Foto: Damir Krajac / CROPIX
'NISAM DUGO RAZMIŠLJAO'

DONEDAVNI DINAMOV NAPADAČ POTPISAO UGOVOR ŽIVOTA NA ZALASKU KARIJERE I ZA SN OBJASNIO RAZLOG ODLASKA IZ MAKSIMIRA 'Pa to mi je zadnja prilika...'

MARIO BUDIMIR Napadač koji je na zalazu karijere potpisao ugovor života
Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 16. siječanj 2019. 15:01

Obećao je da će se javiti čim formalizira transfer u Persepolis. Već smo mislili da je zaboravio na dogovor, vidjeli smo na internetu fotografije s treninga u dresu novoga kluba, ali od njega ni traga ni glasa. No, u ponedjeljak kasno navečer napokon je potvrdio:

- Evo, sad je sve gotovo, potpisao sam. Bilo je sve dogovoreno, stigao sam u Dohu na pripreme, trenirao već nekoliko dana s novim suigračima, ugovor s moje strane je riješen. Međutim, čekali smo dolazak predsjednika kluba, on ima pečat za potpis i bez njega - ništa. Naravno, dok sve nije potpisano, nije kraj, međutim u ponedjeljak smo i to napokon riješili i sad sam službeno igrač Persepolisa - priča zadovoljno 32-godišnji Budimir, kojega su u novom klubu sjajno dočekali.

Trnava, 241018.
City Arena, stadion Antona Malatinskeho.
Trening GNK Dinamo pred sutrasnju utakmicu sa Spartakom.
Na fotografiji:    Mario Budimir.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

- Tu je Branko Ivanković, dobar dio stožera je također naš, vratar je Božidar Radošević, dakle, prvi dani prilagodbe nisu toliko teški. Uhodavam se pomalo, momčad mi se čini kvalitetnom, gledao sam suigrače kako su u prijateljskom susretu svladali belgijski Eupen 2:1. Puno trče, bacaju se na glavu, idu na svaku loptu. Naravno, jedno su prijateljske, drugo su natjecateljske utakmice, ali vjerujem da sam došao u odličnu momčad.

Koja je veličina Persepolisa i što ga tek čeka po dolasku u Teheran, shvatio je već u prvim danima na pripremama.

- Kad sam potpisao ugovor, tražili su od mene da otvorim Instagram profil. U Iranu nema Facebooka i Twittera, ali popularan je Instagram i obveza je svakog igrača u klubu imati profil na toj društvenoj mreži. Već nekoliko sati nakon što sam otvorio taj profil imao sam nekoliko tisuća pratitelja, dolazile su poruke podrške i čestitke. Persepolis ima oko 40 milijuna navijača, velik je to klub, jedva čekam zaigrati pred 70-80 tisuća gledatelja, bit će to sigurno poseban doživljaj.

Zagreb, 311018. 
Igraliste Zelina.
Osmina finala nogometnog kupa Hrvatske: NK Zelina - GNK Dinamo.
Na fotografiji: Mario Budimir.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Da, još jedna posebna i nevjerojatna kockica u mozaiku neobične Budimirove karijere prepune iznenađenja? S 33 u Persepolisu, je li se tome mogao uopće nadati? Prije godinu i pol dana kopačke su bile obješene o klin?

- Ispalo je super, stvarno nevjerojatno, u šali znam reći da bih i ja negdje promašio u scenariju da sam osobno crtao takav rasplet, ha-ha. Nisam dugo razmišljao kad se pojavila ta opcija s Persepolisom, pa to mi je zadnja prilika da zaradim neki ozbiljan novac. Žao mi je što sam otišao iz Dinama, što neću biti dio tog europskog proljeća, ali Persepolis nisam mogao propustiti. Proveo sam u Maksimiru prekrasnih sedam mjeseci, sve je bilo sjajno, korektno, suradnja s trenerom Bjelicom i suigračima savršena.

Ni Dinamo nije radio probleme pri odlasku, nije tražio neke nebulozne odštetne svote?

- Naravno, tu se isto zahvaljujem Dinamu, klub je prema meni stvarno bio korektan. Ne samo da mi nije kočio odlazak, već su mi u Dinamu rekli da su mi vrata Maksimira uvijek otvorena. Ako bilo što zapne u Iranu, ako se slučajno dogodi da ne potpišem ugovor mogu se vratiti. To je uistinu prekrasna gesta, Dinamu ću uvijek biti zahvalan.

Presudila je i osobna želja Branka Ivankovića, baš ga je on želio u Persepolisu?

- Da, Ivanković me želio, a osobno je jamčio da će sve s ugovorom biti u redu, da se ne moram brinuti da će nešto krenuti ukrivo, da samo pristanem i smatram to riješenim. Kad sam došao u klub, onda sam se i uvjerio što ovdje znači Branko Ivanković, koliku težinu ima njegova riječ.

