Arhiva
 Foto: Dado Ruvic / CROPIX
OPERACIJA 'VAR'

UHIĆENJA I PRETRESI U BiH! PRIVEDENO OSAM OD 11 OSUMNJIČENIKA ZA NAMJEŠTANJE Oglasili se NS i ministar sigurnosti: 'Nanesena je nemjerljiva šteta'

Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 11. studeni 2019. 23:14

Glavna vijest koja je okupirala medije u BiH bio je nogomet. Na žalost vijest se ne odnosi na lijepu stranu nogometa, pripreme reprezentacije BiH pod vodstvom izbornika Roberta Prosinečkog ili uzbuđenja u Premijer ligi BiH, već crna strana nogometa. O sudačkim namještaljkama utakmica, upletenosti raznih nogometnih funkcionara u takve poslove godinama se priča. Zadnjih godina takve priče najčešće su dolazile s utakmica Prve lige Federacije BiH. No, sve te sumnje, pa čak ni video - isječci koji su objavljivani u medijima nisu ponukali mjerodavne u Nogometnom savezu BiH ili Nogometnom savezu Federacije BiH pod čijom je ingerencijom Prva liga FBiH za neku odlučniju akciju. No, sada su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, poznatije kao SIPA, počeli operativnu akciju kodnog imena "Var".

- U tijeku su pretresi stambenih objekata na pet lokacija u Šamcu, Orašju i Novom Travniku zbog postojanja osnove sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile kazneno djelo iz članka 250. Kaznenog zakona BiH „Organizirani kriminal“ i članka 383. Kaznenog zakona Federacije BiH „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 380. Kaznenog zakona Federacije BiH „Primanje dara i drugih oblika koristi“. Osumnjičene osobe terete se za namještanje nogometnih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige Federacije BiH. Navedene aktivnosti provode se po naredbama Tužiteljstva i Suda BiH, uz pomoć Obavještajno - sigurnosne agencije BiH, policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, MUP-a Srednjobosanske županije i MUP-a Sarajevske županije, - potvrdio je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

SIPA nije objavila imena, već samo potvrdila da je uhićeno osam od 11 osumnjičenih osoba. Mediji navode da je riječ o sucima Prve lige Federacije BiH Kenanu Bajraktareviću i Iliji Živkoviću iz Orašja, Harisu Poprženoviću iz Travnika, Mirzi Kazlagiću iz Cazina i drugima, a navodi se također da su istragom obuhvaćeni i kontrolori suđenja i funkcionari saveza Salem Prolić, Irfan Durić, Fuad Zahirović, Vladimir Dominković i Anto Bilješko.

Oglasio se i Nogometni savez BiH priopćenjem u kojem navodi:

- NS BiH bezrezervno podržava akcije i aktivnosti svih agencija i tijela za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji, kako pojedinaca, tako i organiziranih skupina. Snažno smo opredijeljeni i spremni pružiti svaku vrstu podrške i pomoći nadležnim državnim institucijama, kroz dostupnu dokumentaciju i informacije kojima raspolažemo, kako bi one što uspješnije radile na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca koji participiraju u radu nogometnih tijela. Bez obzira na to što prve informacije govore da se radi o aktivnostima na razini entiteta, koji statutarno i organizacijski imaju potpunu autonomiju u svome radu, ovom prilikom moramo istaći da je u ovom trenutku nanesena nemjerljiva šteta cjelokupnom nogometu u BiH.

Mediji navode da su pod istragom utakmice Prve lige FBiH od prošle sezone u kojoj su borbu za naslov vodili Velež i Olimpik, Goražde - Velež 1:0 (sudac Kenan Bajraktarević), Metalleghe BSI - Olimpik 0:1 (pogodak u 98. minuti, sudac Mirza Kazlagić), Rudar - Olimpik 0:1 (sudac Haris Poprženović). Navodi se i utakmica GOŠK - Budućnost 3:2, premda ona nije igrana u prošloj sezoni jer je GOŠK bio premijerligaš.

O akciji "Var" oglasio se i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je potvrdio da je uhićeno čak 12 osoba:

- Radi se o namještanju nogometnih utakmica u Premijer ligi u BiH, te primanju i davanju dara kod namještanja utakmica. Za neke od uhićenih bit će predložen pritvor.

Ako su istinite Mektićeve tvrdnje, onda je velika odgovornost i na NS BiH, a ne samo na entitetskom, jer Mektić spominje i Premijer ligu BiH, a mediji tvrde da su među uhićenima i premijerligaški suci Zoran Grbić iz Prijedora i Miloš Gigović iz Gradiške. Istraga se nastavlja, javnost s pravom čeka nove informacije.

Linker
26. travanj 2024 21:30