Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
SVE O OPOZIVU PREDSJEDNIKA

SN EKSKLUZIVNO DONOSE: KONAČNI OBRAČUN U HNS-U, HOĆE LI ŠUKER BITI SMIJENJEN VEĆ DO KRAJA GODINE!? Totalni cirkus u Savezu, jedni drugima podmeću mine

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. studeni 2019. 09:06

Ostanu li Rene Bitorajac i Branko Đurić ikad bez ideje i inspiracije, iako je to u Hrvatskoj vjerojatno nemoguće, dovoljno je da zavire u HNS i njihovo “kazalište”. Luda kuća imat će štofa za cijelu novu sezonu.

Posljednjih nekoliko dana otipkali smo brojeve mnogih djelatnika “nogometnih dvora” i članova Izvršnog odbora u potrazi za odgovorom na jedno od zadnjih pitanja u sapunici “Smjena Davora Šukera, sad - ili kad?”, koja se u hrvatskom medijskom eteru emitira svako toliko već nekoliko godina. Iako redovni sastanak Skupštine još nije službeno sazvan, spominje se termin 19. prosinca, a Poslovnik o njezinu radu kaže:

“Predsjednika Saveza može se razriješiti dužnosti prije isteka mandata posebnom odlukom Skupštine. Odluka treba biti donesena većinom glasova svih zastupnika i javnim glasovanjem. Prijedlog za uvrštenje prijedloga odluke o razrješenju predsjednika Saveza u dnevni red treba se dostaviti u Ured Saveza najkasnije sedam dana prije održavanja sjednice Skupštine.”

Ponovno su te najava aktualizirane, ali novinar mora ostati oprezan jer iz raskoljenog Saveza šalju oprečne poruke. Jedni tvrde: “Šukeru će na Izvršnom odboru 9. prosinca biti izglasano nepovjerenje i s tim se ide na Skupštinu koja je njegov kraj.” Ili da će podnesak poslati neki od županijskih saveza. Međutim, drugi nas uvjeravaju da o tome ništa ne znaju i da se to neće dogoditi, a “Skupština će biti kamilica”.

Zagreb, 110619.
Hotel Doble Tree by Hilton.
Konferencija za medije Hrvatskog nogometnog saveza na kojem je predstavljen pilot projekt uvodjenja novih molekularnih dijagnostickih metoda u svrhu prevencije iznenadne srcane smrti sportasa.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić/Cropix

Još jedan autogol

HNS nalikuje na bojno polje, pojedinci iz Saveza sami stanje opisuju kao neodrživo i totalni cirkus, čelnici jedni drugima podmeću mine. Najnoviji kamen zakotrljao se na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora u Asu. Tada je između dvije točke dnevnog reda tajnik Vlado Iveta kazao kako je u pisanim materijalima nešto zaboravio navesti. Bio je to prijedlog da se predsjedniku daju ovlasti po kojima sam može zapošljavati i dijeliti otkaze. Iveta je odradio što je Šuker od njega tražio, no do glasovanja nije ni došlo. Članovi IO-a jedan za drugim odbijali su i pomisao na to. Izvršni odbor to sasvim dobro radi, konstatirali su. Šuker je još jednom poražen, naletio je na znak stop, kao već nekoliko puta ranije ove godine, više nitko ni ne broji koliko je “golova završilo u njegovoj mreži”. Razbjesnio se:

- Onda neka Kustić dalje vodi sjednicu - kazao je, kako prenose svjedoci.

Ipak, ostao je prisutan do kraja.

Možda su to bile Šukerove proročanske riječi jer upravo je Marjan Kustić ovog časa jedini poznati kandidat za novog predsjednika. Iako je jasno da u slučaju novih izbora može “na teren” i neko sasvim novo ime.

Pisali smo o raskolu između Marjana Kustića, izvršnog direktora i Šukera. O niz “bitaka“ koje su imali i čini se da je Kustić odlučniji nego ikad da već ovog prosinca završi taj “rat” svojom pobjedom i detronizacijom Zlatne kopačke. No, nema ni dva mjeseca da je Šuker htio smijeniti Kustića. U jeku priprema za utakmicu s Mađarskom u Splitu, kad je jedino pitanje u javnosti bilo kako će sve proći i hoće li Vatreni uzeti bitne bodove za plasman na Svjetsko prvenstvo, a Kustić je bio glavni čovjek organizacije sa strane HNS-a, Šuker je, po navodima koji su došli do nas, ljut što su Kustić i predsjednik Stručne komisije Slavko Prišćan objavili fotografiju i vijest da je Igor Bišćan novi izbornik U-21, za čije imenovanje on nije bio, ali i zbog još koječega, nazivao je članove Izvršnog odbora da ispita hoće li ga podržati u inicijativi da makne Kustića. Navodno je kontaktirao desetak ljudi. Nije dobio potporu, ali sazvao je sjednicu Izvršnog odbora nekih tjedan dana prije utakmice na Poljudu. Trebala se održati u Asu, međutim nikad nije. Redom su mu mailom slali odgovor:

- Ne mogu, spriječen sam poslovnim obvezama.

