CROPIX
POVRATAK KUĆI

NIKO KOVAČ 'Preuzimam odgovornost za katastrofu, ali neću dati ostavku!'

'Naravno da sam razgovarao s Kovačom. Pa, bili smo u istom hotelu, zajedno doručkovali. Ali, o temema koje vas najviše okupiraju ne mogu sada pričati' - rekao je Šuker
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 07. rujan 2015. 20:31

''Ostaci ostataka'' hrvatske nogometne reprezentacije pojavili su se u ponedjeljak u zagrebačkoj zrakoplovnoj luci Pleso. Uz članove stručnoj stožera, u zrakoplovu od Osla do Zagreba bila su tek sedmorica igrača: ''stranci'' Brozović i Leovac, te ''zastupnici'' HNL-a Pjaca, Kalinić, Caktaš, Lešković i Vargić, piše Slobodna Dalmacija.

No, spomenuti nisu bili u epicentru zanimanja nazočnih predstavnika medija. U fokusu pozornosti bio je ponajviše predsjednik HNS-a, Davor Šuker.

- Naravno da nismo zadovoljni. Očekivali smo puno više od jednog boda s gostovanja u Azerbajdžanu i Norveškoj. Sada je ugrožen i naš plasman na Euro u Francuskoj – kazao je Šuker u novinarske mikrofone. Pitanje o otkazivanju suradnje aktualnom izborniku predsjednik HNS-a nije mogao izbjeći.

- Naravno da sam razgovarao s Kovačom. Pa, bili smo u istom hotelu, zajedno doručkovali. Ali, o temema koje vas najviše okupiraju ne mogu sada pričati. U srijedu je sastanak Izvršnog odbora. Kao odgovorne osobe kojima je nastup Hrvatske na Europskom prvenstvu prioritet, odlučit ćemo kako dalje.

O nesporazumima i nesuglasicama između reprezentativaca i stručnog stožera, Šuker nije želio razgovarati.

- Nikada ne pričam o pozivima, taktici... Svatko je odgovoran za posao koji radi – veli Šuker.

Podočnjaci ispod očiju izbornika Nike Kovača sugerirali su na besanu noć u Oslu.

- Istina, noć je bila kratka. Dugo smo sjedili i razgovarali. Nažalost, Norvežani su nam pokazali kako se bori za svoju državu i reprezentaciju. Kada igrate za nacionalnu momčad morate dati 100%. Već nakon utakmice s Norveškom u Zagrebu bilo je vidljivo kako neke stvari ne štimaju. Tada je rezultat sve ''pokrio''.

Deplasirano je sada pričati o Milanu, huliganima, svastici, oduzetom bodu... Kod nas je previše toga negativnog. Čak i na startu kada smo imali fantastičnih deset bodova u prvom su planu bile isključivo negativnosti. Stalno je loša atmosfera oko reprezentacije.

Kovač tvrdi kako s igračima nije stigao razgovarati. Neki su Oslo napustili još u nedjelju navečer. No, novinari su izborniku prenijeli Modrićeve riječi (''igrači su dali sve od sebe''), koje sugeriraju na svojevrsnu disharmoniju u svlačionici hrvatske momčadi.

- Ne želim s igračima polemizirati posredstvom medija. Končano, i vi ste gledali utakmicu, pa usporedite hrvatsku i norvešku reprezentacijuu. Naši su se igrači sigurno trudili, ali očito je, Norvežani su se trudili još više. Puno toga sam vidio. Kao i vi. Ali, pokušajmo sniziti tenzije. Pred hrvatskom reprezentacijom još su dvije utakmice. Ništa nije gotovo.

Izbornik tvrdi, kako sa stečenim znanjem nastupa u Oslu, svejedno ništa ne bi promijenio.

- Uvijek pričamo o sastavu. Pa, sve smo napravili isto kao i u prethodnim utakmicama. Ključ problema je u pristupu.

Hoće li Niko Kovač ostati izbornikom hrvatske reprezentacije? Otkaz je izvjesna mogućnost. Međutim na svojevoljan odstup Kovač ne pomišlja.

- Razgovarao sam sa Šukerom, ali to nije bila tema. Nije tu bitan izbornik, važna je jedino reprezentacija i plasman na Euro. O tome hoću li i dalje voditi reprezentaciju odlučuju ljudi u Izvršnom odboru, a ne ja. Ne razmišljam o ostavci, jer natjecanje nije gotovo i sve je moguće. Nikada se nisam predavao. Neću niti sada. Ali, naravno da kao izbornik preuzimam odgovornost za rezultate u Bakuu i Oslu.

Ja sam još izbornik i uvjeren sam da možemo uspjeti. Imamo dvije utakmice i sve je moguće. Nikada se nisam predavao, niti ću to raditi. No, naravno, preuzimam odgovornost u svom dijelu posla.

Razgovora s igračima jučer nije bilo.

- Nismo puno pričali jer je jedan dio igrača odmah otišao prema klubovima, a manji dio ostao je s nama.

Izbornik kaže da nije čuo ni pročitao da je Modrić rekao kako su igrači dali sve od sebe.

- Gledali ste i vi utakmicu pa usporedite naše i igrače Norveške. Sigurno su se trudili, no Norvežani su se više trudili.

Alibij za lošu igru Niko bi mogao potražiti i u lošoj atmosferi oko reprezentacije.

- Krenuli smo s 10 bodova u kvalifikacije, no atmosfera oko reprezentacije je vrlo negativna. Bez obzira radi li se o Milanu, Poljudu, navijačima... No sjetite se, i nakon pobjede protiv Norveške rekao sam da mi se nešto ne sviđa. I, eto, očito da sam imao predosjećaj. Uzeli smo taj bod, koji je malo za nas i moramo se iskupiti. Još ništa nije gotovo, imamo dvije utakmice i moramo dokazati da ovo nije prava Hrvatska.

S pitanjem na koje je odgovarao Šuker, morao se suočiti i Kovač. Ostaje li na klupi?

- Ne znam, pričali smo poslije utakmica, ali to nije bila tema. Na ljudima u IO-u je da odluče. Izbornik nije bitan, bitna je reprezentacija. Ja sam još izbornik i uvjeren sam da možemo uspjeti. Imamo dvije utakmice i sve je moguće. Nikada se nisam predavao, niti ću to raditi. No, naravno, preuzimam odgovornost u svom dijelu posla.

Ostane li na klupi, moglo bi biti i promjena u sastavu.

- Puno toga sam vidio, kao i vi, ali ajmo spustiti tenzije i pričati nakon što detaljnije analiziramo. Vidjet ćemo što će biti za mjesec dana.

Ipak, ne bi promijenio ništa u jučerašnjem sastavu.

- Ma uvijek pričamo o tome. Pa mi smo napravili sve isto kao i u prijašnjim utakmicama. Ključ svega je pristup, to je sve.

Linker
27. travanj 2024 03:40