Soccer Football - International Friendly - Spain v Bosnia and Herzegovina - Gran Canaria Stadium, Las Palmas, Spain - November 18, 2018 Bosnia and Herzegovina coach Robert Prosinecki reacts REUTERS/Santiago Ferrero - RC1121184F40
REUTERS/Santiago Ferrero

KVALIFIKACIJE ZA EURO

ROBERT PROSINEČKI ZA SN ISKRENO NAJAVIO OKRŠAJ VATRENIH PROTIV 'NJEGOVIH AZERA' 'Ne treba ih podcijeniti, ali teško mogu nešto napraviti'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 20.03.2019. u 14:59

 • ROBERT PROSINEČKI Aktualni izbornik BiH za SN govori o Azerbajdžanu, reprezentaciji koju je vodio gotovo tri godine

  Robert Prosinečki sa svojim je Zmajevima u sarajevskom nogometnom kampu, reprezentacija BiH sprema se za kvalifikacijske oglede s Armenijom i Grčkom. S Armencima se igra na Grbavici, a s Grcima na Bilinom polju u Zenici. U susjednoj državi su svi veliki optimisti, početak kvalifikacija očekuju s puno optimizma, vjeruju da reprezentativna vrsta pod vodstvom našeg izbornika može izboriti nastup na Europskom prvenstvu, a i tamo svima pokazati zube.

  U glavi Armenija

  Mi smo se kod Velikog Žutog ipak na početku raspitivali o hrvatskim suparnicima u Maksimiru. Prosinečki je gotovo tri godine bio izbornik reprezentacije Azerbajdžana, vrste s kojom Vatreni igraju na startu kvalifikacija za Euro 2020. Vodio ih je 21 put, ubilježio je pet pobjeda, šest neodlučenih rezultata i deset poraza.

  Kad se javio, upravo je bio na doručku sa svojim dečkima, a na startu nam je kazao...

  - Azerbajdžan? Pa kako sad da vam pričam o Azerbajdžanu kad mi je u glavi samo Armenija?

  Soccer Football - UEFA Nations League - Bosnia and Herzegovina Press Conference - Stadium Grbavica, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina - October 14, 2018 Bosnia coach Robert Prosinecki during the press conference REUTERS/Dado Ruvic - RC11444BAA00
  REUTERS/Dado Ruvic
   

  Ali Robi je uvijek spreman za razgovor, malo se zamislio i s Armenaca prebacio na Azere.

  - Azerbajdžan je manje-više isti u odnosu na vrijeme kad sam ja bio izbornik. Mislim da će biti možda samo nekoliko promjena koje je napravio Jurčević. Ne znam to, ali vjerojatno će biti tako, pretpostavljam - kazao nam je u uvodu Prosinečki.

  Kad smo malo razvezali priču o nacionalnoj vrsti koju je vodio prije reprezentativaca BiH, Veliki Žuti nam je kazao:

  - Azerbajdžan ti može napraviti problem! Većina igrača igra u Karabahu, momčadi koja je igrala i u Ligi prvaka, te u Europskoj ligi. To je glavni klub u Azerbajdžanu. Makar, sad se poboljšao i Neftči. Dakle, reprezentativci su im uglavnom iz njihove lige.

  Priča da ih malo igra u inozemstvu...

  - Dimitrij Nazarov igra u drugoj njemačkoj ligi u klubu Erzgebirge Aue, Ramil Šejdajev igra u ruskom klubu Krilja Sovjetov. To je uglavnom to, sad više ne znam tko još igra negdje izvan Azerbajdžana.

  Predviđa da će se Jurčevićeva reprezentacija u Maksimiru predstaviti u jako borbenom izdanju.

  - Azeri će u Zagrebu sigurno dati sve od sebe. Oni su ratnici koji neće posustati od prve do posljednje minute. Međutim, teško da mogu nešto napraviti protiv Hrvatske. Pogotovo u Maksimiru. Ipak, bit će maksimalni kako bi napravili što bolji rezultat. Probat će napraviti iznenađenje, ali definitivno sumnjam da u tome mogu uspjeti.

