Mourinho i Guardiola
 Alex Livesey/Getty Images / Getty Images Getty Images
TOTTENHAM PROTIV CITYJA

KATALONAC I PORTUGALAC PONOVNO NA SUPROTNIM STRANAMA Nova epizoda velikog suparništva Guardiole i Mourinha u velikom derbiju

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. veljača 2020. 10:29

Vodili su velike klubove, osvojili niz trofeja, najbolje su plaćeni menadžeri u Premier ligi. Josep Guardiola i Jose Mourinho postali su veliki rivali dok su vodili Barcelonu i madridski Real, a kasnije se to njihovo suparništvo preselilo i na Otok, gdje je Guardiola preuzeo Manchester City, a Mourinho gradskog rivala Manchester United. U nedjelju će opet biti na suprotnim stranama, jer Mourinhov Tottenham ugostit će Guardiolin City u 25. premierligaškom kolu, ali okolnosti u kojima se susreću daleko su od onih najslavnijih dana njihovih karijera.

Manchester City je ove sezone poprilično podbacio u Premier ligi, s obzirom na veliki zaostatak za vodećim Liverpoolom jasno je da ima vrlo male izglede za obranu naslova prvaka. Spursi su, s druge strane, u studenome prošle godine smijenili dugogodišnjeg menadžera Mauricija Pochettina i doveli Mourinha kako bi ih izvadio iz krize. No, ne ide to baš tako lako, pogotovo ne nakon teže ozljede glavnog strijelca i kapetana Harryja Kanea. Tottenham se bori za pozicije koje vode u Ligu prvaka sljedeće sezone, no veliko je pitanje hoće li uspjeti izboriti elitno natjecanje.

NORWICH, ENGLAND - DECEMBER 28: Jose Mourinho, Manager of Tottenham Hotspur looks on from the bench prior to the Premier League match between Norwich City and Tottenham Hotspur at Carrow Road on December 28, 2019 in Norwich, United Kingdom. (Photo by Stephen Pond/Getty Images)
Stephen Pond/Getty Images

Njihova dosadašnja postignuća nitko im, naravno, ne može oduzeti. Guardiola je s Barcelonom osvojio dvije Lige prvaka, tri španjolska naslova, dva Kupa kralja, tri Superkupa, dva Europska superkupa i dva naslova klupskog prvaka svijeta. S Bayernom je bio njemački prvak tri puta, ima i dva Kupa, Europski superkup i naslov klupskog prvaka svijeta. Od dolaska u Manchester City 2016. godine uzeo je dva naslova u Premier ligi, jedan FA kup, dva Liga kupa i dva Superkupa. Liga prvaka s Građanima, to je trofej koji mu još uvijek nedostaje i na kojeg bi ovog proljeća mogao baciti sve karte.

Mourinho je, pak, s Portom dvaput bio prvak Portugala, uzeo je Kup UEFA i Ligu prvaka, te po jedan Kup i Superkup. S Chelseajem je u tri navrata bio prvakom Engleske, ima jedan FA kup, tri Liga kupa i Superkup. S Interom je dvaput bio talijanski prvak, osvojio je i Ligu prvaka, Kup i Superkup. S madridskim Realom je bio prvak Španjolske, osvajač Kupa i Superkupa, dok je s Manchester Unitedom osvojio Europsku ligu, Liga kup i Superkup. U Tottenham je doveden kako bi osvajao trofeje...

Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola gestures during the English Premier League football match between Manchester City and Crystal Palace at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on January 18, 2020. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
OLI SCARFF AFP

Josep Guardiola i Jose Mourinho su se kao treneri suprotstavljenih momčadi dosad susreli čak 22 puta. U 11 navrata slavio je Katalonac, šest ogleda završilo je bez pobjednika, a pet utakmica dobio je Portugalac. Njihovi su pogledi na nogometnu igru potpuno drukčiji; Guardiola ima aureolu inovatora, stručnjaka koji teži visokom presingu i građenju igre kroz posjed, dok se Mourinho tradicionalno oslanjao na defenzivu i kontranapade, ‘parkiranje autobusa’ postalo je uobičajeni izraz za sve one kojima se ne sviđaju njegovi taktički odabiri.

- Ne znam, možda smo stariji i iskusniji, ali s moje strane, uvijek sam imao veliko poštovanje prema Mourinhu i svemu onome što je učinio kao trener - rekao je Guardiola o odnosu s Portugalcem.

Iako Guardiola i ove sezone ima izglede za osvajanje trofeja, osobito u Liga kupu i FA kupu, iako i Mourinho teoretski može osvojiti Ligu prvaka, ipak su i jedan i drugi pomalo pali u sjenu Jürgena Kloppa. Njegov Liverpool ove sezone izgleda doista fantastično, gotovo nedodirljivo, dok City svako malo emitira neke slabosti, a o Spursima da ne pričamo, jer Mourinho je zapravo tek počeo s poslom izgradnje nove, kompetitivne momčadi.

Stoga i njihov nedjeljni prvenstveni dvoboj nema onu draž kao nekad u El Clasicu. Dakako da će i naboj biti puno manji u odnosu na rivalitet kakvog su imali u La Ligi, no daleko od toga da utakmica neće biti zanimljiva za pogledati...

Linker
27. travanj 2024 02:17