FOTO. Dražen Antolić
PONOVNO U PRVIH 11

MATEO KOVAČIĆ I MARKO PJACA ZABLISTALI U 'BIJELO-CRVENOJ' I NOVOJ CRNOJ KOMBINACIJI 'Ovo će biti sjajna priprema za Svjetsko prvenstvo'

MATEO KOVAČIĆ Vezni igrač Reala i Vatrenih uoči nadolazećih dvoboja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. ožujak 2018. 14:30

Mateo Kovačić pojavio se u prvoj garnituri dresova u kojima će Hrvatska igrati na Svjetskom prvenstvu. Marko Pjaca s njim u pričuvnoj. Upravo tu drugu, s crno-plavim kvadratićima, nosit će u subotu ujutro u 1.30 po hrvatskom vremenu na dvoboju s Peruom.

Kovačić je jedan od igrača koji su već igrali na stadionu Hard Rock, i on je bio strijelac, Real je lani poražen od Barce.

- To je prošlo, ne bih se puno vraćao, sad smo koncentrirani na dvije utakmice s Peruom i Meksikom, to su jako dobri protivnici i zanimljivi susreti, veselimo im se - kaže Kovačić, no iskustvo je svakako pozitivno, vjerojatno očekuje i sada minutažu s Peruom.

- Naravno, naravno...

Njihov je nogomet latinski, trebali bi pomoći da opipate bilo takvog stila. Ali Peru nema Messija, koliko može biti pokazatelj za Argentinu?

- Ni jedna ekipa osim Barcelone nema Messija, ali dvoboj s Peruom će nam pomoći budući da oni igraju dobar i agresivan nogomet, a takvi susreti očekuju nas na Svjetskom prvenstvu.

FOTO: Dražen Antolić

Uspješni kao momčad

Što još treba doraditi za Mundijal?

- To je pitanje za izbornika, ali sigurno je da ćemo on i mi sve učiniti da u Rusiji igramo dobar nogomet, obrambeno i napadački. Prošli smo dug put da bismo bili ovdje, želimo ove treninge i susrete iskoristiti na najbolji način, sretni smo što smo opet zajedno. Većinu vremena provodimo u hotelu u kojem nema baš neke posebne zanimacije, razgovaramo, odmaramo se…

Na Euru u Francuskoj jako ste malo igrali, bili su to kratki ulasci, pretpostavljamo da puno više očekujete od sebe na Svjetskom prvenstvu.

- Pa naravno. Svako od nas treba očekivati puno više, iako na kraju nije bitno tko je individualno što napravio, nego da budemo uspješni kao momčad.

U nacionalnoj vrsti nekad igrate, potom ne. Mislite li da ćete se uspjeti ustaliti u prvoj postavi?

- Sigurno je da to očekujem. To ovisi u prvom redu o meni i mojim igrama, ali i izbornikovom zamislima.

Mislite da će vam to biti najbolje prvenstvo? Već ste bili i u Brazilu.

- Ne razmišljam o tome na takav način, samo da se dobro pripremim. Ako budem spreman, sve će biti lakše.

U skupini smo drugi favorit po kladionicama.

- U jednoj smo od najtežih skupina, teški su suparnici, ali nije to ništa neočekivano. Ljepota je u nogometu što možeš odigrati dobru utakmicu, mislim da ćemo biti dobro pripremljeni pa ćemo vidjeti što bude.

James i Curry

U srijedu su išli na utakmicu NBA lige, Miami Heat - New York Knicks.

- To je super. Pratim košarku, NBA posebno, činjenica je da ovi klubovi nisi moji omiljeni, ali dobru košarku uvijek volim pogledati. A koga preferiram? Ima ih više, u prvom redu volim pogledati Cavalierse zbog LeBrona Jamesa i Golden State zbog Stephena Curryja.

S Realom vas čeka Juventus u četvrtfinalu Lige prvaka. Niste imali sreće u ždrijebu, morate rušiti skupe i jake ekipe…

- Trenutačno sam fokusiran na reprezentaciju. Dok smo ovdje, ne bih puno pričao o Realu, ali protivnik je težak kao i svi u Ligi prvaka.

Imali ste period s manjom minutažom, pa neke izvrsne utakmice, primjerice u Parizu. Nama koji gledamo sa strane glavni je dojam da oscilirate. Kako vi doživljavate svoj status i svoje igre u Realu?

- Ne opterećujem se previše, iskreno, što vi pričate i što se priča okolo. Koncentriran sam na svoj rad, da što više napredujem. Znao sam da je teško igrati u Realu gdje su najbolji igrači svijeta, ali mislim da imam dobru minutažu, sličnu kao i prošle godine. Ali, naravno, očekujem i puno više.

Ako smo dobro razumjeli, aktualan status vas trenutačno zadovoljava? Strpljivi ste?

- Nisam rekao da me zadovoljava, naravno da želim igrati svaku utakmicu, normalno je da je to plan svakog igrača. No, trenutačno je takva situacija, treba se izboriti, a ja sam dosta mlad došao u Real i nije se lako probiti u prvih 11.

Jako mladi ste potpisali za Inter, pa za Real, stalno ste u nekoj borbi da stabilizirate igre i status. Je li to opterećenje?

- Ne razmišljam o tome, nije mi opterećenje. Uživam u svojem životu, u Madridu sa suprugom, igram sport koji obožavam i to je nešto najljepše.

Mediji često pišu da vas Talijani žele vratiti, Englezi kupiti… Jednom ste rekli da vas ne zanima nitko osim Reala. Jeste li ovog ljeta otvoreni za ponude ili mislite da je Real jedina budućnost?

- O ponudama ne razmišljam - zaključio je Kovačić.

Pjaca: Najljepša je stvar u nogometu predstavljati svoju zemlju

Nakon što se oporavio od teške ozljede koljena hrvatski nogometaš Marko Pjaca polako hvata formu za nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Pjaca je u prošlogodišnjoj prijateljskoj utakmici protiv Estonije teško ozlijedio koljeno, a nakon oporavka preselio je iz Juventusa na posudbu u Schalke.

"Koljeno je dobro, dobro se osjećam i to je trenutačno najvažnije. Nastojim skupiti što više minuta te biti spreman za nastup na Svjetskom prvenstvu. Jako je lijepo opet biti s reprezentacijom, to je možda i najljepša stvar u nogometu - predstavljati svoju zemlju. Uvijek mi je čast i zadovoljstvo doći na reprezentativno okupljanje", poručio je Pjaca s priprema 'Vatrenih' u Miamiju.

Uoči Svjetskog prvenstva, Hrvatska će u ožujku igrati protiv Perua i Meksika, a u lipnju protiv Brazila i Senegala.

"Bitni su nam susreti s neeuropskim momčadima, s obzirom da smo Island dovoljno dobro upoznali u nedavnim kvalifikacijskim okršajima. Želimo se dodatno uigrati, izvući pritom dobar rezultat. To nam je važno za samopouzdanje, a igrači koji manje igraju u klubovima žele veću minutažu", rekao je Pjaca.

U Rusiji će izabranici Zlatka Dalića snage odmjeriti protiv Nigerije, Argentine i Islanda.

"Definitivno nije laka skupina, imamo dosta teške suparnike. Nema se što posebno reći o Messijevoj Argentini, oni su nam vjerojatno najopasniji suparnik. Nigerija je mlada momčad i nikad se ne zna što od njih očekivati, a Island je bio prvi u našoj kvalifikacijskoj skupini. No, vjerujemo u sebe i cilj nam je proći skupinu", zaključio je.

Linker
06. svibanj 2024 12:15