Alex Caparros/Getty Images
JEDAN ĆE ZAUVIJEK PAMTITI

NIKOME OD OVIH IKONA NIJE USPJELO ONO ŠTO JE HRVATSKI NAPADAČ NAPRAVIO MESSIJU I DRUŠTVU! 'Sama pomisao da sam u nečemu ispred Šukera je nestvarna!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. prosinac 2019. 08:41

Dok se svijet divio Lionelu Messiju i njegovim golovima, opjevao Luisa Suareza i briljantan pogodak petom, mi u Hrvatskoj pljeskali smo Anti Budimiru. Imali smo strijelce koji su tresli mrežu na Camp Nouu, Davor Šuker čak četiri puta, Alen Peternac u dva navrata, Dubravko Pavličić, Nenad Bjelica, Ivan Rakitić i Mario Mandžukić po jednom, ali nitko od njih nije dao dva gola na istoj utakmici, protiv Barcelone, u njezinom “hramu“. Budimirova Mallorca poražena je 5:2, ali on je imao na što biti ponosan.

- Osjećaji su pomiješani. Lijepo je zabijati golove, ali važniji su bodovi. Oni na kraju čine razliku jesi li ostao u ligi. Sjajno je matirati golmana Barcelone, međutim, nešto mi fali - kazao nam je Budimir u nedjelju nakon što se vratio u Mallorcu, iako mora priznati:

- Barcelona je imala svoj dan, s time je još veće što je Ter Stegen morao u dva navrata po loptu u vrata.

Nije prvi put

Ima domet za povijest.

- Nisam znao za taj podatak, ali sama pomisao da sam u nečemu ispred Šukera je nestvarna.

REUTERS/Albert Gea
ALBERT GEA REUTERS

Ter Stegen je po mnogima najbolji golman na svijetu, Lenglet vam nije mogao “staviti soli na rep“, kako je to izgledalo iz vaše perspektive?

- Kako treneri znaju reći, posebna priprema za Barcelonu nije toliko ni potrebna, jer to su utakmice zbog kakvih se igra nogomet. Osjećao sam se u igri jako dobro, bio sam željan nadmetanja. Mallorca je bori za goli život, treba iskoristiti svaku šansu, biti što izravniji i opasniji. Kod prvog pogotka lopta je malo okrznula Lengleta, dobila parabolu i ušla. Ostao sam nakon toga smiren jer i dalje je bilo sve daleko, imalo se još puno za igrati, ali dojam je bio da su svaki put dodali gas kad smo ih pokušali stići.

Drugi pogodak pao je nakon visokog skoka.

- Gamez je uputio vrhunski centaršut. Komentiraju da je Ter Stegen zaplivao, je, to je točno, ali opet mislim da je ubačaj bio toliko nezgodan da mu nije bilo lako procijeniti. Ulovio sam dobar timing i morao sam se dići visoko da je spustim u mrežu.

Soccer Football - La Liga Santander - FC Barcelona v RCD Mallorca - Camp Nou, Barcelona, Spain - December 7, 2019   Mallorca's Ante Budimir celebrates scoring their first goal        REUTERS/Albert Gea
ALBERT GEA REUTERS

Baš za centarfora od 190 cm. Jeste li kao klinac maštali da zabijete na Camp Nou? Iako vam to nije bilo prvi put. Ili na nekom drugom stadionu?

- Priznat ću, ipak je San Siro meni uvijek bio poseban. Tamo sam dao gol za Crotone protiv Milana, a upravo sam Milan prije toga dosta pratio.

Dakle, san je ostvaren na San Siru?

- I to u prvoj velikoj službenoj utakmici u mojoj karijeri, na tako velikom stadionu. Taj mi je gol ostao u specijalnom sjećanju.

Barci je zatresao mrežu i u dresu Sampdorije.

- To je bilo prije tri godine na Gamper kupu. Pomoglo mi je jer ove subote ništa mi na Camp Nou nije bilo strano, ni stadion, ni atmosfera.

CROTONE, ITALY - FEBRUARY 25:  Ante Budimir of Crotone celebrates during the serie A match between FC Crotone and Spal at Stadio Comunale Ezio Scida on February 25, 2018 in Crotone, Italy.  (Photo by Maurizio Lagana/Getty Images)
Maurizio Lagana/Getty Images / Getty Images

Messi je druga razina

Barca je igrača lepršavo, postizala fenomenalne pogotke.

- Upravo su protiv nas bili na vrhunskoj razini, na kojoj inače igraju. Sve je to impresivno. Iz jednog dodira, brza rješenja. Jedino što si možemo sami prigovoriti je ulazak u utakmicu, u prvom dijelu kao da smo imali previše respekta. Dali smo im sekundu viška koju takvim igračima ne smijemo ponuditi. Ne ući u duel, možda biti manje agresivan, to odmah kazne. I to nevjerojatnim golovima.

Kakav je doživljaj Messija kao protivnika na terenu?

- Ja sam ipak bio malo dalje, na drugoj strani, ne boli me toliko glava od njega. Potezi i golovi koje zabija izgledaju kao s treninga, a što je najbitnije nije to lako pogoditi ni na treningu. Ipak je on druga razina.

Jeste li popričali s Rakitićem?

- Jesam. Upoznali smo se prije tri godine na spomenutoj utakmici, ali sada smo popričali nekoliko minuta. Jako me pozitivno iznenadio. Lijepo je vidjeti na toj razini, među svim tim igračima nekoga našeg, a što me se posebno dojmilo jest da je Rakitić jako ponizan.

Screenshot / YouTube

Jeste li sretni u Mallorci? Ovog trenutka na kontu imate pet golova u La Ligi.

- Važno mi je da igram u kontinuitetu, zadovoljan sam. Najbitnije je što mi ljudi ovdje vjeruju. Naravno, uvijek nedostaje koji gol i koji bod. Trudit ću se da to sustignem.

Malo je Hrvata u španjolskoj prvoj ligi stavilo na konto deset pogodaka u jednoj sezoni. Dođete li do toga bio bi lijep domet.

- Nije to lako u ekipi koja je u donjem dijelu, ali svaki napadač voli biti dvoznamenkast. To su super brojke.

Mallorca mi je sve

Budimir ima 28 godina, rođen je u Zenici, ali zapravo je Velikogoričanin.

- U Gorici sam odigrao prve seniorske minute, poslije su došli Inter i Lokomotiva. Hrvatska mi je puno donijela, točno što mi je trebalo.

SN/Arhiva

Prešao je u St. Pauli 2014. godine, potom u Italiju, u Sampdoriju i Crotone, u potonjem su ga otkupili nakon dvije posudbe, a već skoro godinu dana je u Mallorci. Mašta li da ga poprati i izbornik?

- Volim se usmjeravati na ono što radim sada, to je Mallorca, ona mi je sve. Tu moram dati maksimum, a što budućnost može donijeti ne znam. Svi težimo nečem višem, a to što spominjete je TOP za svakoga igrača. Na meni je da činim što moram, a potom kako bude.

U Mallorci je lijepo živjeti?

- Naravno, super je i za život i za odmor. Eto, ovog časa kad razgovaramo temperatura je 18 stupnjeva.

Nije jedini hrvatski sportaš ovog časa na Balearima.

- Ovdje je košarkaš Boris Barać, igra u drugoligašu iz Palme, mlađi brat bivšeg igrača Stanka Baraća.

Linker
26. travanj 2024 11:08