REUTERS/Phil Noble
KOMENTAR

MANCHESTER CITY JE RANJEN I ZNAO JE ODIGRATI SLABIJE KADA MU NIJE TREBALO Guardiolina momčad u padu, ali Dinamo mora biti fantastičan za 'nokaut'

MANCHESTER CITY Guardiolina momčad u subotu je doživjela težak udarac protiv gradskog rivala Uniteda
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. prosinac 2019. 17:42

Kad se između Manchester Cityja i Dinama na bi nalazio statusni i kvalitativni krater koji sugerira da je odlično ako Modri u pet međusobnih utakmica izvuku jednu bez poraza, ovo bi bio idealan trenutak da dvoboj u srijedu najavimo s lijepom dozom optimizma. Pep Guardiola djeluje sve nervozniji, City je od sedam zadnjih susreta u Premier ligi i Europi dobio samo dva, a to se njima ne događa. Pogotovo ne otkako je Katalonac trener. Ni Dinamo u HNL-u ne izgleda ohrabrujuće, ali Bjeličina momčad morala bi gorjeti od motiva, hrvatski prvak ponovno igra za povijesni rezultat, bila to Liga prvaka ili Europska ligu. I zato tmurno lice Cityja ipak daje neke nade. Do koje mjere, znat ćemo kad vidimo koliko energije Dinamo nudi na terenu i je li u gostiju dovoljno posvećenosti da odrade utakmicu na najvišoj profesionalnoj razini što se tiče volje i izvedbe.

Liga prvaka kao motiv

City je nakon 16 kola čak 14 bodova iza vodećeg Liverpoola i uvjerljivo djeluju Guardioline riječi da nije objektivno razmišljati da ga uhvate. Protekle sezone imali su 98 bodova, da bi to ponovili, morali bi pobijediti u sve preostale 22 utakmice. Mnogi analitičari Građana izvjesili su bijelu zastavu, većina komentara svodi se na zaključak: nada o obrani titule je mrtva.

Nije to samo posljedica frustracija zbog poraza od Uniteda u gradskom srazu i silovitog naleta Liverpoola, koji ne popušta; City je zasićen, iza njega su dva uzastopna domaća naslova, a Liga prvaka ostala je najveći motiv. U klubu nema nikoga tko ne bi potpisao da u prvenstvu ostanu još mnogo dalje od Liverpoola, a u Istanbulu dobiju finalnu utakmicu elitnog kontinentalnog natjecanja. City nikad nije igrao takav susret, kamoli u njemu slavio; maksimalan mu je domet polufinale.

Proteklih sezona bio je čvršći, razigraniji; iako mu obrana nikad nije dobivala “oscare”, ofenzivnom je lomio. Guardiola je kao trener rođen u svili, nije se morao spustiti u polje i orati za koricu kruha - čim je položio vozački ispit, sjeo je za volan - Barcelone. Nogometnog Ferrarija. Kako je kasnije vodio još samo Bayern i City, ne čudi statistika da mu je ovo najlošiji ulazak u sezonu otkako je šef struke. Nikad u 16 kola nije imao manje bodova. Premda su i protiv Manchester Uniteda uspostavili terensku dominaciju i stvorili neke šanse za bolji rezultat, slabije brane kontranapade i to je ovog časa Ahilova peta.

Dinamova serija

- Moramo nastaviti igrati. Još je mnogo utakmica ove sezone. Ako i ne možemo dohvatiti Liverpool, pokušat ćemo u sljedećem prvenstvu. Ponekad izgubiš, ali važno je ne odustati. U svim susretima ove sezone igrali smo onako kako želim - komentirao je Guardiola.

Dinamo je neporažen u zadnjih 10 domaćin europskih utakmica, pritom ima sedam pobjeda, a izgubljeni dvoboj s Young Boysima u ljeto 2018. godine jedini je u 15 posljednjih nastupa u Maksimiru. Imat će i pune tribine i silnu želju, iako je City i dalje golemi favorit.

Modri su na Etihad aterirali kad su Građani igrali lepršavo i lako. Tada su u zadnjoj domaćoj ligaškoj utakmici Watfordu zabili osam komada, a potom po tri u gostima Prestonu u Liga kupu i Evertonu u prvenstvu. Prštali su od samopouzdanja i sve im je išlo. Sad u Zagreb stižu s riješenim prvim mjestom u skupini Lige prvaka, drugim porazom nakon mjesec i pol dana te u potrazi za utakmicom koja će ih vratiti u normalu. Za njih Dinamo to nije; ako dobiju u Maksimiru, doživjet će kao da su još jednom riješili Preston, samo u nekom drugom kupu, i čekat će Arsenal u nedjelju da bi si popravili krvnu sliku. Zato za hrvatskog prvaka Manchester City ne može stići u povoljnijim okolnostima narušene forme i samopouzdanja, bez imperativa bodova.

City i Šahtar već su treći put zaredom u istoj skupini Lige prvaka. U prosincu 2017. Građani su gostovali u Ukrajini, a Napoli kod Feyenoorda. U slučaju očekivanih rezultata, pobjeda Engleza i Talijana, Napoli bi se provukao dalje kao drugi. No City, kojem ništa više nije trebalo, izgubio je u Harkivu s 2:1, pritom je Agüero počasni gol dao u sudačkoj nadoknadi. Šahtar je već u 32. minuti vodio s 2:0, što je vjerojatno utjecalo na Talijane da ispuste prednost i na kraju budu poraženi u Nizozemskoj 2:1. No lani Guardiolino društvo nije bilo sretno za prvaka Ukrajine. U pretposljednjem kolu u Lyonu su igrali 2:2 i to se pokazalo presudnim da Francuzi budu drugi na tablici. Na kraju su revijalno dobili Hoffenheim. Šahtaru je ostala opcija da kao domaćin svlada Lyon, okončano je s 1:1.

Zvuči nestvarno...

Dakle, City je znao odigrati slabije u finišu Lige prvaka kad mu nije trebalo. No ako se i dogodi ponovno, Dinamo mora biti fantastičan da bi to iskoristio. Makar i za bod. Koji mu može biti i nepotreban, ali i nedovoljan za treće mjesto. Za prvo igra samo pobjeda. Zvuči nestvarno da bi Modri matirali City. Srećom, u nogometu se i takva čudesa katkad znaju dogoditi...

Linker
06. svibanj 2024 15:04