CROPIX
ŠIRENJE LISTE

IZBORNIK DALIĆ USKORO VATRENIMA PRIKLJUČUJE 'NOVI KVARTET' IGRAČA Vraća se veznjak, 'španer' i čovjek koji već pola godine proživljava pravu dramu

HRVATSKA Pred Vatrenima su dva spektakla s velikanima, Španjolskom i Engleskom, u kojima se mora igrati na rezultat, a izbornik će tražiti najbolja rješenja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. listopad 2018. 00:47

Sezona šansi za širi krug igrača je minula. Neki koji su bili na popisu u rujnu i listopadu, ne poharaju li nacionalni sastav ozljede, u studenome na njemu neće naći svoje ime. Zlatko Dalić definirao je Ligu nacija istraživačkim periodom za formiranje reprezentacije koja će biti na pravoj razini od ožujka i kvalifikacija. Europsko prvenstvo od prvog časa bitnije mu je od novoformiranog natjecanja. Međutim, tome je praktično kraj. Ostala su dva spektakla s velikanima, u kojima se neminovno mora igrati na rezultat i - gotovo. Prve sljedeće utakmice u kalendaru Vatrenih su - izlučne za Euro. Osim ako HNS ne ubaci koju izvan FIFA-ina termina, a to će onda ionako odraditi opet neka B ili C postava.

Širenje liste

Selekcioniranje u nacionalnoj vrsti nikad ne staje, izbornik će i dalje tražiti najbolja rješenja na pojedinim pozicijama, poput bekova i centarfora, međutim kako već u studenom u konkurenciju ulaze dečki iz mlade vrste, u prvom redu Josip Brekalo, Nikola Vlašić, Borna Sosa i Duje Ćaleta-Car, jasno je da za pojedine, koje smo gledali u četiri prethodna dvoboja, neće biti mjesta. Od Portugala do Jordana imali su više ili manje šanse da zabetoniraju status. Baš nitko to nije uspio i sad je presudna forma koju će iskazivati u klubovima da, barem pojedini, ipak ostanu reprezentativci.

Rijeka, 151018.
Stadion Rujevica. 
Prijateljska utakmica, Hrvatska - Jordan. 
Na fotografiji: slavlje hrvatskih igraca.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Na koga će se Dalić sigurno osloniti? To su vratari Lovre Kalinić i Dominik Livaković, obrambeni igrači Šime Vrsaljko, ne izbaci li ga na duže iz stroja koljeno, Dejan Lovren i Domagoj Vida. Veznjaci Luka Modrić, Ivan Rakitić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić i Milan Badelj te napadači Ivan Perišić, Ante Rebić i Andrej Kramarić. Vrlo je vjerojatno da će na popisu ostati Marko Pjaca, Tin Jedvaj, Filip Bradarić i Josip Pivarić, koji su igrali na Svjetskom prvenstvu, kao i Matej Mitrović.

Rijeka, 151018.
Stadion Rujevica. 
Prijateljska utakmica, Hrvatska - Jordan. 
Na fotografiji: Musa Al-Taamari, Domagoj Vida. 
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Domagoj Vida

To je 18 imena. Doda li četvoricu iz U-21 i trećeg vratara Karla Leticu, na brojci smo 23. Ne dođe li do otpadanja zbog ozljeda, a do studenoga ne treba očekivati povratak Ivana Strinića, i iskaže li zaista vjeru u ta četiri Gračanova pulena, to je to. Sve što Dalić treba. Ostali će morati ubaciti i višu brzinu i natjerati ga da proširi listu ili čekati da nekome smrkne.

Simon Sluga, Karlo Bartolec, Antonio Milić, Borna Barišić, Duje Čop, Marko Livaja, Ivan Santini, Marko Rog, Mario Pašalić... ponovno su na rubu. Možda Dalić produži popis, za Englesku i Jordan imao je 26 kandidata. Isto tako nije im zabranjeno da se netko toliko iskaže da eliminira pojedinog rivala za istu poziciju od igrača koji nisi “temeljci” Dalićeva ekipe. Danas se može razglabati jesu li četiri utakmice u jesenskom programu bile prilika ili neprilika u specifičnom trenutku Vatrenih kad nitko, pa ni Luka Modrić nije bio pravi. No, ta faza “čistilišta” je iza reprezentacije.

Nema iznenađenja

Kako i dalje ni stožer ni javnost nisu sigurni u neka bekovska i centarforska rješenja, Bartolec ili Barišić zacijelo će biti po povećalom. Livaji i Santiniju pomoglo bi da su štogod zabili, osim tri Markova gola u Bjelovaru. Santini je u Anderlechtu ispao iz forme, Livaju se dijelom zakočilo neigranje u Ligi prvaka. Obojica će se dići, pitanje je kada. Livaja nije klasični centafor, ali djeluje sve uklopljeniji u igru reprezentacije i ima dobre šanse da izbornik na njega i dalje računa.

U najtežoj su poziciji veznjaci jer kraj asova Vatrenih osuđeni su, zasad, na život u sjeni. A očekujemo da već ove jeseni tu konkurenciju pojača i španer Benfice Filip Krovinović. Dakle, desetak imena puca na dva-tri mjesta. I još poneko ako se otvori. No, neće se imati čemu iznenaditi, niti jedan od rubnih, bude li ispod “crvene linije”.

Linker
26. travanj 2024 13:07