Foto: Tom Dubravec / CROPIX
200 MILIJUNA EURA NA PLADNJU

HAJDUKU SE SMIJEŠI VELIKA ZARADA Evo koliko novca bi se moglo sliti u poljudsku blagajnu ako kapetan Bijelih bude na Dalićevu popisu! A to nije sve...

Piše: Vedran BabićObjavljeno: 08. prosinac 2017. 09:23

Kolačem od gotovo 200 milijuna eura FIFA će „počastiti“ klubove čiji će igrači nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji sljedeće godine.

Točnije, 177 milijuna eura izdvojila je krovna svjetska nogometna kuća kao nagradu tim klubovima, a tu je još i dodatnih 113 milijuna eura kao osiguranje klubovima čiji se igrači ozlijede na Mundijalu, piše Slobodna Dalmacija. No to je neka druga tema.

Ovaj prvi iznos, 177 milijuna eura, u konstantnom je porastu. Za Mundijal 2010. iznosio je 34 milijuna eura, a prije četiri godine 60 milijuna. Novac koji će klubovi diljem svijeta dobiti ovisi o tome koliko igrača imaju na prvenstvu i koliko će dana ti igrači provesti na turniru.

Svima u izračun ulazi period od dva tjedna prije početka turnira pa sve do dan nakon eliminacije njihove reprezentacije. Novac ide klubu ili klubovima u kojima je igrač bio registriran tijekom dvije godine prije prvenstva pa sve do dan nakon što je njegova nacija ispala s turnira.

Minute nisu važne

Važno je naglasiti kako igrač ne mora odigrati ni minute, dakle visina iznosa ne ovisi o njegovoj minutaži. U Rusiji se prema FIFA-inim izračunima očekuje 736 igrača, a ukupni iznos od 177 milijuna eura dijeli se s brojem dana koliko svi igrači zajedno sudjeluju na turniru (oko 24.500), čime se dobiva dnevni iznos po igraču od oko 7200 eura.

Taj se iznos potom množi s brojem dana koje je svaki od igrača proveo s reprezentacijom, počevši od, kako smo već spomenuli, dva tjedna prije otvaranja Mundijala pa sve do dana nakon što je njegova država ispala. Ako je u dvije godine prije prvenstva igrač nastupao za više klubova, veći komad kolača, logično, dobit će klub u kojem je taj igrač proveo najviše vremena.

Među brojnim klubovima koji priželjkuju zaradu na ovakav način je i Hajduk koji se u prvom redu nada da bi se u krugu hrvatske reprezentacije mogao naći njegov kapetan Zoran Nižić. Naime, ako bi Nižić izborio mjesto na Dalićevu popisu i ako bi s reprezentacijom proveo recimo 30 dana, samo od njega Hajduku bi pripalo malo više od 200 tisuća eura. Naravno, taj iznos bi se ponešto smanjio ukoliko Hajduk Nižića proda u zimskom prijelaznom roku.

No ima Hajduk još aduta poput Nikole Vlašića i Lovre Kalinića koji gotovo sigurno putuju u Rusiju. Vlašić je danas član Evertona, a Kalinić Genta, no obojica su u zadnje dvije godine bili članovi Hajduka pa klub s Poljuda i tu očekuje zaradu.

Linker
27. travanj 2024 02:12