Srđan Vrančić/Cropix
INTERVJU S KAPETANOM

BJELICA JOŠ NIJE ODLUČIO! NOVI STOPER DINAMA BIO JE ODLIČAN, A U SRIJEDU VIDI SAMO JEDAN NAČIN DA SVE ZAVRŠI SAVRŠENO 'Moramo zabiti iz prve prilike'

Dinamov je kapetan protiv Varaždina zaigrao na mjestu središnjeg braniča, dojam je da bi istu ulogu mogao imati i protiv engleskog moćnika u Ligi prvaka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. prosinac 2019. 21:15

Arijan Ademi protiv Varaždina je odigrao 251. utakmicu u Dinamovu dresu. I nije mu lako pobrojati sve one velike, povijesne partije. No kad pokušavamo gradirati, kad se zbroje ulog i jačina protivnika koji će u srijedu biti na stolu, onda i sam Ademi kaže:

- Jedna od najvećih utakmica, sigurno. Ma, možda je i najveća s obzirom na to protiv kakve momčadi igramo i koliko bismo pobjedom mogli dobiti.

Dugo već stišće zube, igra pod blokadom i uz bolove u gležnju, no za City ni trenutak nije bio upitan, nije dolazilo u obzir da ga nema na travnjaku.

- Zdrav sam i spreman sam, ništa me ne boli. Poslije Cityja ćemo vidjet hoću li igrati i preostale dvije utakmice, protiv Lokomotive i Rijeke, no o tome sad nema potrebe pričati. Pred nama je 90 minuta u kojima želimo pobijediti veliku momčad, sjajnog protivnika, i to je jedino o čemu u ovom trenutku razmišljam.

Ademi je protiv Varaždina zaigrao stopera. Bjelica je, očito, odlučio da je on taj, da će kapetan u obrani zakrpati izostanak Perića i Theophile-Catherinea.

- Nije trener još rekao je li definitivno odlučio da ću igrati stopera, ali bude li tako, nema problema. Igrao sam već tu poziciju, ne samo sad protiv Varaždina, odigrao samo i protiv Karlovca, zadnjih 20 minuta protiv Lokomotive. Bio sam stoper u mlađim kategorijama, imam iskustva s tom ulogom.

Zagreb, 031219.
Kavana Johann Franck.
Bozicni domjenak GNK Dinama.
Na fotografiji: Petar Stojanovic, Arijan Ademi.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Kako mu je to izgledalo protiv Varaždina, je li bilo malo neobično ili se brzo navikao?

- U početku sam možda reagirao više kao vezni igrač, izlazio sam ranije, ali brzo sam pohvatao kretnje. Stoper mora biti strpljiviji, ne izlaziti unaprijed, nego ponekad treba i pričekati. Prilagodio sam se i mislim da neću imati problema ako me trener postavi na stopera.

Nabrijani smo

No u tom bi slučaju mogla nedostajati Ademijeva energija i iskustvo u veznom redu, Ademi je ipak igrač s najviše takvih utakmica u nogama od svih suigrača.

- Za svaku trenerovu odluku postoji razlog pa tako i za to da igram stopera, to znači da je trener odvagao sve i tako odlučio. Kao i uvijek.

Koliko je utakmica s Atalantom utjecala na Dinamove nogometaše? Naime, dojam je da su u Milanu Modri bili malo umorni, kao da je nedostajalo svježine, neke pogreške koje su radili izgledale su upravo kao posljedica umora. Ima li u njima još snage za veliku utakmicu protiv Cityja?

- Ima, naravno. Nabrijani smo, jedva čekamo utakmicu, spremni smo. Ne treba tu utakmicu s Atalantom gledati tako i izvlačiti neke dugoročne zaključke; oni su bili bolji od nas, zasluženo nas pobijedili, a mi nismo imali svoju večer. Takvi se susreti događaju svima, no u srijedu je nova utakmica, u kojoj želimo i možemo biti pravi i nadati se pobjedi.

