Boris Kovacev / CROPIX
POTPIS NAKON RUSIJE

PRVI VATRENI TRANSFER OVOG LJETA: ODLAZI U JEDAN OD NAJVEĆIH KLUBOVA SVIJETA 'O tome vam ne mogu ništa reći, razgovarat ćemo kad bude i službeno'

TRANSFER Lijevi branič Vatrenih napustit će Sampdoriju i nakon Mundijala u Rusiji preseliti u redove sedmerostrukog prvaka Europe
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. svibanj 2018. 17:20

Ivan Strinić broji posljednje dane u Sampdoriji i živi za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Dva kola do kraja Serie A klub iz Genove ostao je bez izgleda za Europu, u čemu je uloga lijevog braniča hrvatske reprezentacija bila mala jer u 2018. godini igrao je samo dvije utakmice tijekom proljeća, a prethodno dvije u siječnju. Danas glavno pitanje - koliko je zdrav i oran za obveze s Vatrenima?

- Zdravlje je u redu, nemam više nikakvih probleme. Do kraja imamo još dvije utakmice, čekam da odigram barem jednu.

Politika kluba

Je li vam trener što najavio?

- Nije, ali mogao bih dobiti šansu. Malo miksa jer traži rješenja za sljedeću sezonu. Budući da samo ostali bez Europe, već gleda prema budućnost, pa tko neće ostati stoji na strani. Takva je politika - kaže Strinić za kojeg se duže zna da napušta Genovski zaljev gdje je proveo jednu sezonu. No, nije ga pratio samo mrki pogled poslodavca što diže sidre, posložile su se i ozljede. U Americi je morao preskočiti dvoboj s Meksikom.

Football Soccer - Croatia v Portugal - EURO 2016 - Round of 16 - Stade Bollaert-Delelis, Lens, France - 25/6/16
Croatia's Vedran Corluka, Domagoj Vida and Ivan Strinic react after Portugal's Ricardo Quaresma scores their first goal 
REUTERS/Carl Recine
Livepic
REUTERS/Carl Recine Livepic / REUTERS

- Je, na utakmici s Peruom osjetio sam u zadnjih desetak minuta list, nakon toga sam još dva tjedna bio aut jer radilo se o istegnuću, ali sad je sve u redu.

Za Sampdoriju je dobio šansu u dva susreta, pa opet klupa…

- Teško je i meni reći nešto drugo nego da je takva politika kluba. Kao igrač moraš samo trenirati i to je to.

Rašireno je mišljenje i u Hrvatskoj i u Italiji da ste žrtva informacije koja je prerano iscurila u javnost da na ljeto nećete ostati u Sampdoriji.

- Jednim dijelom sigurno je tako, ne vidim ni ja drugi razlog. Nisam htio o tome govoriti, ali novinari kao novinari, svašta čuju i pišu.

Iz talijanskih izvora smo dobili potvrdu da ste potpisali s Milanom ugovor na tri godine. Što je već duže vrijeme javna tajna.

- O tome vam ne mogu ništa reći. Moći ću komentirati kad se službeno objavi. Sad razmišljam samo o zadnje dvije utakmice sa Sampdorijom.

PARIS, FRANCE - JUNE 12: Hakan Calhanoglu (C) of Turkey competes for the ball against Milan Badelj (L) and Ivan Strinic (R) of Croatia   during the UEFA EURO 2016 Group D match between Turkey and Croatia at Parc des Princes on June 12, 2016 in Paris, France.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Matthias Hangst/Getty Images

U nedjelju imate posljednji susret u dresu aktualnog kluba na domaćem terenu i to protiv bivšeg - Napolija.

- Nadam se da ću igrati. Bilo bi lijepo. Ovdje mi je od rujna stvarno bilo super, izvrsno su me prihvatili i igrači i navijači, sve je štimalo maksimalno. U nastavku sezone imao sam i pehova, a dogodile su se i te druge stvari. Na kraju, kad rezimiraš, nedostaje mi taj jedan dio utakmica. Žao mi je što se završava ovako. No, nemam vremena za plakanje. Volio bih da odigram tu zadnju utakmicu doma, da pokušamo napraviti rezultat, da ne izgubimo od moćnog Napolija, da to bude poklon za navijače.

Kako se mala minutaža reflektirala na vas?

- Za svakog igrača je dobro kad igra, zdrav je i ima kontinuitet. Tada imaš i samopouzdanje. Međutim, nemam više 20 godina, neke stvari znam, koliko mogu i što mogu. No, što se tiče reprezentacije maksimalno sam spreman. Pogotovo ću biti do Rusije jer imamo dvije prijateljske utakmice i dosta treninga skupa, mislim da ne bi trebalo biti problema. Naravno, tu je izbornik da odluči tko će igrati.