Šuker je ranije nakanio prebrisati Nenada Gračana s pozicije izbornika U-21 i instalirati Gorana Tomića. Odbijen je jednoglasno, pojedini koji nisu bili za Gračana napravili su to samo da oponiraju Šukeru. Kasnije kad je šef mladih Vatrenih svejedno pao, nakon poraza od Škotske u Šibeniku, predložio je za nasljednika Aljošu Asanovića, a izabran je Bišćan. Još prije toga tijekom ljeta iz kuloara HNS-a doprla je do novinara priča kako bi rado dao otpusno pismo i Anti Kulušiću, predsjedniku Komisije za suce, i na to mjesto postavio Damira Batinića, Osječanina koji je još uvijek aktivan djelitelj pravde. Možda bi se u tom slučaju “umirovio”? To nikad nije ni stiglo do sjednice Izvršnog odbora. Na jednom od sastanaka naumio je dodati neke ljude na sudačke liste, prvi mu se usprotivio dopredsjednik Ante Vučemilović-Šimunović.

Zagreb, 191218.
Hotel Westin.
Veliki dan hrvatskog sporta u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora.
Na fotografiji: Davor Suker, Andrej Plenkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Raspusti sve

Kažu nam da mu je u jednom času rekao:

- Raspusti sve, idi na izbore pa pokaži koliko si jak.

Vučemilović-Šimunović jedan je od vodećih ljudi HNS-a još od osamostaljenja Hrvatske, bio je u nogometnoj vladi Mladena Vedriša, čovjeka koji je doveo HNS u FIFA-u i UEFA-u. Šuker, kojem je i danas najčvršći saveznik Ivan Meštrović, predsjednik Osijeka, to mu nije oprostio. Vučemilović-Šimunović nije nam se javio prilikom pisanja ovog teksta, ali od drugih iz Saveza čujemo da je Šuker preko svojih osječkih veza krenuo u njegovo rušenje na lokalnoj razini.

Fronta protiv Šukera samo jača, HNS djeluje u nenormalnim okolnostima koje nikako ne mogu biti dobre za hrvatski nogomet.

Izbornik Zlatko Dalić vlastitim autoritetom drži reprezentaciju podalje, ali dvorske borbe izjedaju Savez. Sljedeća sjednica Izvršnog odbora je 9. prosinca. Za nju je najavljeno da će se Šukeru oduzeti i pravo dogovaranja prijateljskih utakmica. Kad je izašao s pričom kako bi Vatreni mogli odmjeriti snage u Sočiju s Rusijom, i Dalić i Kustić ostali su paf. Ništa o tome nisu znali. Dosadašnje je pravilo bilo da predsjednik u dogovoru s izbornikom ugovara utakmice. Po novom prijedlogu to će činiti tim koji će sačinjavati predsjednik, izvršni direktor, barem dva člana Izvršnog odbora te izbornik.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatian Football president Davor Suker on the pitch before the match  REUTERS/Maxim Shemetov - RC15582BE260
REUTERS/Maxim Shemetov

Mozaik se slaže

Mozaik se slaže, jedna od točaka 9. prosinca bit će da se Šukera definitivno pretvori u fikus. No, hoće li se zaista otići do kraja, pa na dnevnom redu naći i prijedlog da mu se izglasa nepovjerenje i s time ode na Skupštinu? Pitali smo pojedince iz IO-a koji su nam kazali da se to neće dogoditi, koji bi argument mogao održati Šukera, kad mu već svako malo “dijele pljuske”. Odgovor je bio da glasaju protiv njegovih ideja, ne čuvaju ga, ali traže cjelovito rješenje. Da neće biti za njegov novi mandat, ali nisu sigurni da je trenutačna smjena prava stvar.

Davor Šuker predsjednik je od srpnja 2012. godine. Priča o njegovu odlasku nikad nije djelovala zrelija. No, dosad je svaki put isukao adut iz rukava koji bi ga spasio. Ima li još koji ili je sve potrošio?

Linker
27. travanj 2024 03:34