Mislav Oršić
 / CROPIX
MENADŽER OTKRIVA NEPOZNATE DETALJE

FILMSKA PRIČA NOVOG HRVATSKOG REPREZENTATIVCA - BRILJIRAO JE ON DAVNO PRIJE U HNL-U I JEDNOJ DRUGOJ LIGI PRVAKA Zdravko Mamić zvao ga je u Dinamo...

MISLAV ORŠIĆ Dinamov napadač jedini je debitant na Dalićevu popisu za rujan
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. kolovoz 2019. 00:52

Mislav Oršić (26) postao je dio Vatrenih! Njegove sjajne prezentacije prepoznao je izbornik Zlatko Dalić, a iskreno, i očekivali smo da bi se to moglo dogoditi.

- Ne mogu vam opisati koliko sam sretan i ponosan zbog poziva izbornika. Mislim da je to nagrada za moje igre u Dinamu u ovoj, ali i u lanjskoj sezoni. Naravno, to je i dodatna motivacija za nastavak u tom smjeru. Veselim se utakmicama u dresu Vatrenih, čime ću ispuniti još jedan dječački san - kazao je Mislav nakon što je Dalić objavio popis.

Loša talijanska priča

Prvi ispunjeni dječački san bio je - igranje u Dinamu. Sad kad je dobio i reprezentativni poziv, njegova bi bajka mogla završiti onom tipičnom rečenicom: “I živio je sretno do kraja života...” Međutim, njegova bajka, njegova priča, izgleda, tek sad počinje. Ipak, sve je, zapravo, počelo dolaskom u plavi klub u ljeto 2018. godine.

- Nakon godinu i tri mjeseca obistinilo se ono što sam pričao. Ne želim se sad praviti pametan i hvaliti sam sebe, ali bilo je baš ovako. Ulsan Hyundai, posljednji Oršićev klub prije no što je došao u Dinamo, tražio je u zimu 2017. godine odštetu od 2 milijuna eura. Tada sam kazao Korejcima da snize cijenu, da će ga onda Dinamo kupiti, te da bi onda mogao postati hrvatski reprezentativac, da ima potencijala za to. Korejci, kakvi već jesu, pristali su izaći ususret i šest mjeseci kasnije prodali su ga Dinamu za 1,5 milijuna dolara. Objasnio sam im da je jedina šansa da Mislav dođe u reprezentaciju igranje u Dinamu. Kako je bio sjajan u njihovu klubu, rekli su - onda može - priča nam njegov zastupnik Branko Hucika.

Priča nam Hucika da ga je u Dinamo zvao Zdravko Mamić, a u to se vrijeme jako sviđao Zoranu Mamiću, koji ga je želio dovesti u Al Ain. Htio ga je u Dinamu i Marijan Vlak, kao i Marko Vukelić, koji ga je stalno pratio. Te zime kad je počela priča o Oršićevu dolasku trener Modrih bio je Mario Cvitanović, koji je, doduše, bio dosta hladan, nije pratio korejsku ligu. Još u vrijeme dok je bio u zaprešićkom Interu bilo je govora da bi mogao završiti u Maksimiru, ali nije se dogodilo.

- Inter i Dinamo nisu se dogovorili - kaže Hucika.

U Divu iz predgrađa odigrao je 90 utakmica, u kojima je zabio 22 pogotka i dodao sedam asistencija. Briljirao je u sezoni 2012/13., kada je postigao 12 pogodaka u sezoni te je pet puta asistirao, a zapazili su ga skauti brojnih domaćih, ali i inozemnih klubova. Prvu pravu priliku dali su mu Borimir Perković i Ilija Lončarević. Inače, prije dolaska u Inter igrao je kao mlad momak u Trešnjevci i Kustošiji. Imao je tada i ponudu Crystal Palacea, ali je završio u Speziji, sudbina je htjela da se mimoiđe s Nenadom Bjelicom. Iz Spezije je proslijeđen Rijeci, ali Matjaž Kek nije ga prepoznao.

- Odigrao je jednu prijateljsku utakmicu za Rijeku, a onda ga je Kek prebacio u drugu momčad. Nakon toga je otišao na posudbu u Celje. Za Speziju je pak odigrao petnaestak utakmica, ali po dvadesetak minuta. No oni su imali onu čestu talijansku priču: mlad je, ima vremena, mora naučiti jezik, prilagoditi se na talijanski nogomet... Mislavu se ta priča nije dopala. Nakon povratka je očekivao da će dobiti šansu u Rijeci, ali su ga na Kvarneru prekrižili i poslali na posudbu u Jeonnam Dragons, koji je ubrzo otkupio njegov ugovor od Rijeke za 750 tisuća eura. Iz Dragonsa je otišao u Kinu u Changchun Yatai, gdje je ostao godinu dana, a nakon toga se vratio u Koreju, potpisao je za Ulsan Hyundai.

- Bio je tada među najboljim igračima Azijske lige prvaka.

Iz Ulsana je stigao u Dinamo - tamo gdje je i trebalo. Jučer je stigla definitivna potvrda njegove velike vrijednosti.

Klupska karijera Mislava Oršića

Inter Zaprešić 95 utakmica, 22 gola

Spezia 11 utakmica, 0 golova

Celje 16 utakmica, 2 gola

Jeonnam Dragons 52 utakmice, 13 golova

Changchun Yatai 14 utakmica, 2 gola

Ulsan Hyundai 69 utakmica, 21 gol

Dinamo 50 utakmica, 16 golova

Ukupno

307 utakmica, 76 golova

Linker
26. travanj 2024 19:13