše, imali osjećaj da je rođen pod nekom sretnom zvijezdom, posebice na samom startu ogleda, već u drugoj minuti, kad je Šitum promašio zicer s nekih šest metara poslavši loptu preko grede. Ali sreća mu nije trebala desetak minuta kasnije, tada ga je spasio sjajan refleks. Stojanovićev centaršut glavom je pokupio mladi Gvardiol, odlično je pucao s oko sedam metara glavom, ali Frelih je vrhunski reagirao na gol-crti. Uskoro je Žiga opet bio izvrstan, fenomenalno je skinuo Oršićev udarac, ruka mu se protegla kao krak hobotnice.

Sve se odvijalo na Interovoj polovici, bilježili smo prodore Modrih po boku, sredini, sijevala su ubacivanja, udarci, međutim momci Nenada Bjelice nikako nisu mogli pogoditi cilj. Dani Olmo je pred istekom 20. minute bio sam na nekih desetak metara, on takve situacije obično rješava. Ovoga je puta promašio. Nakon toga je u prvi plan izbila lijeva Dinamova strana, konkretno Marin Leovac. Prvo je centrirao, Petković je pucao glavom, ali nije pogodio. Zatim je modri lijevi bek sjajno pucao s nekih 18 metara, ali je Frelih opet bio hobotnica, ovog puta leteća, izvadio je loptu ispod grede.

Na Frelihovu žalost, jedina loša intervencija malo je bacila sjenu na sve ono što je obranio. U drugom poluvremenu Modri su i dalje držali sve konce, bilo je još prilika, većina događaja zbivala se u šesnaestercu Intera.

DINAMO - INTER 1:0 (Gvardiol 48')

DINAMO: Livaković - Stojanović, Gvardiol, Perić, Leovac - Đira - Šitum, Oršić, Olmo, Kadzior - Petković

INTER: Frelih - Galić, Tatomirović, Savić, Soldo, Čeliković - Mlinar, Postonjski, Ljubić - Mitrović, Mamut

---------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

Nenad Bjelica osigurao je desetu ovosezonsku pobjedu, a ono što će navijače Dinama najviše obradovati uoči zahtjevnog gostovanja ukrajinskog Šahtara je činjenica da Modri već u sedmom uzastopnom susretu na svom terenu još nisu primili pogodak. Sretno Plavim lavovima u srijedu!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88' - Treći put izmjenu radi i Samir Toplak. Izašao je Savić, u igri je Gordan Barić.

86' - Posljednja promjena u momčadi Dinama. Bjelica je izvadio Petkovića i priliku dao 19-godišnjem napadaču Leonu Šipošu.

80' - Drugi put mijenja i Toplak. Izašao je Mitrović, ušao je prvi strijelac HNL-a Serdar Serderov.

79' - Druga zamjena kod Dinama. Umjesto Mislava Oršića ušao je Izet Hajrović.

74' - Šansa za Dinamo! Fantastično je Oršić prihvatio jednu dugačku loptu i primirio je prsima te odmah zatim opalio ljevicom isprve, no Frelih je dobro zatvorio svoj kut i obranio taj opasan udarac!

73' - Odmah reagira i Samir Toplak. Izašao je Ivan Mamut, mijenja ga Kamerunac William Joel Tchuameni.

71' - Prvu zamjenu radi Nenad Bjelica. Umjesto Danija Olma, koji je ispraćen ovacijama s tribina, u igru će Luka Ivanušec.

66' - Još je jednom sjajno opalio Leovac! Njegov je udarac opet sijevnuo s dvadesetak metara i prohujao malo iznad grede!

55' - Iako je samo oko 2400 gledatelja na Maksimiru, s tribina odjekuje navijanje kao da je u pitanju neka europska utakmica. Za sjajno navijanje zaslužni su BBB-i koji neumorno zagrijavaju glasnice kao pripremu za spektakl koji je na rasporedu u srijedu kada na Maksimir dolazi ukrajinski Šahtar.

48' - GOOOL! Kadzior je izveo taj korner, obrana Intera je loše reagirala i mladi Joško Gvardiol u svom prvom pravom nastupu na Maksimiru zabija za vodstvo Modrih!

48' - Nova prijetnja Modrih. Leovac je pucao iz daljine, a od bloka se odbila lopta u korner.