  BELFAST, NORTHERN IRELAND - SEPTEMBER 08: Bosnia-Herzegovina manager Robert Prosinecki during the UEFA Nations League B group three match between Northern Ireland and Bosnia-Herzegovina at Windsor Park on September 8, 2018 in Belfast, Northern Ireland. (Photo by Charles McQuillan/Getty Images)
  Charles McQuillan/Getty Images
   

  Podsjetili smo se na neke dane kad ih je vodio Veliki Žuti.

  - Brzi su, idu u duele, ali nije to ta razina. Nije to razina kvalitete koja bi mogla ugroziti Hrvatsku. Od Azerbajdžana se ne može očekivati neki pozitivni rezultat u Zagrebu. Vrlo teško...

  No, Robi će ipak kazati i ovo.

  - Ne treba ih podcijeniti! To nikako. Jer stalno će biti “u crvenom”, igrat će na maksimumu, pružit će sve što mogu. A stigao im je i novi izbornik, pa će se pred Jurom svi željeti pokazati u najboljem svjetlu. E sad, koliko će to biti dovoljno za Hrvatsku... Ja mislim da im neće biti dovoljno. Ali nikada ne smijemo zaboraviti da se u nogometu događaju čuda.

  Pitali smo ga je li ga nazvao Nikola Jurčević, je li se novi izbornik Azera raspitivao kod staroga o nekim igračima?

  - S Jurom sam razgovarao jednom prije nego je otišao u Azerbajdžan. Sad je već neko vrijeme “gore”, vidio je dosta toga, sigurno je dobro snimio i upoznao situaciju.

  Naravno, nismo mogli pričati samo o Azerima. Kad smo ga već “natjerali” da se s Armenije prebaci na Azerbajdžan, red je bio i popričati o predstojećim utakmicama njegove reprezentacije koje starta u kvalifikacijama i kojoj je cilj Europsko prvenstvo.

  - Armenija nije na najvišoj razini i sigurno jest da se oni neće boriti za odlazak na Europsko prvenstvo. Ali kad ima Mhitarjana, onda se sigurno radi o ozbiljnoj, dosta dobroj reprezentaciji. Uvijek nešto mogu napraviti. Mi očekujemo i želimo tri boda u toj utakmici.

  Onda smo malo razgovarali o Grcima...

  - Svi dobro znamo tko su Grci, negdašnji europski prvaci iz Portugala. Oni stalno prave probleme svim reprezentacijama s kojima igraju. Baš svima na svijetu. Vrlo je to nezgodna reprezentacija s mnogo dobrih igrača koji igraju u dobrim klubovima, tako da će ta utakmica biti dosta zahtjevna.

  Veli nam Prosinečki da u BiH vlada svojevrsna euforija uoči ove dvije utakmice.

  - Bilo bi idealno kad bismo mogli osvojiti šest bodova - zaključio je izbornik BiH.

   

  VELIKI ŽUTI NA KLUPI

   

  KAO ASISTENT

  Hrvatska

  - od srpnja 2006. do prosinca 2010.

  KAO TRENER

  C. zvezda

  - od prosinca 2010. do kolovoza 2012.

  Kayserispor

  - od listopada 2012. do prosinca 2013.

   

  KAO IZBORNIK

  Azerbajdžan

  - od prosinca 2014. do studenoga 2017.

  BiH

  - od siječnja 2018. do ?

  Infobox (Okvir): SKOR S AZERIMA

  21 odrađena utakmica

  5 upisanih pobjeda

  6 ostvarenih remija

  10 izgubljenih dvoboja

  19:33 ostvarena gol-razlika

  SKOR S AZERIMA

  21 odrađena utakmica

  5 upisanih pobjeda

  6 ostvarenih remija

  10 izgubljenih dvoboja

  19:33 ostvarena gol-razlika  Pet pobjeda s Azerbajdžanom


  28. ožujka 2015. (kvalifikacije)

  Azerbajdžan - Malta 2:0

  4. rujna 2016. (kvalifikacije)

  San Marino - Azerbajdžan 0:1

  8. listopada 2016. (kvalifikacije)

  Azerbajdžan - Norveška 1:0

  9. ožujka 2017. (prijateljska)

  Katar - Azerbajdžan 1:2

  4. rujna 2017. (kvalifikacije)

  Azerbajdžan - San Marino 5:1

   

  Iz drugih medija