CROPIX
NIKAD PRIJE TAKVI PREGOVORI

PREDSJEDNIK DODATNO RASPLAMSAO MAŠTU NAVIJAČA, S VRHA STIGLA VELIKA NAJAVA O NOVOM TRENERU OSIJEKA 'Spremamo iznenađenje, bit će to poznati stručnjak'

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 26. rujan 2019. 22:03

Od subote poslijepodne, kada je i službeno objavljeno da Dino Skender više nije trener Osijeka, u nogometnim krugovima, po forumima i osječkim ulicama ne prestaju nagađanja, ali i iznošenja želja o tome tko bi trebao doći na, trenutno, “vruću osječku klupu”.

Oko jednog imena, pak, gotovo unisono su se svi složili. Nakon što je naprasno napustio klupu Rijeke, osječka nogometna javnost odmah je poželjela prema Gradskom vrtu preusmjeriti Igora Bišćana. Bila je to i želja klupskih čelnika, koji su već u nedjelju kontaktirali talentiranog, ali već i uspješnog trenera, no od posla neće biti ništa. Bišćan, naime, u ovom trenutku nije spreman za novi posao. Zvijezde su se eto u jednom trenutku Osijeku osmjehnule, jer se o Bišćanu razmišljalo i kada je odlazio iz Olimpije, no tada nije ostvaren ni kontakt, budući da je “bijelo-plavima” uspješno kormilario Zoran Zekić.

Sada je Bišćan slobodan, ali i potpuno ispražnjen nakon nezasluženo teškog križa kojeg je nosio na Kvarneru, pa od njegovog i Osijekovog “braka”, na žalost, neće biti ništa. Stoga će “bijelo-plavi” prvi put u svojoj povijesti dobiti trenera stranca, a cijeli posao vodi osobno predsjednik kluba Ivan Meštrović. Jer, ovo je trenutak u kojem se ne smije pogriješiti.

- Ne bih rekao da ne smijemo pogriješiti. To ne smije samo neurokirurg, a mi uvijek stignemo grešku ispraviti, no slažem se da je ovo važan trenutak, a meni osobno ovo je najintenzivniji radni tjedan otkako sam u klubu - kazao je Meštrović, a onda kazao nešto i o kriterijima koje novi trener mora zadovoljiti.

- To mora biti poznat i etabliran stručnjak, netko koga će ljudi na ulici zaustavljati da se fotografiraju s njime, a u isto vrijeme netko tko će autoritetom imena i znanja iz igrača izvući više nego što su oni i svjesni da u sebi nose, a ne netko tko ima veliko nogometno ime, ali je ‘trenerska truba’ - rekao je Meštrović, od kojega ipak nismo uspjeli izvući niti jedno ime.

- Volio bih da to mogu otkriti, ali iz respekta prema ljudima s kojima pregovaramo i poštujući njihovu želju ne mogu to učiniti. Mogu samo reći da navijače Osijeka čeka ugodno iznenađenje i da će mu se svi radovati - poručio je predsjednik Osijeka, koji se nada da bi novi trener mogao biti predstavljen već do kraja ovog tjedna.

- Bio bih najsretniji da smo rješenje imali već prošle nedjelje, ali s obzirom na to da smo si postavili globalniji cilj, onda taj postupak mora biti puno oprezniji i sustavniji. Ipak nadam se da će sve biti riješeno u sljedećih nekoliko dana - kazao je predsjednik kluba, a nas je zanimalo koji će se ciljevi postaviti pred novog trenera? Hoće li to biti isključivo rezultat ili to uključuje i nastavak procesa koji je započeo Skender, a koji se tiče izgradnje momčadi za naredne sezone?

- Naš je cilj u svakoj sezoni plasman u Europu. E, sad, ove sezone otvara nam se i mogućnost ulaska u kvalifikacije za Ligu prvaka, što je san koji nam nitko ne brani sanjati. Recimo da nam je to pritajena želja. Što se tiče razvoja momčadi, novi trener dobit će u nasljeđe momčad koju je selektirao Dino Skender i samim time taj će se proces nastaviti, ali na svakom igraču ponaosob je da zasluži mjesto u sastavu. Dugoročno gledano, idemo u smjeru samoodrživosti i to radimo kroz ulaganja u izgradnju stadiona, ali i što je puno važnije, izgradnju kampa, odnosno jačanje Škole nogometa, koju smo već prilično podigli i osnažili, ali želimo da bude još jača i bolja, zbog čega skautiramo i dovodimo igrače ne samo iz naše regije i susjednih zemlja nego i s drugih kontinenata, računajući da će dobar dio njih ostvariti zapažene europske i svjetske karijere - poručio je Meštrović.

Ostaje za vidjeti hoće li novi trener u Gradski vrt doći prije subote i prvenstvenog gostovanja u Koprivnici, ili će i taj dvoboj s prefiksom v.d. trenera voditi šef Škole nogometa Ivica Kulešević, koji je u utorak uspješno i očekivano apsolvirao kup-utakmicu u Vukovaru, u kojoj je Osijek slavljem 8-0 nad Vuteks-Slogom ostvario drugu najveću pobjedu od hrvatske neovisnosti (najveća je također u Kupu, 2002. kod Oriolika u Oriovcu 9-0).

Naknadno počele kružiti glasine o Crespu

Svako malo pojavi se neko novo ime koje se dovodi u svezu s Osijekom i mogućnošću dolaska na klupu Bijelo-plavih. Tako je nakon što je procurila navodna zainteresiranost prvoligaša s Drave da angažira Talijana Christiana Panuccija u četvrtak poslije podne iz nekih izvora procurilo da je u igri i Argentinac alžirskog podrijetla Hernan Crespo (44).

Imao je bogatu i uspješnu igračku karijeru, ali trenerski mu put nije bio takav. Početkom ovog mjeseca razišao se i raskinuo ugovor s Atletico Banfield, argentinskim prvoligašem, a prije toga je bio trener talijanskog drugoligaša Modene i jedno vrijeme potpredsjednik Parme. Kao i u slučaju spominjanja Panuccija tako i o Crespu u Osijeku nitko službeno niti demantira niti potvrđuje zainteresiranost, ali očito je da se događa puno toga i da se potraga i razgovori u cilju pronalaska novog trenera Bijelo-plavih vode na sve strane.

Nitko ne govori ni kada će neizvjesnost biti prekinuta, kada će u Gradskom vrtu obznaniti tko je njihov novi trener, a do tada mašta navijača i "dobro" informiranih radit će punom parom. Tko zna, možda se danas netko sjeti Lothara Matthäusa (58) koji je u trenerskoj karijeri bio u Rapidu iz Beča, Partizanu iz Beograda, Atletico Paranaense, Red Bull Salzburgu i Macabiu Netanyji, ali i izbornik Mađarske (!?) a zna se povezanost Osijeka s vlasnicima kluba iz te zemlje, onda i Bugarske, moguće da je i on jedan od kandidata ili netko četvrti, peti... Dok predsjednik prvoligaša s Drave Ivan Meštrović ne kaže da se iznad Gradskog vrta pusti bijeli dim nagađanja očito neće prestati.

Soccer Football - Europa League Group Stage Draw - Grimaldi Forum, Monaco - August 31, 2018   Hernan Crespo during the draw   REUTERS/Eric Gaillard - RC17E5EB7820
REUTERS/Eric Gaillard

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 18:27