Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
NIJE DOŽIVIO STOTU

U RATU BJELICE I DINAMA BOLJU POZICIJU IMA JOŠ UVIJEK AKTUALNI TRENER Vrijeme i novi ugovor aduti su najplaćenijeg stratega u klupskoj povijesti

ČEKA SE SLUŽBENA SMJENA Sasvim je sigurno da će još aktualni trener Modrih napustiti Maksimir bez stote utakmice na klupi hrvatskog prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. ožujak 2020. 14:38

Ugovor s Dinamom ima spremljen u fasciklu, ali sigurno je da Nenad Bjelica više neće biti trener Dinama. Dobio je otkaz onog trenutka kad je smijenjen njegov stručni stožer. Naravno, on nije pospremljen u arhivu kao njegovi suradnici jer bi mu klub u tom slučaju morao isplatiti otpremninu. Dinamo želi da Bjelica sam podnese ostavku. On to nije napravio u četvrtak kad je saznao da su mu svi stožernici smijenjeni, nije ni do pisanja ovog teksta. Naravno, sve se može brzo promijeniti, može biti dovoljan jedan telefonski razgovor s društvom iz Maksimira pa da se priča o Dinamovu treneru stavi ad acta.

Bjelica zapravo nikamo ne treba žuriti. Ima pravovaljani ugovor, nogometa nema, ne igraju se utakmice, tko zna kada će sve početi, priča s koronavirusom može trajati još mjesecima. Njemu plaća ide... Dakle, jedna od Bjeličinih opcija može biti taktiziranje, igra iscrpljivanja. Koja je najrealnija opcija? Dinamu nije u interesu da Bjelici gurne otkaz, a Bjelici nije u interesu dati otkaz. Zato je najrealnije da se Dinamo i Bjelica dogovore. O smanjenju plaće nisu se dogovorili, ali sad bi mogli naći zajednički jezik, kako nitko iz ove priče ne bi izašao poražen.

Kuća svjetskog nogometa FIFA je u svom je internom dokumentu, na kojemu je radila posebna radna skupina zadužena za koronavirus, donijela odluku prema kojoj bi se trenutačno važeći ugovori klubova s igračima i trenerskim osobljem trebali produžiti sve do završetaka natjecanja koja su proteklih tjedana prekinuta. Pa bi priča oko Dinama i Bjelice mogla biti na tom tragu.

Dakle, mogao bi pasti dogovor da mu maksimirski klub isplati financijska potraživanja do kraja ove sezone, odnosno do završetka natjecanja u HNL-u. Tako bi onda došlo do sporazumnog raskida ugovora. Takav je scenarij na prvu možda i najbolji, uostalom, Bjelica je se Dinamom arhivirao novi naslov prvaka, prekinula se HNL ili ne. Naravno, to je samo jedna od opcija koja je u ovom trenutku, barem nama, najizglednija.

No, jasno, tko zna kako će reagirati Dinamo, odnosno Bjelica. Makar je Bjelica u boljoj situaciji, on može čekati. Može biti i nezadovoljan takvim raspletom, pa može tražiti i drukčiji financijski iznos. Njegov ugovor važi do ljeta 2021. godine, pa može tražiti da mu se isplati i neka druga cifra.

Sergei SUPINSKY / AFP
SERGEI SUPINSKY AFP

Za vjerovati je da će se Dinamo i Bjelica naći na 'pola puta'. Klupski argument u pregovorima može biti činjenica da je Bjelica produžio ugovor krajem travnja 2019. godine, iako je u tom trenutku imao još godinu dana ugovora. Da ga tada nije produžio, istekao bi mu upravo slijedeći mjesec, pa i ne bi bilo svih ovih prijepora.

Dinamov daljnji adut u pregovorima može biti da je tim novim, poboljšanim ugovorom postao najplaćeniji trener u povijesti maksimirskog kluba. Bjelica pak može svoju priču argumentirati činjenicom da je imao drugih ponuda, ali da se ipak odlučio ostati u plavom domu, da je s klubom postigao povijesne rezultate, da je afirmirao mnoge igrače, da je klub na velika vrata vratio na europsku scenu. Naravno, sve to je Dinamu donijelo i veliku zaradu, golemu financijsku korist, radi se o milijunima eura.

Iako je sve ovo ispalo ružno i zaista skandalozno, iako su u Dinamu razočarani stavom Bjelice i igrača da ne pristanu na smanjenje plaća, iako je Bjelica razočaran načinom na koji su neposredni proizvođači dovedeni pred gotov čin, na koji je smijenjen njegov stručni stožer i zabranom javnog istupanja, kad se krene u ozbiljne razgovore o financijama, onda sve poprima neke druge obrise. Emocije se onda ostavljaju po strani. Poslovni razgovori su neke sasvim druge prirode.

Nenad Bjelica će sasvim sigurno imati dosta ponuda kad završi ova priča oko koronavirusa, sigurno neće biti bez posla. Iako je već prije dolaska u plavi dom imao zavidnu karijeru, u Dinamu se definitivno etablirao kao trener za velika djela. Tako da s pronalaženjem nove trenerske destinacije neće biti problema, uostalom i dok je bio trener Modrih imao je sjajnih ponuda. Također, Bjelica itekako dobro zna da nije dobro rušiti mostove, tko zna što će biti u budućnosti, možda opet u neko dogledno vrijeme stigne poziv iz Maksimira? Ili tko zna, možda iz Hrvatskog nogometnog saveza, pa zar se nije prije nekog vremena pisalo i govorilo da bi mogao postati hrvatski izbornik nakon što svoj mandat završi Zlatko Dalić?

Iako u ovom trenutku sve ovo što se događalo izgleda jako loše i turbulentno poput aviona u oluji, slijetanje bi moglo biti mirno. Po onoj, dogovor kući gradi.

No pričekajmo, vrlo brzo bismo mogli saznati kakav će biti rasplet ove priče. Ono što jest sigurno, Dinamo će uskoro dobiti novog trenera. Hoće li biti uspješan kao Bjelica, teško je predvidjeti.

Linker
26. travanj 2024 04:48