Damir Krajac / CROPIX
MODRI SE VEĆ PRIPREMAJU

NEMA KROVA, NEMA WC-A, ALI MAKSIMIR BI USKORO MOGAO DOŽIVJETI TEHNOLOŠKI PREPOROD Jedini uvjet za povijesni trenutak - Mađari moraju pasti u uzvratu!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. kolovoz 2019. 15:15

Odupirala se UEFA dosta dugo uvođenju video tehnologije u svojim natjecanjima, a plan je bio da VAR ustoliči od ove sezone europskih, klupskih natjecanja. Međutim, sjajne recenzije koje je VAR dobio nakon Mundijala u Rusiji nagnale su i UEFA-u da ubrza stvar i pa je video tehnologija zaživjela u Ligi prvaka već u drugom dijelu prošle sezone. I umnogome utjecala na ispravnost sudačkih odluka.

U propozicijama Lige prvaka za ovu sezonu predviđeno je da se VAR tehnologija, s njom, naravno, i gol-tehnologija, počne koristiti već od play-offa elitnoga natjecanja. Pa je očita intencija UEFA-e da već u tom rangu natjecanja na svim stadionima bude instalirana video tehnologija. Međutim, zadržala je UEFA u propisima mogućnost da se o svakoj pojedinačnoj utakmici može odlučiti hoće li se ili ne koristiti VAR. I da moguće nekorištenje VAR-a ne dovodi u pitanje sudačku odluku, niti se zbog toga utakmice smatraju neregularnima.

Očito, s obzirom da VAR nije lako omasoviti, a u nekim državama i na nekim stadionima poput onih u Hrvatskoj tek je u početnoj fazi, UEFA je svjesna da može doći do situacija kad video tehnologiju nije moguće tako brzo instalirati. Ali, kako čujemo, u Maksimiru se pripremaju na to da će im, prođu li u play-off Lige prvaka, trebati VAR.

Screenshot

Iako UEFA još nije dala konkretne upute, ali bude li moguće do kraja instalirati sve potrebne instrumente, osposobiti VAR sobu po svim strogim pravilima do prve utakmice play-offa, tada bismo protiv Rosenborga ili Maribora za dva tjedna mogli vidjet i prvu utakmicu u Hrvatskoj u kojoj je VAR u službenoj upotrebi. Ono što sa sigurnošću možemo reći jest da funkcioniranje gol-tehnologije nije upitno, taj dio video tehnologije bit će na raspolaganju bez obzira na kompletan VAR.

U Europskoj ligi, pak, VAR još nije obvezan, UEFA je u propisima napisala da ga planira obvezno tek u finalu tog natjecanja, ali da postoji šansa da na nekim utakmicama bude i ranije. S iskustvom iz prošle sezone, sigurni smo da će ga pokušati uvesti i ranije. Uglavnom, prođe li Dinamo Mađare, u Maksimiru bismo u play-offu mogli i uživo doživjeti VAR, tko bi rekao da ćemo na tom dotrajalom stadionu prije doživjeti video tehnologiju nego normalan, uljuđen WC i krov?

Linker
07. svibanj 2024 06:50