Getty Images
TEŠKI DANI ZA SUSJEDE

VIDEO: U ITALIJI ZAVLADALA PANIKA NAKON ŠOKANTNOG PORAZA U DOKVALIFIKACIJAMA 'Prvo pravilo reprezentativnog nogometa je da se ne smijete sažalijevati'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. studeni 2017. 21:50

U Italiji je zavladala panika nakon poraza u Švedskoj u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija, Azzurri bi mogli propustiti svoje prvo Svjetsko prvenstvo nakon 1958. godine. Koje se, igrom slučaja, igralo u Švedskoj. Neugodnih 0:1 iz prve utakmice u Stockholmu neće biti lako stići u Milanu, pogotovo zato jer Italija u prvoj utakmici nije pokazala da je bolja od Švedske.

Jest da je domaćin pobijedio sretnim pogotkom Jakoba Johanssona, nakon što se lopta odbila od Danielea de Rossija i prevarila nemoćnog vratara Gianluigija Buffona, ali to sad Talijanima malo znači. Kao što im malo znače žalopojke izbornika Giampiera Venture, koji je nakon utakmice prozivao i lošu sreću.

Manjak sreće?

- Mogli smo napraviti više i bolje. Rezultat je iritantan, jer je moglo biti drukčije. Belotti je glavom tukao s pet metara, Darmian je pogodio vratnicu. Nije nam odgovarala ni švedska duel-igra - govorio je izbornik Ventura.

Priznao je da protok lopte može biti brži, onda se opet vratio na priču o promašenim šansama i prostorima koji bi se otvorili da je njegova momčad povela. No, sve te ‘ki bi da bi’ priče sad padaju u vodu, od 69-godišnjeg stručnjaka očekuje se da u ponedjeljak na San Siru preokrene situaciju u talijansku korist i da se plasira na Mundial u Rusiji.

- Igra se 180, a ne 90 minuta. Vidjet ćemo gdje ćemo biti kad sve završi. Promijenit ćemo neke stvari. Ne treba sad raspravljati o formaciji, ono što se računa su želja i odlučnost da preokrenemo rezultat. Nadam se da ćemo to ostvariti uz pomoć punog stadiona i uz više fair-playa od strane suparnika

Marco Verratti odigrao je ispod razine u prvoj utakmici, a uz to je dobio i žuti karton koji ga je eliminirao iz uzvratnog dvoboja.

- Verratti dolazi iz kluba koji igra na drugi način i s drugim igračima. U 48 sati morao je radikalno promijeniti način igre, i ja ga ne osuđujem i ne mislim da bi ga trebalo kritizirati, ali sigurno je da svi možemo bolje. Švedska me ničim nije iznenadila, Buffon nije imao niti jednu obranu. Ono što mi nismo uspjeli napraviti, vjerujem da hoćemo u uzvratu. Šveđani uvijek igraju na isti način, no mi smo bili prespori da bismo iskoristili prostore koji su nam se otvarali. Imamo tisuću prilika preokrenuti ovo - kazao je Ventura.

Nakon poraza u prvom ogledu dodatnih kvalifikacija javnosti se obratio i Gigi Buffon.

- Znamo da smo izgubili, ali isto tako znamo da imamo 90 minuta da preokrenemo ovu kompliciranu situaciju - rekao je legendarni vratar.

Zanimljivo je da su mnoge njegove izjave bile u sasvim suprotnom tonu u odnosu na izbornikove.

Drukčije mišljenje

- Prvo pravilo reprezentativnog nogometa je da se ne smijete sažalijevati. Moramo imati vjeru za uzvrat, inače smo već unaprijed izgubili. Ovu su utakmicu odlučile slučajnosti i nema smisla gubiti energiju na analiziranje detalja. Na San Siru trebamo igru vrijednu Italije. Jedina stvar koji trebamo izbjeći je da pričamo da smo nesretni ili da se tako osjećamo. Moramo podići glave, čeka nas još 90 minuta i želimo ih iskoristiti na najbolji način. Nadam se da smo dovoljno jaki i da ćemo imati razloga za zadovoljstvo, zajedno s našim navijačima - poručio je Buffon.

Puno se pričalo i o agresivnoj igri Šveđana koju je puštao sudac Cakir, Bonucci se požalio da mu je Toivonen slomio nos nakon pola minute igre, a da nije dobio ni žuti karton. Oglasio se i legendarni talijanski playmaker Andrea Pirlo, koji smatra da Italija u uzvratu mora igrati napadačkim stilom.

- S obzirom na to da nema Verrattija, igrao bih u sustavu 4-3-3. Tada bi Insigne više bio u trećoj trećini terena. Trebamo raširiti igru na krila i ubrzati protok lopte, moramo pod svaku cijenu postići pogotke. Čeka nas velik pritisak, ali druga utakmica bit će potpuno drukčija od prve - smatra Pirlo, koji se nedavno oprostio od nogometa.

Linker
26. travanj 2024 18:32