Velika prilika

Opet, sigurno nije lako sjetiti se da je Dinamo u 90. minuti protiv Šahtara imao sve, a sad sve to mora opet zaraditi, i to protiv najvećeg suparnika?

- Imali smo sve u svojim rukama, u toj završnici sa Šahtarom izgubili dva boda, ali o tome ne treba više razmišljati. To je nogomet, često je čudesan. Žao nam je tih bodova, pogotovo kad si svjestan da si ravnopravan, možda i bolji od Šahtara i Atalante, međutim te su utakmice prošlost, a pred nama je još jedna velika prilika. U svakom slučaju, napravili smo dosad velike stvari u ovoj Ligi prvaka i idemo ovo natjecanje u skupini završiti na najbolji mogući način, sjajnom predstavom. Pa kako završi.

Pritom može biti ključan i onaj rezultat iz Harkiva. Ako Atalanta tamo pobijedi, mora i Dinamo pobijediti da bi prošao dalje.

- Nećemo se uopće zamarati utakmicom u Hakrivu. Gledamo sebe, gledamo kako da mi pobijedimo City. Želimo tri boda i onda nam nije bitno kako će odigrati Šahtar i Atalanta. A na koncu nam za treće mjesto možda bude dovoljan i bod, možda i poraz. Ali o tome trenutno ne razmišljamo.

City u zadnje vrijeme igra promjenjivo, ne pobjeđuje baš lagano, u Premiershipu dosta zaostaje. Je li to uoči utakmice u srijedu dobra vijest za Dinamo ili ipak loša, s obzirom na to da svi očekuju da se Cityju otvori i da počne pobjednički niz?

- Ne mora to ništa značiti. Utakmica u srijedu je zasebna, City će ovdje sigurno doći po pobjedu, neće kalkulirati, tako da nema potrebe razmišljati o njihovim zadnjim rezultatima.

Kakve su pouke Ademi i suigrači donijeli s Etihada?

- Shvatili smo da možemo igrati protiv Cityja, nositi se s tim igračima. Možda smo tamo bili malo preplašeni i impresionirani prvih dvadesetak minuta, ali poslije smo vidjeli da nemamo razloga za ikakav strah. Igraju tamo Jesus, De Bruyne, Sterling, Aguero..., no to su isto tako nogometaši i ljudi kao i mi; igramo 11 na 11 i siguran sam da ih se nećemo bojati u Maksimiru. Pogotovo ne u Maksimiru. Uostalom, Cityju su bodove uspjeli uzeti i Šahtar i Atalanta, pa zašto ne bismo mogli i mi.

Protiv Cityja moramo zabiti iz prve šanse, jer nećemo ih imati puno

Kako objasniti taj efekt Maksimira? Zadnji su put pobijedili Young Boysi, otada nitko ne može svladati Dinamo u njegovoj utvrdi.

- Ne znam kako bih to objasnio. Sigurno je drugačije kad igraš doma, kad poznaješ teren, igraš na njemu svaki dan, poznat ti je ambijent, a onda i kad su pune tribine pa te još nose prema pobjedi... Sve je to skupa stvarno prednost. Evo, vidim da su i navijači čekali od jutra u redovima za karte, svaka im čast. Ova momčad sve to zaslužuje. Još kad bi više publike bilo i na HNL-u, bilo sve još ljepše.

Ipak, za pobjedu će trebati popraviti realizaciju. Protiv Hajduka i Varaždina, u zadnjim utakmicama u Maksimiru, Modri su imali pregršt šansi, a zabili samo po jedan gol, protiv Varaždina su mogli na kraju ostati i bez pobjede.

- Istina, teško zabijamo u zadnje vrijeme, realizacija nam nije najbolja. Protiv Cityja moramo iskoristiti svaku priliku, zabiti iz prve šanse, jer nećemo ih imati puno. Znamo to, potrudit ćemo se da budemo efikasniji.

Linker
27. travanj 2024 10:09