Foto: Boris Kovacev / CROPIX
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

OVO JE RECEPT KOJIM NENAD BJELICA NA MAKSIMIRU MOŽE ZBLESIRATI OBRANU MANCHESTER CITYJA Dinamova šansa nisu Pepovi 'klinci' već nešto sasvim drugo

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 09. prosinac 2019. 18:37

“Navijam za Manchester City posljednjih deset godina i teško mi je gledati kako menadžer uništava svijetle tradicije našeg kluba. Zaustavite ga dok još ima vremena za preokret. Pep out!”

Objavama poput navedene nogometna Twitter zajednica odnedavno ismijava muke Manchester Cityja i tobože poziva na otkaz karizmatičnom treneru. Neće se dogoditi, Guardiola nema naviku napuštati klub na stražnja vrata, što ne znači da na Etihadu uskoro neće početi razgovori o nekim drugim otkazima.

U analizama gradskog derbija izvjestitelji podcrtavaju podatak da je Manchester City - momčad koja je 2017. osvojila Premier ligu sa 100 bodova, a godinu poslije počastila navijače trostrukom krunom - preko noći postao star i spor. Neke od važnijih figura na terenu zovu se Fernandinho (34) i David Silva (33), najbolji strijelac u povijesti kluba Sergio Agüero je također s pogrešne strane tridesetih. Ljetos je u mirovinu City ispratio dugogodišnjeg kapetana Vincenta Kompanyja, a kada je ubrzo teška ozljeda na dulje vrijeme iz stroja izbacila Aymerica Laportea, “građani” su preko noći ostali bez dvojice stožernih obrambenih igrača, životno ovisni o formi i zdravlju još jednog 31-godišnjaka, Nicolasa Otamendija.

Nedostatak mladenačke žustrine i energije osjetio se tijekom derbija svaki put kada bi Marcus Rashford i David James s centra potegnuli kontranapad kroz razrijeđene Cityjeve redove. Kroz dva ili tri hitra dodavanja, utrčavanjima iza leđa stoperima Otamendiju i Stonesu, bez problema su “crveni vragovi” stizali do velikih prilika. Objektivno, mogli su matirati Edersona i prije nego što je Rashford s bijele točke pogodio za 0-1.

MANCHESTER, ENGLAND - NOVEMBER 26: Ilkay Gundogan of Manchester City celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the UEFA Champions League group C match between Manchester City and Shakhtar Donetsk at Etihad Stadium on November 26, 2019 in Manchester, United Kingdom. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths Getty Images

Manchester City ove jeseni, a pogotovo posljednjih tjedana, djeluje neobično ranjivo. U Premier ligi je ubilježio već četiri poraza: na pogrešnoj nozi Pepove zvijezde prvi je uhvatio Norwich (2-3), onda ih je na Etihadu zaskočio Wolverhamtpon (0-2), početkom studenoga već su osjetno zaostajali za Liverpoolom nakon poraza na Anfieldu (1-3), a mjesec dana poslije Man. United je njihovu šampionsku priču vratio na tvorničke postavke. Četrnaest bodova zaostatka za liderom je nenadoknadiv minus. Sve i da Liverpool izgubi korak i nekim čudom naniže pet poraza, ovakav Man. City nije u stanju serijski pobjeđivati.

Iz današnje perspektive Guardiola je loše odradio prijelazni rok. Svjestan da je obrambeno tanak, dugo je trčao za Harryjem Maguireom, dogurao u licitaciji do 70 milijuna funta i na kraju se ipak povukao s dražbe. Umjesto na stopera, golem novac (60 milijuna funta) potrošio je na Cancela, desnog beka koji će u najboljem slučaju puhati za vrat Walkeru.

REUTERS/Phil Noble
PHIL NOBLE REUTERS

Ako je baš odlučio krpati momčad na bekovskim pozicijama, bilo bi logičnije da se fokusirao na lijevu stranu terena. Tamo trenutačno nema ozlijeđenog Zinčenka, dok se Mendy preselio na klupu jer je menadžer nezadovoljan njegovom “obaveznom igrom”, pa je ni kriv ni dužan na terenu osvanuo Angeliño. Ovaj 22-godišnjak se posljednje dvije sezone kalio u nizozemskoj ligi (NAC Breda, PSV Eindhoven), ali nije uspio uvjeriti publiku da je tamo do kraja ispekao zanat i mnogi ga prepoznaju kao najslabiju kariku ove momčadi.

Dva derbija s Liverpoolom i Unitedom nude recepturu Nenadu Bjelici za utakmicu sezone u srijedu. Budući da je posjed privilegij od kojeg “građani” nikad ne odustaju, mogućnost opsade Cityjeva gola kroz kontinuirani presing u startu otpada kao mogućnost. Otvara se, međutim, prostor za racionalan, dobro ispeglan plan tranzicijske igre s Olmom i Oršićem kao adutima, čija brzina i afinitet za kombinatoriku mogu zblesirati nesigurnu Cityjevu obranu, pogotovo ako će Angeliño još jednom istrčati otpočetka.

Ole Gunnar Solskjaer u subotu se nije opterećivao brojkama, osim onima na semaforu stadiona. Strogo kontrolirani uvjeti utakmice (posjed 72-28 u Cityjevu korist), neumjereno maženje lopte (660-268 za City), filigranska preciznost u predaji (89 posto) i prekomjerno granatiranje suparnikova kaznenog prostora (47 ubačaja) čine metodu pred kojom suparnicima u pravilu pucaju kosti. Ali, sve češće smo svjedoci da u Guardiolinu svijetu pravila postoje mjesta za iznimke.

Linker
26. travanj 2024 10:53