Gonzalo Arroyo Moreno Getty Images
HRVATI UŠLI U ZAVRŠNICI

FOTO: REAL SLAVIO PROTIV BARCELONE U EL CLASICU I ZASJEO NA VRH LJESTVICE Prvi udarac zadao najmlađi igrač na terenu, a konačan 'džoker'

Real Madrid slavio je s 2:0 u spektakularnom El Clasicu na svome stadionu Santiago Bernabeu, prvi put nakon pet i pol godina. Prvi gol zabio je najmlađi igrač na terenu, 19-godišnji Vinicius Junior u 71. minuti, da bi pobjedu u sudačkoj nadoknadi potvrdio Mariano Diaz, samo minutu nakon što je ušao u igru. Real Madrid ovom je pobjedom preskočio Barcelonu i zauzeo vodeću poziciju u La Ligi.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. ožujak 2020. 20:09

REAL MADRID - BARCELONA 2:0 (Vinicius 71', M. Diaz 90'+2')

REAL MADRID (4-3-1-2): Courtois – Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo – Valverde (od 86. Lucas Vazquez), Casemiro, Kroos – Isco (od 79. Modrić) – Benzema (od 90. Mariano Diaz), Vinicius Junior

TRENER: Zinedine Zidane

BARCELONA (4-3-1-2): Ter Stegen – Semedo, Pique, Umtiti, Jordi Alba - Arthur (od 81. Rakitić), Busquets, De Jong – Vidal (od 69. Braithwaite) – Messi, Griezmann (od 81. Fati)

TRENER: Quique Setien

MADRID - stadion Santiago Bernabeu. Gledatelja: 80.500. Sudac: Antonio Mateu Lahoz

Pobjedom nakon 5,5 godina Real je skinuo prokletstvo Barcelone na svojem Santiago Bernabeu i vratio se na prvo mjesto La Lige. U drugom poluvremenu potpuno su nadigrali najvećeg rivala, vjerojatno je uživao i Cristiano Ronaldo koji je zbog odgođene utakmice Juventusa doletio pogledati nekadašnjeg suigrače.

Vinicius Junior zabio je ključan gol u 71. minuti, kišom okupani Bernabeu klicao je svojem novom junaku koji već neko vrijeme igra ponajbolji nogomet među "kraljevima“. Ušao je u povijest kao prvi strijelac u El Clasicu rođen u 21. stoljeću. No, pitanje je bi li tog gola bilo da Pique u bloku nije skrenuo loptu i učinio je neuhvatljivom za Ter Stegena. U sudačkoj nadoknadi Mariano Diaz, koji je tik uskočio s klupe i to prvi put ove sezone u prvenstvu, pretrčao je Umtitija i začinio slavlje.

U 75. Marcelo je uklizao Messiju i spasio čistu kontru, vodstvo i pobjedu. Barca je pogodila u nastavku dvoboja nakon vrlo dobrih prvih 45 minuta i osim te akcije samo je još Pique na centaršut, glavom, mogao poravnati rezultat.

Real je prvi zaprijetio, u 7. minuti Benzema je pucao preko gola. Madriđani su znali odgovoriti na izazove koje je Barca stavljala iako im je dugo trebalo za pravu šanse. Vinicius Junior, Marcelo i Valverde demonstirali su moć prilaska kaznenom prostoru, ne i završnog proigravanja. Zato su tek dva pokušaja Kroosa njihov najkonkretniji učinak sve do 56. minute. U prvom dijelu nisu dali posla Ter Stegenu. Morao je ukrotiti tek neopasan šut Vinicisa Juniora. Samo taj jedan.

No, nastavak je za Nijemca bila drugačija utakmica. Nakon što mu je Isco u 56. minuti zavukao pod gredu, a on jedva iščupao da ne odsjedne ispod nje, pretrpio je sedam minuta grantiranja. U 61. minuti Pique mu je pomogao i udarac Isca glavom izbacio s gol crte... Kasnije su došli i golovi.

Barcelona se jako dobro osjeća na Bernabeu i to se vidjelo od starta. Za razliku od prve utakmice u tekućoj sezoni kad je Real djelovao bolje u sredini terena jer je Zidane postavio četvoricu veznjaka, Quique Setien sad je odgovorio istim sredstvom. Bez brojčane prednosti domaćin nije mogao nadmetnuti kontrolu. Slične taktike "rodile“ su i podjednake prednosti i probleme. Katalonci su dugo gradili napade, Real tek nešto kraće, no iako su loptu tretirati kao blago kad bi se izgubila loše defenzivne reakcije i brzi proboji nudili su šanse. Messi je tek u 30. minuti uputio prvi udarac u okvir gola, premda je moglo biti daleko više drame pred vratima.

