Ronald Gorsic / CROPIX
NEZADOVOLJAN STATUSOM

'ZASLUŽIO SAM IGRATI! ZDRAV SAM, SPREMAN SAM I NE ZNAM ZAŠTO SJEDIM NA KLUPI' Što se to događa s jednim od najvećih dragulja hrvatskog nogometa!?

Reprezentativac iz Wolfsburga koji je jako važan i u nacrtima Nenada Gračana u vrsti U-21, kao i u planovima Zlatka Dalića
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. svibanj 2019. 17:12

Wolfsburg je u posljednjem kolu Bundeslige ‘razbio’ Kramarićev Hoffenheim na gostovanju (4:1), ali u momčadi nije bilo hrvatskog reprezentativca Josipa Brekala. Na klupi je ostao i u dvije prethodne utakmice, s Leipzigom i Eintrachtom. Posljednji put je za Vukove odigrao 62 minute protiv Hannovera 96, zbilo se to 6. travnja. Prije toga je protiv Borussije iz Dortmunda također sjedio na klupi, a posljednju utakmicu, svih 90 minuta, odigrao je protiv Bayerna 9. ožujka.

Svi znamo velike kvalitete hrvatskog reprezentativca, mladog momka koji je budućnost nacionalne vrste i hrvatskog nogometa. Zato je logično pitanje iz kojeg razloga ga nema u udarnom sastavu Wolfsburga? S obzirom na to da je dio reprezentacije koja je doprvak svijeta, sasvim je jasno da hrvatsku nogometnu javnost zanima što se događa? Brekalo je prevrijedan igrač da bi sjedio na klupi osmoplasirane momčadi Bundeslige.

Zagreb, 210319.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacije za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2020, skupina E, Hrvatska - Azerbajdzan.
Na fotografiji:  Josip Brekalo.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Brekalo

- Iskreno, ne znam zašto ne igram i zašto sjedim na klupi! Zdrav sam, spreman sam, dobro treniram, posljednju utakmicu koju sam igrao protiv Hannovera odigrao sam dobro. Nakon nje više nisam igrao. Trudim se na treninzima, ali nisam dobio šansu - kaže nam Brekalo na početku razgovora.

Radim na sebi

Na to će nadodati da su se u momčad vratili neki igrači koji su prije bili ozlijeđeni, a rekao nam je i ovo:

- Promijenjen je sustav igre, igramo 4-4-2 bez krilnih igrača. No, ja i dalje čekam svoju šansu, ništa ne ne može pokolebati. Apsolutno vjerujem u sebe, a i dodatno radim na sebi. Da ne pričam u celofanu, držim da zaslužujem igrati u udarnom sastavu Wolfsburga. Za hrvatsku reprezentaciju sam igrao dobre utakmice, kao što sam vam kazao i tu posljednju protiv Hannovera. Željno očekujem novo okupljanje hrvatske A reprezentacije, a nakon toga Europsko prvenstvo mladih.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Normalno, s obzirom na minutažu u Wolfsburgu, pitali smo Brekala je li možda zabrinut za svoj status u hrvatskoj reprezentaciji?

- Nisam toliko zabrinut! Mislim da su izbornik Zlatko Dalić i svi ljudi u reprezentaciji svjesni moje situacije. Jer, budimo realni, niti prije nije bilo bajno kad se radilo o minutaži u Wolfsburgu. Za mene je najbitnije da sam zdrav, da maksimalno dajem na treninzima, da radim dodatno, da se odlično osjećam. Kad se radi o reprezentaciji, meni nikada ne manjka samopouzdanja, bez obzira koliku minutažu imam u klubu. Zato sam siguran da ću opet dobiti poziv u nacionalnu vrstu. Nije smak svijeta ako trenutačno ne igram, mnogi dođu u takvu situaciju.

Brekalo zato drži da će biti na slijedećem okupljanju A vrste prije puta sa selekcijom Nenada Gračana na Europsko prvenstvo.

- Utakmicu s Walesom svi moramo shvatiti jako ozbiljno, kako bismo ispravili greške koje su se dogodile na utakmici s Mađarskom. Nekako su se te greške najviše bile izražene u odnosu, pristupu prema toj utakmici. Moramo se maksimalno fokusirati na taj ogled, s najvećom željom, voljom, htijenjem. Hrvatskoj reprezentaciji ne manjka kvalitete, mi i kompletna javnost svjesni smo da je protiv Mađarske upravo nedostajao pravi pristup, drukčije se ne može gledati taj poraz. Mi smo bolja i kvalitetnija reprezentacija od Mađara. Da nismo, onda bi to bio problem. Naš izbornik i svi mi želimo da se na najbolji mogući način pripremimo za Wales, te da uzmemo tri boda.

