SVE O VATRENIMA NA JEDNOM MJESTU

BILO BI ČUDO DA SE HRVATSKA NE PLASIRA NA POVIJESNI EURO Ovdje saznajte sve o pohodu Vatrenih na Europsko prvenstvo! Raspored, kriteriji, protivnici..

Velikom 3:0 pobjedom Kazahstana nad Škotskom danas su započele kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine (12. lipnja do 12. srpnja). Prvi put EURO će se održati diljem 'Starog kontinenta' i to u čak 12 različitih gradova u 12 zemalja. Otvaranje će biti 12. lipnja 2020. na stadionu Olimpico u Rimu, a finale je 12. srpnja na londonskom Wembleyju. U kvalifikacijama će nastupiti 55 reprezentacija, koje će se boriti za 24 mjesta na finalnom turniru.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. ožujak 2019. 14:09

Kvalifikacije za Euro 2020. bit će prvi ciklus koji Zlatko Dalić započinje s Vatrenima. Iza njega je povijesni turnir u Rusiji, potom i promjenjiv nastup u Ligi nacija, koji je koncentriran unutar dva mjeseca, s izuzetno snažnim suparnicima (Engleska, Španjolska) i uz podosta kadrovskih teškoća.

Hrvatska u skupini za Euro 2020. ima relativno komotnu situaciju. Dobila je četiri suparnika koji su, papirnato gledano, iz druge, treće i četvrte klase. U osam utakmica unutar osam mjeseci Vatrenima treba plasman na prvo ili drugo mjesto da izbore direktan nastup na EP.

Postoji i alternativna opcija, ako se plasiraju Engleska i Španjolska kroz kvalifikacije, da onda Hrvatska ode u doigravanje. No, uza sav respekt suparnicima i nepisanim zakonitostima nogometa, svaki drugi ishod osim prvog mjesta u skupini bio bi neuspjeh. Svaki drugi ishod osim direktnog plasmana u ovoj konkurenciji bio bi debakl.

Hrvatska će, ako bude sve po normali nogometa (ozbiljna, odgovorna, razigrana), ostvariti direktan plasman. No, ove kvalifikacije ujedno će biti i prava priprema Vatrenih za Euro 2020., odnosno dat će naslutiti imaju li pokriće ambicije da bi se na tom turniru pokušalo ponoviti, a možda i premašiti dosege iz Rusije.

SUPARNICI HRVATSKE U SKUPINI

MAĐARSKA - Imperativno žele izboriti plasman na EP

Član stručnog stožera hrvatskog izbornika Zlatka Dalića, Ognjen Vukojević, zadužen je za "snimanje" reprezentacija Mađarske i Slovačke. Evo što bivši hrvatski reprezentativac kaže o Mađarima:

- Svakako moramo respektirati ovu momčad, koja ima nekoliko igrača u ozbiljnim klubovima. U Bundesligi su tako vratar Peter Gulacsi i srednji branič Willi Orban (oba Leipzig), dok u Hoffenheimu s našim Andrejom Kramarićem u napadu igra Adam Szalai. Svi imaju važne uloge u svojim klubovima. Kapetan Mađarske je srednji branič Tamas Kadar, kojeg dobro znam jer igra u mom bivšem klubu, kijevskom Dynamu. A najbolji igrač mađarske svakako je 32-godišnji ofenzivni veznjak Balazs Dzsudzsak, koji nastupa za Ittihad Kalbu iz UAE. Iako je na zalasku karijere, Dzsudzsak je još uvijek igrač na kojeg treba obratiti posebnu pozornost, u njegovim nogama još uvije ima baruta i ovo mu je, kao i još nekim igračima, zadnja šansa da opet osjete svu draž igranja na velikom natjecanju - kaže Vukojević i nastavlja:

Soccer Football - UEFA Nations League - League C - Group 2 - Hungary v Greece - Groupama Arena, Budapest, Hungary - September 11, 2018  Hungary's Laszlo Kleinheisler celebrates scoring their second goal with Adam Nagy and team mates  REUTERS/Bernadett Szabo
REUTERS/Bernadett Szabo / REUTERS
Mađarska

- Mađari imperativno žele izboriti nastup u završnici Eura, u posljednjem su desetljeću mnogo novca investirali u nogomet i sad se nadaju povratnom rezultatu. Imaju odlično ozračje u reprezentaciji, momčad je spoj iskustva i mladosti, a na izborničkoj je klupi Talijan Marco Rossi, koji je prije godinu dana postavljen umjesto Belgijca Georgesa Leekensa. Talijanski izbornik preferira brz nogomet, stoga u nacionalnu vrstu zove motorične i dinamične igre, koji su u stanju držati visok ritam utakmice - rekao je Vukojević.