Thibaut Courtois obranio je i taj šut, i još bolje prilike Messija i Arthura. Belgijanac je bio junak prvog poluvremena, on je Kraljevski klub držao na nogama. Da će biti na streljani shvatio je u 21. minuti. Tada je odahnuo jer šut Griezmanna s 11 metara, odlična šansa nakon niske lopte Jordija Albe s lijeve strane, fijuknuo je iznad grede. Alba je bio Barcina nada i strepnja. Preko njega najbolje su otvarali napade i oni i Real. Nakon što ga je Messi zagrijao, Courtois je zaustavio Arthura, koji je pobjegao Kroosu i izašao sam na njega, te na sličan način Messija u 38. minuti. Busquetsa kao da je presjekao dašak nekadašnjeg nadahnuća, njegov je okomit pas bio odličan, ali Messijev šut nedovoljno dobar.

No, drugi dio bio je sav u bijelom. Hrvati su igrali malo, i Modrić i Rakitić ušli su u finišu.

REAL MADRID - BARCELONA 2:0 (Vinicius 71', M. Diaz 90'+2')

REAL MADRID: Courtois - Marcelo, Ramos, Varane, Carvajal - Kroos, Casemiro, Valverde - Vinicius, Isco, Benzema

BARCELONA: Ter Stegen - Jordi Alba, Umtiti, Pique, Semedo - De Jong, Busquets, Arthur - Vidal, Messi, Griezmann

-------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - GOOOL! Mariano Diaz, tek što je ušao, sjurio se po desnoj strani kao brzi vlak, Umtiti ga nikako nije mogao stići, u ključnom se trenutku Diaz okliznuo, a to mu je i pomoglo da loptu ugura u mrežu! Kakav ulazak u El Clasico... čudesna priča na Santiago Bernabeuu!

MADRID, SPAIN - MARCH 01: Mariano of Real Madrid scores his team's second goal past Samuel Umtiti of FC Barcelona and Marc-Andre Ter Stegen of FC Barcelona during the Liga match between Real Madrid CF and FC Barcelona at Estadio Santiago Bernabeu on March 01, 2020 in Madrid, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno Getty Images

90'+1' - Posljednja zamjena kod Reala. Izašao je Benzema, mijenja ga Mariano Diaz.

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Ništa od toga, pogodio je samo živi zid, nije bilo čak ni kornera.

88' - Sergio Busquets radi prekršaj na Lucasu Vazquezu u zoni udarca! Izvest će to kapetan Sergio Ramos...

86' - Drugu promjenu radi Zidane. Ušao je Lucas Vazquez umjesto Federica Valverdea.

85' - Žuti karton dobio je Leo Messi zbog prekršaja s leđa na Casemiru.

83' - Kakva prilika za Barcu! Messi je iz slobodnjaka pronašao Piquea u petercu, ali branič Barcelone strahovito loše tuče glavom i propala je ta velika šansa...

81' - Dvostruka zamjena kod Barcelone. Ušli su naš Ivan Rakitić i 17-godišnji Ansu Fati, izašli su Arthur i Antoine Griezmann.

79' - Promjena kod Reala, Luka je u igri! Zidane iz igre vadi Isca, zamijenit će ga hrvatski kapetan Luka Modrić. Na zagrijavanju je i Ivan Rakitić...

75' - Šansa za Barcu! Messi je bio u naletu, a Marcelo je požrtvovno uklizao i u zadnji trenutak izbio mu loptu s nogu...

71' - GOOOL! Kroos je sjajno uposlio Viniciusa na lijevoj strani koji se sjurio u šesnaesterac i uputio udarac prema golu, a Pique je skrenuo putanju lopte te nehotice prevario Ter Stegena... najmlađi igrač na terenu, 19-godišnji Vinicius Junior postiže strahovito važan pogodak u El Clasicu!

MADRID, SPAIN - MARCH 01: Vinicius Junior of Real Madrid scores his team's first goal past Gerard Pique of FC Barcelona during the Liga match between Real Madrid CF and FC Barcelona at Estadio Santiago Bernabeu on March 01, 2020 in Madrid, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno Getty Images

70' - Kakva šansa za Barcelonu! Braithwaite se mogao proslaviti, imao je zicer u prvom dodiru s loptom, ali brani to Courtois!