Na EP možemo puno

Pripreme mlade reprezentacije za Europsko prvenstvo u Italiji i San Marinu startaju 3. lipnja. Tako da će Brekalo po svemu prvo biti s A selekcijom, a onda se priključiti Nenadu Gračanu i svojim kolegama u U-21 vrsti.

- Moja želja za Europskim prvenstvom je ogromna, to je svima jasno. Naravno, prije toga je taj kvalifikacijski sudar s Walesom, a nakon toga, ne samo ja, nego i ostali koji su dio jedne i druge reprezentacije će se priključiti mladoj vrsti. To je sasvim logičan redoslijed događanja. Također, onda imamo još jedan test pred Europsko prvenstvo protiv Danske.

WOLFSBURG, GERMANY - FEBRUARY 16:  Josip Brekalo of VfL Wolfsburg is challenged by Aaron of FSV Mainz during the Bundesliga match between VfL Wolfsburg and 1. FSV Mainz 05 at Volkswagen Arena on February 16, 2019 in Wolfsburg, Germany.  (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)
Martin Rose/Bongarts/Getty Images

A kako će biti na Euru?

- Apsolutno vjerujem u našu kvalitetu, svi smo svjesni da smo jako dobri. Na Euru se možemo nadati jako dobrom rezultatu.

S Josipom smo popričali i o iznimno uzbudljivoj završnici Bundeslige. U posljednjem kolu Borussia iz Dortmunda izgubila je na domaćem travnjaku od Schalkea koji je 15. na ljestvici s 2:4, a Bayern je kod predzadnjeg Nürnberga odigrao samo 1:1.

Zaista, tko bi mogao očekivati takve rezultate? Pitamo Josipa kome bi dao prednost u trci za naslovom prvaka?

- Ha, do konca prvenstva Bayern igra doma s Hannoverom, gostuje kod Leipziga, na onda igra na Allianz Areni s Eintrachtom iz Frankfurta. Borussia pak gostuje kod Werdera, pa igra kod kuće s Fortunom iz Düsseldorfa, i na koncu gostuje kod Borussije iz Mönchengladbacha. Tako da je sve otvoreno. Recimo, Borussia je izgubila od Schalkea, koji je slabiji od sva tri kluba s kojima će igrati do kraja prvenstva. S druge strane, Bayern ima jako dobre suparnike, dapače odlične, Leipzig i Eintracht. Ni jednima ni drugima neće biti lako.

Zagreb, 141118.
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola, skupine 4, Lige A Lige Nacija izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: Josip Brekalo.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Ajax igra predobro

Kaže da je on na početku mislio da će Borussia uzeti naslov...

- Kako su suvereno startali u prvenstvo, svi su, pa tako i ja, mislili da će uzeti naslov prvaka. Ali kad ih je Bayern doslovno samljeo u izravnom srazu, onda su svu pomislili da je gotovo, da je Bayern sigurno prvak. A sad im se dogodio Nürnberg, što je dokaz da u Bundesligi ništa nije lako. Tako da ništa još nije gotovo, ali ta dva boda razlike u korist Bavaraca ipak nekako sugeriraju da će Bayern na koncu biti prvak. Jer i da se na kraju izjednače po bodovima, Bayern uzima naslov.

Zapitali smo ga i o raspletu Lige prvaka, pred nama su polufinalni dvoboji.

- Oba para su itekako zanimljiva. Ajax je svima pokazao da nogometom koji igra može srušiti svakoga. Mladi su i poletni. Oni su pravi dokaz da ne trebaju uvijek pobjeđivati razvikana imena, da je novac uvijek presudan. Kad imate prave mlade igrače koje vodi pravi trener, onda je moguće da budete na samom europskom vrhu. Rekao bih da Ajax igra - predobar nogomet. Možda sad imaju i lakšeg suparnika od Reala i Juventusa. Makar je Tottenham ove sezone pokazao da se radi o ozbiljnoj momčadi. Izbacili su Manchester City, a to puno govori. Ja bih volio da, zbog kompletne europske nogometne priče, finale igraju Ajax i Liverpool. Makar je Barcelona favorit u sudaru s Liverpoolom - zaključio je Brekalo.

Linker
24. travanj 2024 02:45