Vratimo se još malo na Dinamo. U tih sedam mjeseci, pamti li posebno neki trenutak?

- Ha, teško mi je nešto izdvojiti, bilo je to sve ‘top’. Prvo, to što sam uopće došao u Dinamo, samo pola godine nakon što sam se vratio nogometu trenirao sam u Maksimiru i igrao za trofeje. Odjednom! Pa tko to može planirati i očekivati, to je nemoguće. Onda sam igrao u Europi, zabijao golove, izborio s Dinamom nešto što zadnjih pola stoljeća nijedna momčad nije uspjela. Ma, kako bih nešto izdvajao, kažem, da sam sebi crtam put, ne bih ga ovako nacrtao.

A neki pogodak, je li posebno ostao u sjećanju?

- Nije da sam ih puno zabio, ha-ha. Ali, ajde, ako moram izabrati, onda je onaj gol u Be’er Shevi. Gubili smo 0:2, pa iako smo imali 5:0 iz prve utakmice, uvijek postoji opasnost da nešto krene ukrivo, da se uvuče nemir. Zato mi je taj gol drag, bio je bitan i donio je sigurnost i potvrdu prolaska u iduće kolo.

Zagreb, 200918.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 1. kola Europske lige, skupina D,
GNK Dinamo - Fenerbahce S.K. 
Na fotografiji: Mario Budimir, Amir Rrahmani.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Je li mu nečega žao u Maksimiru, možda toga što nije više igrao u samoj Europskoj ligi, što nije produljio ugovor u Dinamu i ostao tamo do kraja karijere?

- Ma kakvi, nikakav loš trenutak ne nosim iz Dinama. Nudili su mi novi ugovor, ali, kažem, Persepolis je bio prilika koju sam prihvatio, ipak neću još dugo igrati nogomet. A što se tiče minutaže u Dinamu nemam ni najmanji prigovor. Pa logično je da u Europskoj ligi igraju Gavranović i Petković, a ne napadač od 33 godine. Ipak je to izlog, prilika za mlađe igrače, ja sam toga svjestan. Sve što je trener Bjelica radio napravio je vrhunski, uostalom rezultati sve govore. Ja sam sretan time što sam postigao nakon povratka nogometu, ne mogu tražiti puno više.

Čuje se, naravno, s bivšim suigračima koji su na pripremama u Turskoj?

- Skoro svaki dan s dosta njih. Baš sam pitao Ademija oko te Rome, ima li išta? On negira bilo kakvu vezu, a vidjet ćemo uskoro tko priča istinu, ha-ha.

Kakvi su izgledi protiv Viktorije iz Plzena, kako on vidi te dvoboje?

- Težak protivnik. Klub koji nije atraktivan, a momčad koja je odlična, koja je igrala sjajno u Ligi prvaka, to je kombinacija koja Dinamu nikad ne odgovara. Premda vjerujem da je Dinamo kvalitetniji i da, naravno, ima šanse, radije bih da smo izvukli, naprimjer, Lazio. To je klub koji na papiru djeluje atraktivno, jako, a Dinamo ga može pobijediti i biti iznenađenje Europske lige. Ali, što je tu je, držim palčeve da Modri prođu Čehe, svakako imaju velike izglede.

Moji agenti su uvijek vjerovali da se mogu vratiti nogometu

Budimir je jedan detalj želio posebno naglasiti.

- Moram, naravno, zahvaliti svima koji su bili uz mene, pogotovo mojim prijateljima i agentima iz Pharos Sporta, koji su vjerovali da se mogu vratiti nogometu i bili mi podrška. Vječna hvala i Rudešu i gospodinu Kneževiću, samo je on mogao uzeti igrača koji godinu i pol dana nije igrao. Nisam mogao ni sanjati da ću se tako vratiti, doći u Dinamu i onda dobiti ovakvu priliku za zaradu u Persepolisu.

Persepolisove ambicije čak su i veće nego Dinamove

Koje su ambicije Persepolisa?

- Kao i Dinamove. Čak i više. Osvojiti prvenstvo i Kup, doći što dalje u Ligi prvaka. Sad je bio Persepolis u finalu tog natjecanja, zašto ne napraviti još korak dalje?

Budimir je potpisao na godinu i pol dana, kakva bi to tek priča bila da karijeru završi s naslovom prvaka Azije i zaigra na klupskom SP-u?

- Ma, kako ću ja tako dugoročno razmišljati, pa vidite kako mi se sve okreće u mjesec, dva. Nisam ni obitelj doveo ovdje, jer tko zna gdje sam na ljeto, u kojem dijelu svijeta, haha. Nema velikih planova, idemo utakmicu po utakmicu, pa kamo me odvede...

Linker
25. travanj 2024 02:38