70' - Prvu zamjenu radi Setien. Žrtvovat će Artura Vidala da bi uveo Martina Braithwaitea, donedavnog igrača Leganesa.

69' - Nova velika obrana Ter Stegena! Ramos se našao 'oči u oči' s vratarom Barcelone koji još jednom fantastično reagira, no ispostavilo se da je kapetan Reala bio u zaleđu te pogodak ne bi ni bio priznat...

63' - Ludnica na Bernabeuu! Carvajal je pronašao nečuvanog Benzemu koji je pobjegao Jordiju Albi, ali nije uspio dobro zahvatiti loptu i njegov šut s pet metara iskosa odlazi pored gola... navijači su već vidjeli loptu u mreži i tribinama se pronio gromoglasan huk razočaranja.

61' - Pique spašava na gol-liniji! Isco je bio u skoku i njegov udarac glavom Ter Stegen nije uspio dohvatiti, ali branič Barcelone blokira taj pokušaj na samoj gol-crti! Milimetri su dijelili Real od gola...

56' - Nakon kraće 'uspavanke' sijevnuo je strahovit Iscov udarac, a Marc-Andre ter Stegen ispod grede je 'iščupao' taj projektil! Strašan udarac i još bolja obrana...

49' - Casemiro ruši Messija u zoni udarca, međutim nije se Argentinac odlučio na izravan šut, on i Jordi Alba odigrali su kratku uigranu kombinaciju koja nije urodila plodom.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Izvrstan nogomet gledamo večeras na madridskome stadionu Santiago Bernabeu u 277. El Clasicu. Obje momčadi prepune zvijezda igraju fantastičan nogomet, prilike se u strahovitom tempu izmjenjuju na objema stranama, a vratari i braniči imaju pune ruke posla. Ivan Rakitić i Luka Modrić čekaju svoju priliku na klupi za pričuve te se nadamo da ćemo ih možda večeras i vidjeti na terenu.

45' - Neće biti sudačke nadoknade i Lahoz šalje igrače u svlačionicu.

42' - Sijevalo je na sve strane sada na madridskome stadionu, prijetili su igrači na objema stranama, međutim i dalje bez učinka... obrane su vrhunski postavljene, pogotovo kod Reala koja, kad Messi primi loptu, okruže ga barem trojica-četvorica braniča. Sjajan nogomet gledamo večeras, jedino što nedostaje su - golovi.

38' - Ma je li moguće što je sada opet obranio vratar Reala?! Messi je ovog puta izbio sam pred Courtoisa nakon fantastične okomite lopte Sergija Busquetsa, a belgijski vratar brani zicer nad zicerima argentinskom čarobnjaku!

34' - Kakva šansa za Barcelonu! Griezmenn je poslao idealnu loptu Arthuru u prostor, Brazilac je pobjegao Kroosu i izbio sam pred Courtoisa, a belgijski vratar brani taj zicer u situaciji 'jedan na jedan'! Strašna obrana belgijske 'jedinice' na vratima Reala...

33' - Zvižduci na Santiago Bernabeuu! Jordi Alba je srušio Valverdea s leđa, a Lahoz taj prekršaj nije dosudio jer bi to vjerojatno značilo da braniču Barcelone mora dati drugi žuti karton... pretjerao je sa sudačkim kriterijem i sad se mora 'vaditi'.

Barcelona's Argentine forward Lionel Messi (R) laughs as Spanish referee Antonio Miguel Mateu Lahoz (C) shows a yellow card to Real Madrid's Brazilian forward Vinicius Junior (not seen) during the Spanish League football match between Real Madrid and Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 1, 2020. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
GABRIEL BOUYS AFP

30' - Na drugoj strani šansa za Barcu! Griezmann je poslužio Messija koji šutira s desnom nogom iskosa i preslabo je to bilo, lako to hvata Courtois...

29' - I opet prijeti Real! Isco i Vinicius poveli su kontru, zatim je Benzema ostavio povratnu za Kroosa, ali njemački veznjak zasad nije uspio uputiti kvalitetan udarac prema golu.

26' - Šansa za Real. Valverde je dobro centrirao, bilo je to dosta opasno, no Semedo je uspio na vrijeme zatvoriti Benzemu.