Mađari smatraju da je Hrvatska favorit skupine, da se oni mogu ravnopravno "potući" za drugu poziciju s Walesom i Slovačkom, a uvjereni su da su bolji od Azerbajdžana. Mađarska i Slovačka vrlo su slične, radne momčadi, s mnogo volje i truda, ali bez previše talenta. Utakmice protiv takvih suparnika uvijek su tvrde i teške i recept za pobjedu uvijek je identičan - treba zabiti rani gol, rano vodstvo omekšat će njihov defenzivni blok, ali će ih i nagnati da se malo otvore...

Kadar za ožujak

Vratari: Gulacsi (RB Leipzig), Dibusz (Ferencvaros), Kovacskik (Vidi); braniči: Kadar (Dynamo Kijev), Lovrencsics (Ferencvaros), Lang (CFR Cluj), Bese (Le Havre), Korhut (Aris), Vinicius (Vidi), Orban (RB Leipzig), Barath (Sporting Kansas City); vezni: Dzsudzsak (Ittihad Kalba), A. Nagy (Bologna), Kleinheisler (Osijek), Patkai (Vidi), Kalmar (DAC Dunajska Streda), Kovacs (Vidi), D. Nagy (Legia Varšava), Holman (Slovan Bratislava), Gazdag (Honved), Szoboszlai (RB Salzburg); napadači: Szalai (Hoffenheim), Nemeth (Sporting Kansas City), Varga (Ferencvaros), Balogh (APOEL), Holender (Honved).

AZERBAJDŽAN - Jurčevićev je cilj napraviti iskorak s Azerima

Nedavno je funkciju izbornika Azerbajdžana preuzeo Nikola Jurčević. Naslijedio je tako na klupi Qurbana Qurbanova, domaćeg stručnjaka koji nije izdržao ni godinu dana na kormilu ove reprezentacije, podsjetimo da je Veliki Žuti vodio Azerbajdžan dvije i pol godine, a u tom je razdoblju u Bakuu remizirao s Hrvatskom bez golova u kvalifikacijama za odlazak na Euro 2016. godine.

Jurčević nam je o Azerbajdžanu rekao:

- Ne vjerujem da će biti previše promjena u sastavu u odnosu na standardnu momčad. Bit će sigurno nekih novih imena, ali nemam baš preveliki izbor, budući da Prva liga ima samo osam klubova, a u Azerbajdžanu igra i velik broj stranaca. Pravilo je da utakmicu mora početi barem šest Azera, dakle pola momčadi mogu činiti stranci - govori Jurčević i ističe:

Soccer Football - UEFA Nations League - League D - Group 3 - Azerbaijan v Malta - Baku Olympic Stadium, Baku, Azerbaijan - October 14, 2018  Azerbaijan players line up before the match  REUTERS/Aziz Karimov - RC1924D8AB20
REUTERS/Aziz Karimov

- Većinu igrača za reprezentaciju daju dva domaća kluba, Karabah i Neftči, a nekoliko nogometaša igra u inozemstvu, u manje zvučnim klubovima. Primjerice, vratar Balajev brani u Tobolu iz Kazahstana, Šejdajev igra u ruskom klubu Krilja Sovjetov, Pašajev je u ukrajinskoj Aleksandriji, Nazarov igra u njemačkoj Drugoj ligi (Erzgebirge Aue), a Dadašov u njemačkom trećeligašu Preussen Münster. I to bi bilo to. Pozvat ću dva-tri nova imena, riječ je o mlađim igračima. U Savezu postoji velika ambicija da se napravi iskorak, sve je ovdje na vrhunskoj razini kad je riječ o infrastrukturi, investiralo se mnogo novca u nogomet i nedostaje im rezultat. Čini mi se da je Prva liga s osam klubova, koji igraju četverokružno, ipak premala, nedostaju tu barem još dva kluba. A sve se vrti oko Qarabaga i Neftčija, oni vode borbu za naslov. Vjerujem da možemo dobro odigrati sa svim suparnicima u skupini, te da ćemo Hrvatskoj pružiti što jači otpor - govori Jurčević.

