CROPIX
POKAŽITE EUROPI TKO STE

EVO ZAŠTO MLADI VATRENI S PRAVOM PRIČAJU O NASLOVU EUROPSKOG PRVAKA Hrvatska dugo nije izgledala ovako moćno, ovo je 11 mladih zvijezda za otvaranje

'Mi želimo biti prvaci Europe! Imamo takve igrače koji su to u stanju ostvariti, tako ćemo igrati svaku utakmicu', najavio je Borna Sosa Europsko prvenstvo U-21 koje hrvatska otvara u utorak protiv Rumunjske. Kada se pogleda vjerojatni sastav pun mladih zvijezda koje će izbornik Nenad Gračan izvesti protiv Rumunjske sutra u 18.30, ni ovakva hrabra najava ne djeluje pretjerano.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. lipanj 2019. 00:44

Hrvatska (4-1-4-1)

Posavec (Hajduk) - Uremović (Rubin Kazanj), Benković (Celtic), Katić (Glasgow Rangers), Sosa (Stuttgart) - Šunjić (Dinamo)- Halilović (Standard Liege), Moro (Dinamo), Vlašić (CSKA Moskva), Brekalo (Wolfsburg) - Jakoliš (Admira Wacker)

Klupa: Grbić (Lokomotiva), Šemper (Chievo), Čabraja (Gorica), Bradarić (Hajduk), Borevković (Rio Ave), Kalaica (Benfica), Bistrović (CSKA Moskva), Ivanušec (Lokomotiva), Bašić (Bordeaux), Majer (Dinamo), Murić (Rijeka), Kulenović (legia Varšava)

U utorak počinje najvažnije ljeto Nenada Gračana i njegove vrste. S pogledom na sljedeće, na Olimpijske igre u Tokiju, koje su prvi cilj. Za taj uspjeh treba doći do polufinala Europskog prvenstva. Prva reprezentacija na putu mladih Vatrenih je Rumunjska. S obzirom na sustav natjecanja u kojem samo pobjednici skupina i najbolji drugi hvataju Zemlju Izlazećeg Sunca, sasvim je jasan značaj današnjeg ogleda.

Grubo je to, ali poraz vjerojatno Hrvatsku, kao i svaku drugu reprezentaciju na ovom Euru miljama udaljava od polufinala. A naročito Gračanovu vrstu koju nakon Rumunjske još čekaju Francuska i Engleska. Čak i neodlučeno ne djeluje kao neki rezultat kojem bi se trebalo veseliti. Tako jednostavno stoje stvari, na ovakvim turnirima gotovo da ne postoji prilika za veliki popravak, svaki kiks vas gura u drugi plan.

D. Olivari

Ova generacija ima veliku priliku upisati se u povijest, a kroz ove dane koje smo proveli s njom vidjeli smo da su svi Gračanovi dečki toga itekako svjesni. Jer do sada na Europskim prvenstvima U-21 vrsta nije imala nikakvog uspjeha. Niti generacija iz 2000. niti ona četiri godine kasnije nisu uspjele preskočiti skupinu. A od tada je prošlo dugih 15 godina u kojima su kroz mlade selekcije prodefilirali mnogi hrvatski igrači koji su na koncu postali svjetske zvijezde u raznim velikim klubovima.

Konačno, uzeli su srebro u Rusiji. Dakle, društvo koje predvode A reprezentativci Nikola Vlašić, Josip Brekalo, Alen Halilović i Filip Benković juriša na mnoga povijesna dostignuća. Plasman na Olimpijske igre na kojima hrvatska nogometna reprezentacija nikad nije bila, no prolazak skupine na Euru mladih koji također nikad nije ostvaren, a također i na medalju koja nikad nije obješena oko vrata U-21 vrsti. Neka im vodilja budu Vatreni iz Rusije. Kad je Dalićeva vrsta startala protiv Nigerije u Kalinjingradu, nitko nije mogao zamisliti da ćemo uhvatiti veliko finale.

Vatreni nisu bili u krugu favorita. Kao što sada nije ni mlada vrsta, kladionice su nas gurnule na deveto mjesto od dvanaest reprezentacija. Dakle, na samo dno. Može li danas Serravalle biti naš Kalinjingrad? Početak jedne lijepe priče. U hrvatskom taboru svi su uvjereni da može, da imaju kvalitetu i ogroman motiv. Jučer smo na posljednjem treningu vidjeli poseban žar u očima svakog našeg reprezentativca, svi jedva čekaju današnji start Eura. U "neprijateljskom" okruženju, jer će ogromna većina na stadionu biti rumunjski navijači, Gračanovi igrači žele izići kao veliki pobjednici. I nagovijestiti Francuzima i Englezima da se Hrvata moraju itekako plašiti.

Mi možemo samo napisati - sretno mladi Vatreni! Budite kao oni "stari" Vatreni, pokažite Europi tko ste, kao što su oni pokazali svijetu.

Linker
26. travanj 2024 11:40