21' - Strašna prigoda za Barcelonu! Messi i Jordi Alba ispremiješali su obranu Reala, Alba je sjajno pronašao potpuno samog Griezmanna na šest-sedam metara od gola, a udarac francuskog napadača odlazi preko gola! Ovo je bila najbolja situacija u dosadašnjem tijeku susreta.

19' - Čini se da je glavni sudac pretjerao s kriterijem... Došlo je do prepucavanja između Carvajala i Jordija Albe, a španjolski je sudac odlučio obojici pokazati žute kartone.

18' - Uzvraća Barcelona! Sjajno su kombinirali Jordi Alba, De Jong i Griezmann, no Ramos i Varane nekako su uspjeli doći do lopte i izbiti je izvan kaznenog prostora.

15' - I dalje traje pritisak Reala! Sada je Kroos opalio ljevicom, ali i taj pokušaj odlazi preko grede.

14' - Nova šansa za Real! Nakon gužve u šesnaestercu lopta je došla do Benzeme koji ju očigledno nije očekivao... umjesto da uputi udarac, nije se snašao i Umtiti je uspio raščistiti tu situaciju.

10' - Prvi igrač sa žutim kartonom je Vinicius Junior zbog povlačenja za dres Semeda koji ga je prošao i prijetio povući kontru.

7' - Prilika za Real. Marcelo je centrirao, obrana Barce kratko odbila, a Benzema je iz koljena zaprijetio s vrha šesnaesterca, no samo preko gola.

5' - Pokazali su zube i jedni i drugi na otvaranju derbija. Barcelona je konkretnija i nekoliko je puta pokušala probiti posljednju liniju Realove obrane, no zasad Katalonci nisu pronašli rješenje.

1' - Počeo je 277. El Clasico! Na stadionu Santiago Bernabeuu atmosfera je spektakularna unatoč jakom vjetru i dosadnoj kiši... kada krene najveći svjetski derbi, vremenski su uvjeti u drugome planu.

-------------------------------------------

20.55: Igrači su istrčali na madridski stadion, nažalost bez Rakitića i Modrića u udarnim postavama... Zidane i Setien odlučili su suprotstaviti trenutno najjače moguće sastave i sve je spremno za spektakl u Madridu!

20.20: Glavni sudac večerašnjeg derbija bit će iskusni 42-godišnji Antonio Mateu Lahoz iz Valencije.

BARCELONA, SPAIN - MARCH 22:  Referee Antonio Miguel Mateu Lahoz intervenes as Neymar of Barcelona and Gareth Bale of Real Madrid CF clash during the La Liga match between FC Barcelona and Real Madrid CF at Camp Nou on March 22, 2015 in Barcelona, Spain.  (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros/Getty Images

20.00: Potvrđeno je i da će gost na stadionu Santiago Bernabeu biti ponajbolji igrač svijeta i bivši realovac Cristiano Ronaldo, prvi put nakon transfera u Juventus. Slavni je Portugalac iskoristio slobodan vikend u talijanskoj Serie A te će prisustvovati 277. El Clasicu, ovog puta samo kao gledatelj.

Real Madrid's Cristiano Ronaldo (L) reacts beside Barcelona's Leo Messi during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona, November 29, 2010.   REUTERS/Albert Gea (SPAIN  - Tags: SPORT SOCCER)   - LR2E6BT1LUI1O
REUTERS/Albert Gea

19.45: Objavljeni su službeni sastavi. Hrvatski nogometaši Luka Modrić i Ivan Rakitić, kako se i pretpostavljalo, neće biti u početnim sastavima, za ovaj će El Clasico svoju priliku vrebati s klupe.

19.15: Španjolskom treneru Quiqueu Setiénu ovo će biti prvi El Clasico:

"Real Madridu ovaj je derbi od vitalne važnosti i mnogo važniji nego što je nama. Njima je to ključna i presudna utakmica. Naravno - bitna je i nama, no ne kao što je njima."

19.00: Trener Kraljevskog kluba Zinedine Zidane priznao je uoči El Clasica da je situacija u Realu daleko od idealne:

"Moramo ostati jaki i ne slušati što govore mnogi oko nas. Trebat će nam podrška navijača od prve do posljednje minute. Razumijem zašto su neki navijači uzrujani, no trebaju nam i mislim da mi trebamo njima. U svakom slučaju, dat ćemo sve od sebe na terenu. Situacija je delikatna, ali potrudit ćemo se svim snagama da izborimo pobjedu."

Linker
27. travanj 2024 04:57