A njegov prethodnik Qurbanov smijenjen je krajem studenoga nakon teškog 0:4 poraza u Prištini protiv Kosova.

Kadar za ožujak

Vratari: Mahamadalijev (Karabah), Balajev (Tobol), Aghajev (Neftči); braniči: Medvedev (Karabah), Husejnov (Karabah), Mamadov (Karabah), Halilzade (Sabah), Rahimov (Sabail), Buludov (Neftči), Krivocjuk (Neftči); vezni: Garajev (Karabah), Abdulajev (Karabah), Mahmudov (Neftči), Nazarov (Erzgerbirge Aue), Almeida (Karabah), Alaskarov (Neftči), Israfilov (Alcorcon), Babajev (Sumgayit), Isajev (Sumgayit); napadači: Abasov (Neftči), Šejdajev (Krilja Sovjetov), Dadašov (Preussen Münster), Madatov (Karabah).

WALES - Gareth Bale kao vođa Giggsove momčadi

Naš bivši reprezentativac Nikola Jerkan član je stručnog stožera hrvatskog izbornika Zlatka Dalića i uoči kvalifikacija za Euro, zadaća mu je skautiranje Walesa. O ovoj otočkoj reprezentaciji Jerkan nam je rekao:

- Uživo sam gledao njihov domaći 1:4 poraz protiv Španjolske, no bio je to prijateljski susret i teško je bilo nakon takve utakmice donositi neke ozbiljnije zaključke. Uglavnom, znamo da je to momčad koja je posljednjih godina napravila veliki pomak, najbolji im je rezultat i najveći uspjeh polufinale protiv Portugala na Euru u Francuskoj 2016. godine. Tada je izbornik bio Chris Coleman, a od siječnja prošle godine vodi ih Ryan Giggs, nekad sjajni igrač Manchester Uniteda - kaže Jerkan i nastavlja:

Soccer Football - UEFA Euro 2020 qualifying draw - The Convention Centre, Dublin, Ireland - December 2, 2018  Wales manager Ryan Giggs arrives before the draw  Action Images via Reuters/John Sibley
Action Images via Reuters

- Velik broj igrača Walesa nastupa u engleskoj Premier ligi i Championshipu, a prva su dva imena ove momčadi svakako Gareth Bale (Real Madrid) i Aaron Ramsey (Arsenal). Iako u osnovi Wales nikad nije odustao od tradicionalnog otočkog nogometa temeljenog na dugim loptama i preskakanju igre, ipak u posljednje vrijeme imaju intenciju stvaranja igre od posljednjeg obrambenog reda i pokušavaju kombinatorikom doći na suparnički dio terena. Giggs je u posljednjim utakmicama dao šansu mlađim igračima, vidjet ćemo hoće li nastaviti s tom praksom, ili će se, kao i njegov prethodnik Coleman, osloniti na iskustvo starijih igrača - govori Jerkan.

Jasno je da je Wales godinama ovisio o Baleu i Ramseyu, kad su njih dvojica bili u formi, tada je i rezultat za Wales bio dobar. No, budući da je Bale zbog ozljeda propustio niz utakmica zadnjih godina, Giggs pokušava stvoriti momčad koja neće biti toliko ovisna o napadaču madridskog Reala.

A je li Wales najopasniji suparnik Hrvatskoj u skupini? Jerkan kaže:

- Teško je to sad reći... Po imenima možda i jest, ali Mađari i Slovaci napravili su također opipljiv pomak. Azerbajdžan je, objektivno, ipak korak iza, ali ne budemo li maksimalno spremni i ozbiljni, mogli bismo i na toj utakmici imati problema. Jer, "papirnati" favoriti više nemaju nikakvu težinu - smatra Jerkan.

Kadar za ožujak

Vratari: Hennessey (Crystal Palace), Ward (Leicester), A. Davies (Barnsley), Maxwell (Charlton); braniči: Gunter (Reading), Williams (Stoke), B. Davies (Tottenham), Taylor (Aston Villa), C. Roberts (Swansea), John (Swansea), Lockyer (Bristol Rovers), Mepham (Bournemouth), Dummett (Newcastle), J. Lawrence (Anderlecht); vezni: Ramsey (Arsenal), Allen (Stoke), Brooks (Bournemouth), Wilson (Derby County), Ampadu (Chelsea), Smith (Twente), Evans (Wigan), Hedges (Barnsley), James (Swansea), Vaulks (Rotherham); napadači: Bale (Real Madrid), Vokes (Stoke), T. Lawrence (Derby County), Woodburn (Liverpool), T. Roberts (Leeds), Thomas (Scunthorpe), Matondo (Schalke).

