Action Images via Reuters
NEŠTO NOVO

JOŠ NISU NI UVELI VAR, A ENGLEZI VEĆ RAZMATRAJU O NOVOM REVOLUCIONARNOM POTEZU! 'Kriket i ragbi to već imaju, zašto i mi ne bismo o tome razmišljali?'

Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 03. kolovoz 2019. 17:01

Tjedan dana preostalo je do početka nove sezone u elitnom rangu engleskog nogometa. Klubovi s Otoka polako privode kraju njihova pripremna razdoblja i to u vremenu kad je ljetni prijelazni rok na vrhuncu. Momčadi se osvježavaju, ali i sama kulisa koja bi od sljedećeg vikenda mogla uvelike promijeniti percepciju javnosti o ponajboljoj ligi u Europi.

Dugo se čekala njegova implementacija koja se događala kroz razne kup-utakmice, a onda se konačno prelomilo - ide se u projekt zvan VAR! Engleski je nogomet često na nešto lošijem glasu upravo zbog sudačkih odluka, a to je nešto što su u tamošnjem establišmentu itekako željeli promijeniti. Video-asistent bi prema najavama trebao biti samo početak uvođenja raznih novotarija.

Jedna od takvih je mogućnost da se jednom, nekad u budućnosti bude moglo čuti što među sobom govore tri suca, glavni i dva mu pomoćnika za vrijeme utakmice. Poznato je da arbitri nose setove slušalica s mikrofonima za internu komunikaciju. Tamo negdje od 2026. godine, kako javljaju engleski mediji, ta bi interna komunikacija mogla postati javna.

Soccer Football - Copa America Brazil 2019 - Final - Brazil v Peru - Maracana Stadium, Rio de Janeiro, Brazil - July 7, 2019    Referee Roberto Tobar checks the VAR   REUTERS/Luisa Gonzalez
REUTERS

- Protokol nam još uvijek to ne dopušta, trebalo bi promijeniti mnoge pravilnike ako mislimo to uvesti. Neki su sportovi poput kriketa i ragbija već uspješni u tome. Treba nam otprilike sedam godina da uvedemo nešto takvo. Možda jednom bude moguće čuti komunikaciju između sudaca i u nogometu. Ipak, takvo što nije realno očekivati tako skoro, rekao je šef engleskih sudaca Mike Riley koji neće odmah krenuti s pismom namjere prema međunarodnom udruženju (IFAB).

Dakle, polako. Treba najprije Engleze priviknuti na video-analizu koja je prije uvođenja u Premierligu korištena 69 puta na utakmicama FA kupa i Carabao kupa u prethodne dvije sezone. U 14 dosadašnjih pozivanja VAR-a upomoć, rješavanje situacije u prosjeku je trajalo 84 sekunde. Treba to ubrzati, zahtjevna publika naviknuta samo na atraktivan premierligaški nogomet neće tolerirati sporost.

Linker
26. travanj 2024 18:56