47' - Oršić je odmah najavio dominaciju i u drugome dijelu... sjajno je gađao rašlje s ruba šesnaesterca, ali proletjelo je iznad grede.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na kišnome Maksimiru. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dominacija Modrih traje od samoga starta i pravo je čudo da je gostujuća mreža ostala netaknuta. Prijetili su Petković, Šitum, Olmo, Oršić, Gvardiol, Kadzior, ma gotovo da nema igrača koji nije opalio po golu Intera... međutim, srčana i disciplinirana obrana Žuto-plavih na čelu s vratarom Frelihom najzaslužnija je što je na maksimirskom semaforu i dalje 'nula'. Dobro je to sve posložio Samir Toplak, no pitanje je dokad će trajati ovakav otpor borbenih Zaprešićana.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Prvi žuti karton dobio je Ivan Mamut zbog nesportske reakcije nakon jednog dosuđenog prekršaja za Dinamo.

35' - Smirio se tempo na Maksimiru i gosti su došli do predaha. Statistika sugerira da je posjed lopte 65 % - 35 %, no dominacija Modrih je kudikamo veća.

30' - Pitanje je koliko će još dugo Žuto-plavi odolijevati naletima... Sada je Stojanović sjajno uposlio Olma koji se na pet metara pokušao izboriti za udarac, no svaki put kad Dinamov Španjolac primi loptu, oko njega se stvore trojica-četvorica gostujućih braniča. Dobro je to zasad posložio Samir Toplak, ali razlika u kvaliteti je ipak očigledna...

27' - Fantastičan pokušaj Marina Leovca! Majstorski je branič Modrih opalio iz voleja s kojih dvadesetak metara, a još je ljepša bila parada kojom je Frelih obranio i izbacio loptu u korner...

22' - I opet prijetnja Modrih! Kadzior dijeli lopte kao na pladnju, no ovoga je puta Frelih za sekundu bio brži od Oršića...

19' - Pogodak visi u zraku! Sada je Kadzior pronašao Olma u šesnaestercu, mladi je dinamovac lijepo loptu primirio prsima i zatim opalio iz voleja, ali i taj je udarac prošao pored gola...

16' - Sjajan solo-prodor Mislava Oršića! Nadmudrio je Soldu te opalio iskosa i gađao suprotan kut, ispružio se vratar Intera na golu, međutim prohujalo je to pored vratnice!

12' - Još jedna šansa za Dinamo! Gvardiol se zamalo upisao u strijelce, ali skinuo je to Frelih. U nastavku akcije braniči Intera opet teškom mukom rješavaju situaciju.

8' - Strašan pritisak dinamovaca traje na zadnju liniju Intera, muče se gosti s kombinatorikom i sve se svodi na ispucavanje lopte po principu 'što dalje od gola'. Olmo je presjekao jedno dodavanje i zamalo proigrao nekog od suigrača, no uspjeli su to nekako raščistiti Žuto-plavi.

3' - Pokrenula se maksimirska publika i s tribina gromoglasno odjekuje 'Dinamo Zagreb!' i 'Volim Dinamo'!

2' - Krasna akcija Modrih već u drugoj minuti! Stojanović je 'podvalio' za Petkovića koji je izbjegao zaleđe i zatim odmah petom proigrao Olma, a Španjolac je povratnom pronašao Šituma čiji udarac s desetak metara prolazi malo iznad grede!

1' - Počela je utakmica na Maksimiru. Glavni sudac je Duje Strukan iz Splita.

---------------------------------------------

14.40 U sjeni utakmice Dinama i Intera, od subotnjeg jutra traje prodaja ulaznica za susret Modrih i Šahtara u Ligi prvaka nadolazeće srijede. Najnovije informacije koje pristižu s Maksimira vele da su rasprodane kompletna zapadna tribina (dolje i gore) te čitav Istok. Ostala su na raspolaganju samo oba kata Sjevera, ali sudeći po gužvama u redu, i to će brzo planuti.

14.25 Stigli su sastavi za današnju utakmicu na Maksimiru. Nenad Bjelica je dobro promiješao sastav na generalnoj probi za Šahtar. Bekovi su oni "europski", Gvardiol igra umjesto očekivanog Šutala, a u veznom redu je Đira. Šitum je dobio mjesto nešto ofanzivnije. Na terenu su Livaković, Perić, Olmo, Oršić i Petković... Zanimljiva razmišljanja Dinamovog stožera.

Linker
26. travanj 2024 05:27