SLOVAČKA - Izborniku Hapalu otkazao i kapetan Škrtel

Veteran Marek Hamšik (31) predvodit će slovačku reprezentaciju i u dolazećim kvalifikacijama za nastup u završnici Eura. No, najveća je zvijezda ove momčadi srednji branič Intera, Milan Škriniar (24), koji je nevjerojatno napredovao u posljednje dvije sezone i svakako je jedan od najboljih europskih obrambenih igrača.

Izbornik Slovačke je bivši češki reprezentativac, Pavel Hapal, koji je preuzeo momčad u listopadu prošle godine, došao je nakon petogodišnje "vladavine" Jana Kozaka, s kojim je Slovačka igrala na Euru 2016. godine u Francuskoj. Bio je to jedini nastup Slovaka na Europskim prvenstvima, a jednom su sudjelovali i na SP (2010. u Južnoj Africi). Hapal je u veljači doživio nezgodan udarac, jer su se od reprezentacije oprostila tri njena vrlo važna člana - Martin Škrtel, Tomaš Hubočan i Adam Nemec.

SAINT-ETIENNE, FRANCE - JUNE 20:  Slovakia players celebrate the draw after the UEFA EURO 2016 Group B match between Slovakia and England at Stade Geoffroy-Guichard on June 20, 2016 in Saint-Etienne, France.  (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images / Getty Images

Istaknimo da je Hamšik, dugogodišnja ikona Napolija, sredinom veljače otišao u kineski klub Dalian Yifang, za odštetu od 20 milijuna eura, a Slovak će tijekom trogodišnjeg igranja u Kini zaraditi čak 27 milijuna eura! Potpisivanjem ovog bogatog ugovora, Hamšik je postao peti najplaćeniji igrač svijeta - ispred njega samo su Messi, Ronaldo, Neymar i Bale. No, vidjet ćemo kako će igranje u Kini utjecati na njegovu formu i koliko će u budućnosti biti koristan nacionalnoj momčadi. Dosad je Slovačka ovisila poglavito o Hamšikovu umijeću - kad je Hamšik dobro igrao, tada je i Slovačka ostvarivala dobar rezultat...

Međutim, godine prolaze, ni Hamšik nije više onako dobar kao što je bio prije nekoliko sezona, pa će Slovaci morati tražiti neko drugo rješenje. Ali, na obzoru nema ni jednog mladog igrača za kojeg bi se moglo reći da je "novi Hamšik". U slovačkim se medijima često spominje kao dolazeća vrijednost 22-godišnji Denis Vavro, ali on je obrambeni igrač, srednji branič (igra u Kopenhagenu), nije plemeniti igrač poput Hamšika, nije čovjek koji rješava utakmice...

Kadar za ožujak

Vratari: Kozačik (Viktoria Plzen), Dubravka (Newcastle), Rodak (Rotherham); braniči: Pekarik (Hertha), Škriniar (Inter Milano), Šatka (DAC Dunajska Streda), Hancko (Fiorentina), Štetina (Sparta Prag), Vavro (FC Kopenhagen), Siplak (Cracovia); vezni: Hamšik (Dalian Yifang), Kucka (Parma), Stoch (Slavia Prag), Mak (Zenit), Duda (Hertha), Hrošovsky (Viktoria Plzen), Greguš (Minnesota United), Rusnak (Real Salt Lake), Lobotka (Celta Vigo), Bero (Vitesse), Mihalik (Žilina), Chrien (Santa Clara); napadači: Duriš (Anorthosis), Šafranko (Dundee United).

Prvo i drugo mjesto u skupini donose direktni plasman

Drugi put zaredom u kvalifikacijama će se reprezentacije boriti za čak 24 mjesta na finalnom turniru Europskog prvenstva. Ukupno će 55 reprezentacija u borbu, debitantski nastup u kvalifikacijama imat će Kosovo. Na Euro idu direktno po dvije najboljeplasirane reprezentacije iz deset skupina, a dodatna četiri mjesta rezervirana su za četiri izabrane vrste iz Lige nacija, koje će play-off za plasman na Euro odraditi od 26. do 31. ožujka 2020.

