Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
KVALIFIKACIJE ZA EP

PROFESOR GRAČAN NA UDARU PITANJA NAKON ŠVEDSKE Izbornik malih Vatrenih komentirao svoje odluke

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. rujan 2016. 21:48

Volimo mi sve crne boje. Kad je nogomet u pitanju, draže su nam nego one svjetlije. Takav je trend, ne samo kad su u pitanju novinari, nego i svi ostali, stručnjaci, navijači, javnost...

Pa je tako ispalo da je rezultat u Koprivnici, tih 1:1 sa Švedskom, nekako predstavljen kao neuspjeh, kao da se zaboravilo da su momci iz Skandinavije u uzrasnoj kategoriji U-21 prošle sezone osvojili naslov prvaka Europe, a od te selekcije ostalo je u ovoj koja se suprotstavila Gračanovoj momčadi čak pet igrača, godinu dana iskusnijih, pa vjerojatno posljedično i boljih.

To su činjenice o kojima se ne raspravlja, pa prema tome, taj bod sa Švedskom definitivno nije neuspjeh, uostalom, mladi Vatreni sačuvali su prvo mjesto na ljestvici sa sasvim realnim izgledima da tu i ostanu, te se izravno plasiraju na Europsko prvenstvo u Poljskoj.


Poremetio nas Fiolić

Međutim, ne treba bježati od činjenice da Hrvatska u dijelovima utakmice nije izgledala dobro, da je selekcija koju po imenima svakako možemo opisati kao trezor s nogometnim blagom često “kašljala”, djelovala zbunjeno i nezrelo, naročito u obrambenim zadacima. Da, na početku su naši dečki imali četiri lijepe prilike (Milić, Krovinović, Marić i Ćorić), ali kao što znamo, ne broji se to.

- Pali smo nakon tih promašaja, Šveđani su uspostavili igru i dosta direktno nas ugrožavali sa svojim brzim igračima - kaže Gračan.

To smo, naravno, vidjeli, ali jučer smo postavili nekoliko pitanja izborniku Gračanu. Naravno, o nekim taktičkim zamislima tijekom ogleda koje su, po svemu sudeći, utjecali na konačni rezultat. Recimo, zašto je Marko Rog počeo na bočnoj poziciji u vezi, kad je kasnijim njegovim ulaskom u sredinu bilo vidljivo da je Hrvatska postala agresivnija, bolja, kombinatornija, čak je na koncu iz izgubljene situacije mogla i do pobjede.

- Sve nam se poremetilo ozljedom Fiolića. Utakmicu smo pripremali s njim u sastavu. Kad se ozlijedio, odlučili smo se za Roga na toj poziciji jer ju je igrao kad smo na gostovanju pobijedili Španjolsku s 3:0 i to je izgledalo odlično. Možda se moglo i drukčije postaviti, ali odluka je bila takva.

Damir Krajač / Cropix
Ivan Fiolić slavi postignuti gol


Teško pas igrom

Zašto su naši dečki igrali uglavnom “jedan na jedan”, zašto je lopta putovala sporo, brzi protok nije bio viđen, igra se gušila?

- Teško je bilo igrati brzim protokom lopte kad su Šveđani bili gusti u svojih 30 metara, kroz pas igru je bilo teško naći neki prolaz. Zato je zapravo bilo normalno da naši igrači u situacijama “jedan na jedan” pokušaju probiti. Međutim, moram ponoviti. Ne igramo samo mi, igrali smo protiv reprezentacije koja je bila prvak Europe i koja ima kvalitetu. Konačno, jedino Šveđani u našoj skupini nisu izgubili utakmicu - priča hrvatski izbornik Gračan.

Kad smo već kod pitanja “što je trebalo biti bolje i zašto nije”, zbog kojeg je razloga stoperski dvojac Ćaleta-Car, prije svega, te Filip Benković izgledao tako disharmonično? Recimo, s obzirom na to da stalno gledamo Benkovića u Dinamu gdje igra odlično, bilo je pomalo čudno da je tako slabo odigrao ogled?

- Gledajte, nakupilo se mnogo utakmica za te igrače, obojica su igrala pretkola Lige prvaka, domaća natjecanja. Logično jest da dođe do zamora, onda malo popusti koncentracija, a onda brzi i hitri igrači kao što su Šveđani stvaraju probleme.

Uvođenjem Stipe Perice napravili ste ključan potez, ali zašto napadač Udinesea nije igrao od prve minute? U velikom ja zamahu zabio je pogodak na posljednjoj utakmici Serie A, djelovao je zaista odlično?

- Sve to što ste rekli stoji... Međutim, gledajući Švedsku i način na koji su igrali, pokušali smo s Marićem, napadačem koji može zadržati loptu, razigrati... Uostalom, na početku utakmice to mu je uspijevalo. Bilo je dobro prvih pola sata, bilo je prilika. Znate, morate donijeti odluku prije utakmice, mi smo se odlučili i to je to...

Filip Benković
Srdjan Vrancic / Hanza Media / Srdjan Vrancic / Hanza Media

Dva meča odluke

Hoće li biti kakvih promjena za Gruziju?

- O tome je još rano pričati, vidjet ćemo - zaključio je Gračan.

Eto, to su izbornikovi odgovori na pitanja koja su se nametala nakon utakmice sa Švedskom. Hrvatska je i dalje u odličnoj poziciji, ovisi sama o sebi, kvalitetu ima, dakle, valja sad “maznuti” Gruziju i onda Šveđanima na njihovu terenu pokazati da nisu nepobjedivi.

Linker
27. travanj 2024 06:18