CROPIX
TRADICIJA SVE GOVORI

IDEALNA PRILIKA: VRIJEME JE DA POČNE HAJDUKOV LOV NA DINAMO Modri su osvojili više nego dvostruko naslova od Bijelih

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 06. travanj 2018. 10:19

Samo je jednom Dinamo ispao u polufinalu Hrvatskog kupa, ali Rijeka, eto, nije uspjela ponoviti uspjeh Hajduka iz 2010. godine. Tako nas u Vinkovcima 23. svibnja očekuje novi sudar Zagrepčana i Splićana. Dinamo će doći do 15. titule u ovom natjecanju, Hajduk do sedme. Trećeg raspleta nema…

Da je Rijeka ušla u finale, Hajduk bi dobio priliku da je po prvi put u povijesti izbaci u borbi za Rabuzinovo Sunce, jer je u četiri dosadašnja pokušaja uvijek posrnuo. No sad ga čeka stari znanac, s kojim se u finalu Kupa Hrvatske susreo šest puta. Rezultat je izjednačen, s time da je Dinamo u velikoj seriji. Nakon što je Hajduk slavio u prva tri finalna dvoboja, Dinamo je dobio sljedeća tri. Posljednji put u finalu 2009. kad je ukupni rezultat bio upravo - 3:3. Mario Mandžukić je zabio dva, Sammir jedan u Maksimiru, Nikola Kalinić dva, Mladen Bartolović jedan na Poljudu, domaćini su trijumfirali sa po 3:0. Tomislav Butina bio je junak raspucavanja u Splitu, obranio je udarce s 11 metara Giovanniju Rossu i Srđanu Andriću i omogućio Krunoslavu Jurčiću trijumf protiv Ante Miše.

Ukupno je Hajduk s Dinamom u ovom natjecanju odigrao 20 utakmica i upisao 11 poraza uz šest pobjeda, ali ukupni skor i nije tako loš za Splićane. Četiri puta su bili uspješniji, šest puta je na kraju slavio Dinamo, a u svim tim sudarima odigrane su dvije utakmice za prolaz ili za trofej. Hajduk ima skor od 6-4 u finalima Hrvatskog kupa, zadnji put je u završnici bio 2013. kad je momčad Igora Tudora u dva sraza nadvisila Lokomotivu.

Dinamovi igrači su posljednji put Rabuzinovo Sunce digli prije dvije godine u Osijeku kad su u finalu svladali Slaven Belupo, dok ih je lani u finalu u Varaždinu dobila Rijeka. Već 21. put će se maksimirska momčad naći u prilici da dođe do prestižnog trofeja, dosad su dobili 14 finalnih dvoboja, a izgubili šest.

Tradicija je na Dinamovoj strani, koji je dosta uspješniji u međusobnim dvobojima u samostalnoj Hrvatskoj, kako u Hrvatskom kupu, tako i u prvenstvu. Od posljednje 22 utakmice s Bijelima, Modri su dobili 13, uz šest remija i samo tri poraza. Prije finala Kupa čeka ih još jedan međusobni ogled, jedni će drugima moći opipati puls 22. travnja na Poljudu, mjesec dana prije spektakularnog vinkovačkog dvoboja. Generalku za finale, četiri dana prije Vinkovaca u posljednjem kolu prvenstva, Hajduk će imati u Rijeci, dok Dinamo dočekuje Inter.

Linker
08. svibanj 2024 19:30