Ronald Gorsic / CROPIX
NIZOZEMAC POD POVEĆALOM

JEDAN SE ČOVJEK NA MAKSIMIRU PONAŠAO KAO ZVIJEZDA I U KONAČNICI JE PRESUDIO DINAMU Stručnjaci u čudu: 'Zaista mi nije jasno kako to nije vidio'

Piše: Toni RoićObjavljeno: 31. kolovoz 2018. 01:40

Je li, odnosno, koliko je Björn Kuipers oštetio Dinamo protiv Young Boysa? Ponajbolji sudac današnjice - za takvoga barem Nizozemac slovi - dvjema je dvojbenim odlukama bio aktivan kreator konačnog rezultata.

Razgovarali smo jučer s nekoliko sudaca i sudačkih stručnjaka, nisu željeli izlaziti službeno u javnost, neki kažu da nisu ni gledali utakmicu, da su samo čuli ili čitali u medijima o spornim situacijama. Međutim, oni koji su nešto neslužbeno rekli o ovome uglavnom se slažu u procjenama tih dviju situacija.

Dakle, penal i dalje ostaje dvojben, čak nam je više njih reklo da ga nije bilo nego da je postojao, ali da tu još i mogu opravdati Nizozemca što ga je dosudio jer se tek nakon nekoliko pregledavanja snimke vidi da Leovac možda i nije napravio faul za kazneni udarac, a prvi je dojam takav da se čini da je jedanaesterac očit.

No, također, svi s kojima smo razgovarali ne mogu se načuditi kako je tako iskusan sudac mogao previdjeti onu ruku na 18 metara od gola Young Boysa. Neshvatljiva pogreška, pa stajao je nadomak tom događaju! Neobjašnjivo.

Čuli smo i poslije utakmice da su mnogi u Dinamu bili razočarani i ponašanjem poznatog suca, da je bio i pomalo arogantan, znao se unositi u lice ili se značajno smijuljiti na neke prigovore. Ukratko, da se ponašao kao glavna zvijezda utakmice. No daleko od toga da su u Dinamu od toga radili veliku halabuku i da su Kuipersa istaknuli kao glavnog krivca za njihovo ispadanje. Jednom sudac daje, jednom uzme, ne bi bilo toliko govora o tome da nije riječ o takvom sudačkom imenu...

I sudački ekspert na HRT-u Marijo Strahonja, sinoć je ustvrdio da je nizozemski sudac Kuipers imao nekoliko pogrešaka na utakmici Dinamo - Young Boys.

- Za suca koji je bio kandidat za finale SP-a u Rusiji, Kuipers je bio ispod razine očekivanog i nije bio na nivou intenziteta i važnosti utakmice - naglasio je Strahonja i izdvojio tri ključne greške.

Prva je žuti karton kojeg je Sanogo trebao dobiti u prvom poluvremenu, druga kazneni udarac kojeg je obmanom izborio Assale, a treća igranje rukom Fassnachta prije akcije i kornera iz kojeg je Dinamo primio drugi gol.

- Po govoru tijela Kuipers je naznačio da neće tolerirati prekršaje kakva je dva Sanogo napravio u prvom dijelu, a tek je u drugom dobio žuti. Situacija za jedanaesterac je zahtjevna i na prvu se čini ispravnom odlukom, ali pregledom snimke vidljivo je da napadač Assale povlači rukom Leovca i provocira prekršaj obmanom na što je sudac nasjeo. Ruka u neprirodnom položaju Fassnachta je tako očita da mi zaista nije jasno kako je Kuipers nije vidio - pojasnio je Strahonja.

Linker
26. travanj 2024 00:55