PHIL NOBLE REUTERS
JOŠ I TO NAKON PORAZA SEZONE

LOŠA VIJEST ZA CITY, A SJAJNA ZA DINAMO, GUARDIOLI SE OZLIJEDIO JOŠ JEDAN VAŽAN IGRAČ Pogledajte kojih sve velikih imena sigurno neće biti u Zagrebu

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. prosinac 2019. 10:04

Veliko se iznenađenje dogodilo na Etihadu, u gradskom je derbiju Man. United kao gost svladao Man. City 2:1 i tako je zapravo najviše pomogao Liverpoolu, koji sad ima čak 14 bodova više od branitelja naslova Cityja! Guardiola je na travnjak poslao svoj najjači sastav, izgubio je nove bodove, ali ostao je i bez još jednog srednjeg braniča. Engleski reprezentativac John Stones u 59. minuti napustio je igru zbog ozljede i zacijelo ga neće biti u srijedu u Zagrebu, baš kao ni od ranije ozlijeđenih Agüera, Laportea i Sanea.

Bio je ovo 149. gradski derbi i 57. pobjeda Uniteda, 47 je bilo remija, a City je bio pobjednik u 45 navrata.

U posljednje četiri sezone, otkad je Guardiola u Cityju, ovaj klub nikad nije izgubio dvije prvenstvene utakmice doma u jednoj sezoni. Sad se, eto, i to dogodilo, prije dva mjeseca Wolwerhampton je slavio 2:0 na Etihadu. A pobjeda United posve je zaslužena, gosti s Old Trafforda odigrali su izvanredno 1. poluvrijeme, u kojem su zaustavili sve pokušaje domaćina. A istodobno su stvarali prilike nakon brzih protunapada, pa je domaći vratar Ederson bio na velikim iskušenjima u prvih pola sata i s nekoliko je sjajnih obrana spasio svoju momčad od potopa.

Jednostavan recept

Unitedov je recept za City bio naizgled jednostavan - zgusnuli su sredinu, stali su blizu suparničkih igrača i agresivnim pristupom nisu dopustili domaćinu da brzim dodavanjima nametne svoju igru.

I brzo su se znali transformirati u protunapad, okomito su jurili prema Edersonu i obrana Cityja ‘plakala’ je od muke. Na odmor se otišlo s dva pogotka prednosti za goste, a Guardiola je ‘poludio’ u 45. minuti nakon što igranje rukom Freda u kaznenom prostoru sudac Taylor nije kaznio udarcem s bijele točke. Nije bilo ni reakcije VAR-a, odnosno možda se dogodila ‘tiha provjera’, ali Tayloru nije sugerirano da sam pogleda prijepornu situaciju i Guardiola nije skrivao bijes i ogorčenje.

U nastavku je City zaigrao brže i konkretnije, stvorio je i nekoliko prilika, ali vratar Uniteda De Gea bio je u vrlo dobroj formi. U 59. minuti ozlijeđenog je Stonesa zamijenio Otamendi, koji je pet minuta prije kraja pogotkom donio nadu domaćinu da bi mogao izvući barem remi, ali još je samo Mahrez imao šansu, no njegov je udarac De Gea izvrsno obranio. Zanimljivo je da je Guardiola napravio samo jednu promjenu u momčadi u odnosu na pobjedu protiv Burnleya u utorak. Umjesto Otamendija nastupio je Stones, koji je silom prilika morao napustiti igru.

SN

Kao i u većini slučajeva u nogometu, pogled na statistiku nakon utakmice mogao bi neupućenom promatraču ponuditi lažne čimbenike za zaključak. Pa su tako brojke rekle da je posjed lopte bio 72:28 za City, udarci na gol 27:11, a u okvir vrata 7:5 za United. I ta je zadnja stavka zapravo bila najbliža istini i konačnoj, zasluženoj 2:1 pobjedi Uniteda. Spomenimo da je u 67. minuti veznjak Uniteda Fred bio zasut upaljačima, kovanicama i plastičnim bocama kad je želio izvesti udarac iz kuta, a tijekom drugog poluvremena neki je navijač Cityja snimljen kako rasistički vrijeđa igrače Uniteda, pa je City nakon utakmice izdao priopćenje u kojem osuđuje takvo neprimjereno ponašanje...

Ne odustajemo

- Odigrali smo izvrsno prvo poluvrijeme i trebali smo zabiti još golova. Bila je ovo teško izborena pobjeda, City se pokušao vratiti, ali naš je momčadski duh bio jak i sačuvali smo pobjedu - rekao je za BBC napadač Uniteda Marcus Rashford.

A Guardiola kaže:

- Istina je, izgubili smo, ali mogu samo čestitati svojoj momčadi, moji su igrači bili fantastični! Sve smo pokušali, posebno u zadnjih pola sata, ali nismo zabili. Prekasno smo načeli goste, nije više bilo vremena za preokret. Naslov? Ne odustajemo, ali bit će teško, jer Liverpool je u nevjerojatnoj formi, pobijedio je u 15 od 16 utakmica.

Guardiola je nešto kasnije dao izjavu za Sky Sports te objasnio što misli o 14 bodova zaostatka u Premiershipu.

"Ja uvijek kažem isto, bez obzira radi li se o šest, sedam, osam..., bodova zaostatka. Mi mislimo samo na ono što nas sljedeće čeka, mi mislimo samo na sljedeću utakmicu. Kad razmišljaš o razlici u bodovima, kolika god ona bila, to je kontraproduktivno. Mi smo fantastična momčad, igramo dobro, i danas smo bili malo otvoreniji, i onda se dogodi ovo. Pogotovo što United naprijed ima takva četiri igrača. Ali generalno, odigrali smo dobru utakmicu", rekao je Španjolac kojega u srijedu čeka Dinamo, a u nedjelju - Arsenal.

Linker
27. travanj 2024 05:35