CROPIX
GANAC S RUJEVICE

RIJEKINOG ASA SILNO POTRESLA SMRT DAVIDEA ASTORIJA 'Bolno je pričati o tome, prihvatiti da se moglo dogoditi takvo što. To u meni izaziva dozu straha'

MAXWELL ACOSTY Rijekin Ganac nakon gola Zaprešićanima došao do svog trećeg u Hrvatskoj ligi, četvrtoga ukupno
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 19. ožujak 2018. 09:59

Maxwell Acosty jedini je igrač iz aktualnog kadra Bijelih koji je ove sezone zabio Milanu i - Interu! Onaj sretan i spretan pogodak Gianluigiju Donnarummi na San Siru dugo će pamtiti, sam je istaknuo da bi mu u nekim drugim okolnostima, odnosno da utakmica nije izgubljena, to bio najvažniji pogodak karijere, no i ovako je lijepi dodatak igračkom CV-ju. Isto bi vrijedilo i za pogodak Interu da se radi o velikanu iz Milana, a ne Divu iz predgrađa.

Svejedno, Acostyju puno znači pa će odmah podvući da mu više znači pogodak u utakmici u kojoj je njegova momčad pobijedila od onoga u porazu. Riječ je o izrazito simpatičnom dečku, uvijek nasmijanom, a pogotovo nakon što je svoj povratak u momčad obilježio pogotkom.

- U prvom redu sam sretan što sam igrao nakon što me neko vrijeme nije bilo u kadru, pa naravno i što sam postigao pogodak - kaže Acosty za kojeg proljetni dio sezone nije počeo obećavajuće.

Rijeka, 171217.
Stadion na Rujevici.
Utakmica prva liga Hrvatski Telekom, 20. Kolo.
NK Rijeka - Rudes.
Na fotografiji: Maxwell Acosty i Antonio Cristian Glauder Garcia.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Najbolja u Latini

Protiv Istre 1961 je dobio zadnjih 15, a protiv Osijeka prvih 15 minuta utakmice, nakon toga ga protiv Lokomotive i Dinama nije bilo u kadru.

- Protiv Osijeka je isključenje Župarića puno toga promijenilo, ja sam morao iz igre, ali čekao sam novu priliku. Nije tu bilo nikakvih problema, trener donosi odluke, igrač ih mora poštivati i već sutradan trenirati što bolje da bi natjerao trenera da mu pruži novu priliku. To je moj cilj kada ne igram.

Matjaž Kek na početku proljetnog dijela sezone najviše je i rotirao upravo na poziciji desnog krila. Uz Acostyja tu su igrali i Kvržić, Črnic, Puljić

- Na svakom se treningu pokušavam izboriti za mjesto u momčadi, ali isto tako znam da trener traži najbolje rješenje za momčad. Konkurencija na desnom krilu je velika, nas tri, četiri koji možemo odigrati tu poziciju imamo drugačije karakteristike, pa trener odlučuje prema onome što traži u određenoj utakmici, tu je cijela priča.

Rijeka, 171217.
Stadion na Rujevici.
Utakmica prva liga Hrvatski Telekom, 20. Kolo.
NK Rijeka - Rudes.
Na fotografiji: Maxwell Acosty.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Pogotkom Interu, Acosty je došao do trećeg u HNL-u, četvrtog ukupno što mu je i jedna od boljih realizatorskih sezona. Naravno, nisu impresivne brojke, ali ni Acosty nije igrač koji je zadužen isključivo za golove.

- Najbolju sezonu što se tiče golova imao sam u Latini u Serie B, zabio sam ih sedam pa kamo sreće da do kraja prvenstva nadmašim taj učinak. Nadam se da ću što više igrati, dobro trenirati, a onda će doći i golovi.

Kada smo već kod treninga, Acosty je otkrio i u kojem je dijelu najviše napredovao od dolaska u Rijeku. Sam je istaknuo čuvenog braniča Marka Iuliana kao trenera koji ga je naučio taktici, dok je kod Matjaža Keka popravio - tehniku.

- U Rijeci sam kroz ovih nekoliko mjeseci stvarno popravio svoju tehniku. Taj se dio u Italiji zanemarivao nauštrb taktike, a u Rijeci mi trener Kek i njegovi pomoćnici Miletić i Matrljan pomažu da nadoknadim nedostatke koje imam. Znam da moram još puno raditi, ali i da mogu biti puno bolji.

A zašto ne prvi!?

Trebat će Rijeci pravi Acosty u nastavku proljeća, borba za drugo mjesto i finale Kupa neće biti nimalo lagana.

- Priča se o drugom mjestu, ali zašto se ne bismo nadali prvom? Zaostatak je devet bodova, to su tri utakmice, ima još derbija za odigrati, ako tu pobijedimo znači da se možemo nadati nečemu više. Znam, shvatio sam i ja da Dinamo teško može izgubiti takvu prednost, ali ako pobjeđujemo, ako one stvari na koje ne možemo utjecati budu dobre, mislim da se imamo pravo nadati. Naravno, ne pričamo o tome u svlačionici, ali duboko u sebi svaki od nas se nada da ćemo uhvatiti Hajduk pa onda i Dinamo.

Zagreb, 281017.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 14. kola Hrvatski telekom Prva HNL,
GNK Dinamo - HNK Rijeka.
Na fotografiji: Maxwell Boadu Acosty, Borna Sosa.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Pitali smo Acostyja i znače li snovi o visokom plasmanu i da je prijatelju Saidu najavio da će Hajduk ostati bez trofeja?

- Često smo u kontaktu, ali, iskreno, o nogometu uopće ne pričamo. Ali zanimljivo mi je to što smo u Italiji bili suparnici u klubovima koji su rivali, on u Genoi, ja u Fiorentini, sada smo opet na suprotnim stranama. O čemu pričamo? Trenutno dogovaramo hoćemo li skupa otići u Ganu na kraju sezone.

Jezik nije lagan

Kada već sad planirate odmor, znači da ste se zaželjeli kuće, kako se osjećate u Rijeci?

- Osjećam se kao da igram za neki londonski klub. Zašto? Pa uvijek pada kiša, ha-ha... Šalu na stranu, lijepo mi je u Rijeci i Opatiji, volim ćevapčiće i uživam sa suprugom i sinom. Nisam tip od izlazaka, više sam obiteljski čovjek, sa suigračima ionako najviše vremena provodim u klubu i na putovanjima. Jezik? Učim, nije lagano, ali pohvatao sam one stvari koje su bitne na treningu i utakmici, valjda ću uskoro i ostalo - zaključio je Maxwell Acosty.

Ovo što se dogodilo Astoriju u meni izaziva dozu straha

Maxwella Acostyja silno je potresla smrt Davidea Astorija, kapetana Fiorentine. Ništa čudno, osobno ga je poznavao, uz to, Acosty u Italiji silno simpatizira Viole budući da je riječ o klubu u kojem je ponikao. Tu je upoznao i Astorija.

- Upoznali smo se u Fiorentini, ali stvarno mi je teško pričati o tom događaju koji je zavio u crno talijanski nogomet. Bolno je pričati o tome, prihvatiti da se moglo dogoditi takvo što. Ta spoznaja u meni izaziva dozu straha vidjeti da se takve stvari događaju - rekao je Acosty.

Linker
27. travanj 2024 06:16