U četiri kvalitativna razreda te će reprezentacije za odlazak na Euro, ne izbore li plasman na EP kroz kvalifikacije, morati dobiti dvije utakmice, polufinalnu i finalnu. Tako će, primjerice, ne budu li među prva dva u svojim skupinama, za Euro igrati Gruzija - Bjelorusija te Makedonija - Kosovo, a pobjednici tih dvoboja u finalnom će dvoboju odlučiti o putniku na EP. Ždrijeb play-offa bit će 22. studenoga 2019.

Kriteriji za plasman u slučaju istog broja bodova u skupini

1. veći broj bodova u međusobnim utakmicama

2. bolja gol-razlika u međusobnim utakmicama

3. više postignutih golova u međusobnim utakmicama

4. više postignutih golova u gostima u međusobnim utakmicama

5. bolja gol-razlika u svim utakmicama

6. više postignutih golova u svim utakmicama

7. više postignutih golova u gostima u svim utakmicama

8. veći broj pobjeda u svim utakmicama

9. fair-play

10. pozicija na ljestvici Lige nacija.

Prvi Euro u cijeloj Europi

Ukupno 16. europsko prvenstvo u povijesti odigrat će se po prvi puta u čak 12 različitih gradova diljem Europe. Otvaranje prvenstva bit će 12. lipnja 2020. godine na stadionu Olimpico u Romi, dok je finalni dvoboj na rasporedu točno mjesec dana kasnije, 12. srpnja na stadionu Wembley u Londonu.

Gradovi domaćini Eura 2020.

Skupina A: Rim (Italija), Baku (Azerbajdžan)

Skupina B: St. Peterburg (Rusija), Kopenhagen (Danska)

Skupina C: Amsterdam (Nizozemska), Bukurešt (Rumunjska)

Skupina D: London (Engleska), Glasgow (Škotska)

Skupina E: Bilbao (Španjolska), Dublin (Irska)

Skupina F: München (Njemačka), Budimpešta (Mađarska)

Osmina finala: London, Kopenhagen, Bukurešt, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budimpešta, Glasgow

Četvrtfinale: München, Baku, St. Peterburg, Rim

Polufinale: London

Finale: London

Novčane nagrade Eura 2020.

Plasman na Euro: 9,25 milijuna eura

Pobjeda u skupini: 1,5 milijuna eura

Remi u skupini: 750.000 eura

Osmina finala: 2 milijuna eura

Četvrtfinale: 3,25 milijuna eura

Polufinale: 5 milijuna eura

Poraz u finalu: 7 milijuna eura

Prvak: 10 milijuna eura

RASPORED UTAKMICA VATRENIH

1. kolo, 21. ožujka

Zagreb, 20.45 HRVATSKA - Azerbajdžan 2:1

Trnava, 20.45 Slovačka - Mađarska 2:0

2. kolo, 24. ožujka

Cardiff, 15.00 Wales - Slovačka 1:0

Budimpešta, 18.00 Mađarska - HRVATSKA 2:1

3. kolo, 8. lipnja

Osijek, 15.00 HRVATSKA - Wales

Baku, 18.00 Azerbajdžan - Mađarska

4. kolo, 11. lipnja

Baku, 18.00 Azerbajdžan - Slovačka

Budimpešta, 20.45 Mađarska - Wales

5. kolo, 6. rujna

Bratislava, 20.45 Slovačka - HRVATSKA

Cardiff, 20.45 Wales - Azerbajdžan

6. kolo, 9. rujna

Baku, 18.00 Azerbajdžan - HRVATSKA

Budimpešta, 20.45 Mađarska - Slovačka

7. kolo, 10. listopada

?, 20.45 HRVATSKA - Mađarska

Bratislava, 20.45 Slovačka - Wales

8. kolo, 13. listopada

Budimpešta, 18.00 Mađarska - Azerbajdžan

Cardiff, 20.45 Wales - HRVATSKA

9. kolo, 16. studenoga

Baku, 18.00 Azerbajdžan - Wales

?, 20.45 HRVATSKA - Slovačka

10. kolo, 19. studenoga

Bratislava, 20.45 Slovačka - Azerbajdžan

Cardiff, 20.45 Wales - Mađarska

Linker
26. travanj 2024 20:24