Screenshot: YouTube
'U ZAGREBU NAS JE DOČEKAO PAKAO'

DAN KADA JE UMRO PARTIZAN Najveća legenda Grobara nakon 19 godina otkrila tko je i zašto tog slavnog dana pokrao Dinamo!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. rujan 2016. 16:37

Nogometna legenda Partizana Nenad Bjeković otkrio je u razgovoru za Nedeljnik malo poznate detalje sa čuvene utakmice Dinama i Partizana, odigrane 1997., dvije godine nakon 'Oluje'. Tu povijesnu pobjedu pamte svi navijači Dinama, jer osim što su su crno-bijeli u Maksimiru pregaženi s 5:0, bilo je to prvo pretkolo kvalifikacija za Lige prvaka, i uz to prva službena utakmica jednog hrvatskog i srpskog nogometnog kluba nakon rata.

"Dinamo je tada u svakom pogledu bio jači", priznao je Bjeković koji je tada bio direktor beogradskog kluba, i dodao kako se ipak nakon susreta osjećao strašno.

"Jako teško mi je to palo i imao sam ozbiljan problem s Mikijem Marjanovićem jer sam rekao da bi mu bilo bolje da plače za Kninom nego što plače za Partizanom. Jer je tamo dao jednu vrlo ružnu izjavu na moj račun. To nije bio nogomet. Ja sam prvi čovek poslije sankcija koji je službeno otišao u Hrvatsku. Kod nas nitko živ nije ni znao da Dinamo dolazi. A nas je u Zagrebu dočekao pakao...".

Danas 68- godišnji Bjeković, koji je proglašen za Partizanovog Igrača 20. stoljeća, karijeru je završio u Nici, a upravo iz tog francuskog grada bio je i sudac utakmice Gilles Veissiere. On je pokušao pomoći Partizanu u Zagrebu, ali to je jedina pomoć koju su Beograđani dobili u glavnom hrvatskog gradu...

"Ispred svake sobe igrača bila su po dvojica policajaca. Došli smo na stadion dva sata pred utakmicu, a sa tribina ide: 'Ubiti, zaklati'. Strašno. Gledao sam igrače, bili su bijeli. Nismo počeli loše utakmicu, promašili smo jednu šansu, i onda su oni dali jedan, pa drugi gol... A sudac iz Nice, kojem sam bio idol hoće da se ubije jer gubimo 2:0, i iz čista mira svira penal za nas, pred kraj poluvremena, ali njihov golman obrani. Na poluvremenu me sačeka i kaže mi: 'Nenade, žao mi je, želio sam ti pomoći.' Odgovorim mu: 'Hvala ti mnogo, samo šuti i radi svoj posao.' I odvale nas. To mi je veoma teško palo. Svaka izgubljena utakmica boli, ali to nije bio nogomet. Pucali su topovi...", rekao je Bjeković.

Cijela utakmica: Promašeni jedanaesterac Partizana u 41. minuti

Bjeković je, tako sam kaže, bio prvi Srbin koji je išao u službenu posjetu Zagrebu.

"Otišao sam u Zaprešić gledati njihovu prijateljsku utakmicu, deset dana pred susret u Beogradu. Gostovao sam s njihovim direktorom na jednoj privatnoj televiziji i to je bilo strašno koja su mi pitanja postavljali. Poslije su me domaćini izveli da razgledam Zagreb, i tokom šetnje čujem: "Šta ćeš ti četniče ovde!?" Okrenem se, puna bašta kafića i vidim Mirka Čarlija Brauna, bivšeg igrača Dinama, i mog velikog prijatelja koji mi se obrati sa: 'Dođi, brate moj.' Okrene se ostalima i kaže: 'Gledajte kako ću s mojim bratom četnikom tri puta da se poljubim'."

Linker
24. travanj 2024 09:52