Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
VRUĆA TEMA

VELIKA SN ANKETA Kako bi HNS mogao pomoći klubovima u doba krize: Evo što su poručili iz Dinama, Hajduka, Osijeka, Rijeke i svih hrvatskih prvoligaša

VELIKA SN ANKETA Kako bi HNS mogao pomoći klubovima u doba krize?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. travanj 2020. 10:15

OSIJEK Ivan Meštrović (predsjednik)

Savez mora osmisliti mjere koje nose nadu

- HNS bi trebao pogledati što rade veći i stariji savezi od njega. Naši klubovi najviše prihoduju u transferima igrača, jako malo od marketinških poslova, a skoro ništa kroz TV prava. Morao bi HNS biti senzibilniji i kroz regulativu donijeti mjere koje neće dopustiti da ijedan klub u Hrvatskoj propadne. Držim se pri tome i u ovom trenutku u prvom redu naših prvoligaša. HNS je taj koji regulatorno mora osmisliti mjere kojima bi klubovima dao nadu da sutra ipak postoji.

HAJDUK (stav kluba) HNS probleme neće riješiti umjesto klubova

- Hajduk je već duže vrijeme svjestan da se problemi klupskog nogometa u Hrvatskoj, u koje se uklapa i novonastala situacija s pandemijom koronavirusa, najbolje i najučinkovitije može rješavati kroz Udrugu prvoligaša. U tom smislu smo i dali konkretan prijedlog. Vjerujemo da i novonastala situacija daje dodatnu argumentaciju stavu da se problemi u klubovima najbolje rješavaju kad su klubovi okrenuti sebi i aktivnom sudjelovanju u traženju rješenja, umjesto da očekuju da će HNS taj problem riješiti umjesto njih, to više što HNS osim prvoligaša u ovoj situaciji treba svoju pažnju usmjeriti i prema drugim nogometnim kategorijama o kojima treba voditi brigu, od niželigaških amaterskih klubova i mlađih uzrasta pa sve do ženskog nogometa, kojima također treba pomoći u ovoj situaciji.

RIJEKA Ivan Mance (zamjenik sp. direktora) Svi klubovi moraju sjesti za stol sa Savezom

- HNS bi trebao pokušati utjecati i razgovarati s UEFA-om da se utvrdi na koji način i koliko se može dobiti sredstava iz solidarnih fondova za pomoć klubovima koji su oformljeni. Ujedno, treba vidjeti može li se ubrzati isplata nekih solidarnih sredstava koje idu prema ligama temeljem uspjeha klubova u Europi i da se taj novac u budućnosti ranije isplati klubovima. Najbitnije je u ovom trenutku spasiti klubove, zaštititi trenere u školi nogometa i zaštititi produkciju i kvalitetu rada, te ujedno pronaći zajednički jezik s igračima prve momčadi i članovima stručnog stožera s obzirom na novonastalu situaciju.

DINAMO Krešimir Antolić (član Uprave) Treba napraviti akcijski plan za iduće razdoblje

- Prvo, HNS treba stvoriti jasne kriterije i dinamiku završetka sezone te projekciju natjecanja u idućoj sezoni. Drugo, napraviti akcijski plan kojim će klubovima olakšati razdoblje od idućih tri, šest, devet i 12 mjeseci, a koji će omogućiti opstanak klupskog nogometa. I treće, kroz aktivnu suradnju s UEFA -om, FIFA-om tražiti rješenja solidarnosti osobito u pogledu financija i stvaranja pravnog okvira kako za igrače i trenere tako i za klubove.

GORICA Nenad Črnko (predsjednik) Pravni segmenti ugovora moraju omekšati

- U ovakvoj situaciji i mnogo bogatiji savezi od našeg nemaju rješenja osim kreditnog zaduženja. No, ja se samo nadam da naši klubovi poput onih u Italiji nisu živjeli pod ogromnim kreditnim opterećenjima koja su tek sada isplivala u javnost. Treba sjesti, staviti isključivo realne opcije klubova na stol i pronaći najbolje rješenje za spas profesionalnog nogometa. No, to je nemoguće dok se neki pravni segmenti poput ugovora s igračima i strukom zbog izvanrednih okolnosti ne omekšaju. A tu opet čekamo stavove viših instanci.

INTER Branko Laljak (direktor) UEFA ima novca u Fondu solidarnosti

- HNS bi trebao kontaktirati UEFA-u za Fond solidarnosti koji je već namijenjen za slične situacije i tako pomoći klubovima, dok bi se na razini države klubovi trebali staviti u isti rang s firmama u pogledu minimalne naklade i odgode plaćanja propisanih odredbi na period od tri mjeseca.

S. BELUPO Zvonimir Šimunović (direktor) Pomagat će svatko sebi kako najbolje zna

- Klubovi su imali priliku osnovati svoju udrugu i sami, kao jedan ključan čimbenik, odlučivati o svojoj sudbini i potezima koje će povući, umjesto da stalno čekamo da nam netko drugi pomogne. Sad će pomagati svatko sam sebi kako najbolje zna.

VARAŽDIN Toni Dalić (direktor) Svaka bi pomoć HNS-a dobro došla

- Mi smo zatvorili svoj proračun do kraja natjecateljske sezone, a sada je više nego jasno da ćemo do njezina završetka ostati bez osjetnog dijela planiranih prihoda. Podjednako od ulaznica i od sponzora koji će se također suočiti s ekonomskim poteškoćama. Zato bi s našega gledišta ipak najrealnije bilo, jer se okončanje krizne situacije teško može predvidjeti, da se ova sezona završi. U međuvremenu svaka bi nam pomoć HNS-a itekako dobro došla, baš bi bila dragocjena. Moramo pozdraviti i pohvaliti inicijativu Središnjeg državnog ureda za šport, kada je riječ o zaposlenicima igračima i radnim zajednicama, čija bi nam realizacija također pripomogla da premostimo ovo teško razdoblje.

ISTRA 1961 Darko Podnar (direktor) Pitanje je što HNS uopće u ovom trenutku može

- Jedno je pitanje što bi klubovi htjeli od HNS-a u ovom trenutku, dok je sasvim druga stvar i realnost što HNS u ovom trenutku može u okolnostima odgode Eura i smanjenja vlastitih očekivanih prihoda. Naravno da bi svim klubovima pomogla financijska pomoć, ali i tu je potrebno vidjeti akcijski plan UEFA-e za nastalu krizu, te pričekati završetak Lige prvaka i Europske lige, natjecanja koja su ogroman izvor prihoda. Naravno tu je i pitanje od iznimne važnosti klubovima, a koji se tiču FIFA-e u pogledu statusa ugovora igrača i eventualnih njihovih izmjena.

LOKOMOTIVA Dennis Gudasić (izvršni direktor) Treba preispitati status igrača koji su obrtnici

- HNS bi trebao pokrenuti inicijativu prema državi da se pomogne sportu, konkretno nogometu, pritom treba preispitati status igrača koji imaju status obrtnika i obvezni su plaćati sva davanja državi. Možda bi trebalo uvesti jedinstvenu stopu plaćanja poreza 25 posto od primanja za sve profesionalne sportaše u Hrvatskoj i u tih bi 25 posto bila uključena sva davanja. To bi značilo da bi nogometaši bili klupski zaposlenici. Ne bi bilo naodmet da HNS uputi zahtjev, ili molbu, UEFA-i za ranijom isplatom novca iz Fonda solidarnosti, ne moram ni isticati koliko bi nam taj novac značio u ovoj situaciji.

Linker
14. svibanj 2024 02:49