U kontaktu s Dalićem

Je li vas Dalić zvao nakon Amerike?

- Je, u stalnom je kontaktu, ne samo sa mnom nego i drugim igračima. O svemu vodi računa.

Kakva je njegova poruka?

- Uvijek ista. Naravno da i on voli kad igrači imaju kontinuitet nastupa, da se vidi kakva je forma, jasno da nedostaje ako nije tako. Opet, najvažnije je da si zdrav, do Svjetskog prvenstva vidjet će se na kakvoj sam razini, mogu li ili ne mogu. Izbornik će odlučiti.

Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Očito se veselite Brazilu i Senegalu, jako će vam dobro doći da uhvatiti ritam igre?

- Definitivno. To su pravi susret i za druge igrače, a pogotovo za mene jer u zadnje vrijeme nisam igrao koliko bih trebao. Sjajno će mi doći te utakmice. Što se tiče Amerike, tamo je bila specifična situacija, najbolje bi bilo sve zaboraviti.

Točno je da je jedino bitno što će donijeti Rusija.

- Ne bih ulazio što je i kako trebalo, a vidjeli ste svi da u prvoj utakmici s Peruom kao ekipa nismo bili pravi. Ne treba očekivati pod mus da dobijemo Brazil i Senegal, nego da pokažemo dobru igru, da se vidi želja i volja, a kvalitete imamo.

Brazil može biti i zamka, bude li pobjeda, naš mentalitet je sklon poletjeti, a ništa time ne bismo napravili.

- Može se dogoditi da u pripremnoj utakmici odigramo loše, a na Svjetskom prvenstvu bude suprotno. Ne može se mjeriti prijateljska utakmica s natjecateljskom. Takav nastup može neke stvari donijeti, pomoći izborniku, ali i odmoći u vezi sastava. Međutim, ako on ima viziju i zna što hoće, te utakmice mu ne bi trebale ništa određivati. Definitivno je to pravi tekst prije Svjetskog prvenstva, Brazil je jedan od favorita za osvajanje naslova. Protiv takve reprezentacije ne možeš biti nemotiviran ili ući lagano kao protiv Perua. Opet, što god da se dogodi u Liverpoolu, ne mora ništa značiti za Rusiju.

Imate li osjećaj kako će biti na Mundijalu?

- Teško je reći. Svi očekujemo najbolje, pravi rezultat. Primarni cilj je proći skupinu koja nije lagana. Kao što je bilo na Euru. A potom kako se otvori, ovisi s kim ćemo igrati.

Svi se mi nadamo

Koliko vi igrači međusobno već razgovarate o Svjetskom prvenstvu?

- Kad se vidimo popriča se, ali bit će vremena za takve stvari, nakon što dođemo na okupljanje. Ovako kad se sretnemo više razgovaramo o privatnim stvarima.

Koliko je psihološki naporno odraditi pripreme, karantenu kakva će biti u Rovinju od 26. svibnja do 2. lipnja?

- Poslije duge sezone i tolikih karantena sigurno nije lako, ali opet je ugodnije kad se okupiš u svojoj zemlji s prijateljima. To je naš posao. Navikli smo na to, nema problema. Iako treba biti svaki dan u sobi, znojiti se na treningu, izoliran od svijeta, pa potom to isto još mjesec dana u Rusiji, a nadamo se da ćemo ostati što duže. Stalno si u istom ritmu, treninzi, odmor, utakmice...

Što nam je nedostajalo da 20 godina nemamo veliki rezultat reprezentacije?

- Bilo je i sreće i nesreće, i pogrešaka na kojima treba poraditi. Njih treba smanjiti na minimum. Treba uzeti u obzir da smo mala zemlja, možda i to treba gledati. Nekad ti sudac ne svira što bi trebao. Stotinu je faktora koji se moraju posložiti. Nadam se da sada hoće. Bitno je da klupa bude široka, da možemo u pravom trenutku promijeniti igrače i uvesti u iogru svježe.

Možda nam se nakon 20 godina nešto poklopi...

- Svi se mi nadamo. To je bio fantastičan rezultat, teško će ga biti ponoviti. I njima se 1998. dosta faktora poklopilo. Nadam se da se i nama to može dogoditi, da bude prava atmosfera, da sve štima... - podvukao je Strinić.

Linker
26. travanj 2024 05:32