REUTERS/Kai Pfaffenbach
INTERVJU ZA SN

ANDREJ KRAMARIĆ PROGOVORIO O LUDOJ UTAKMICI, DVA SVOJA GOLA I NESRETNOM KRAJU 'Tko je gledao zna da opet nisam igrao na svojoj poziciji!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. listopad 2018. 21:29

Lyon je vodio u Sinsheimu, Andrej Kramarić zabio dva pogotka na golgeterski način, kako to čine Lisice kaznenog prostora, no dopustili su da gosti okrenu pa je na kraju Joelinton u drugoj minuti sudačke nadoknade spasio bod Hoffeheimu. Kad bi golovi Lyonu bili znak da je Kramarić sad potpuno spreman, to bi bila najbolja vijest za reprezentaciju. No, odmjereni golgeter ne upada u euforiju.

- Neću reći da su pogoci znak da sam sada u punoj formi. Presretan sam u prvom redu zbog tih golova i igre, mislim da je bila na visokom nivou, i što sam dao doprinos momčadi. Sad, hoće li to značiti pogotke i u sljedećom susretima ili ne, to ćemo vidjeti. Ne želim se nimalo opterećivati s time. Tko je gledao utakmicu zna da opet nisam igrao poziciju koju sam igrao cijeli život, ali hajde, ulazim u prilike, zabijem, ali koliko god ispada da se ponavljam, nije isto igrati špicu ili veznog - ističe Kramarić, a definitivno nije sretan rezultatom 3:3.

Presuda u Lyonu

- Šteta što nismo pobijedili. Da smo malo iskusnija i pametnija ekipa, i protiv Šahtara, i protiv Lyona, uzeli bismo po tri boda, uvjeren sam da bismo dobili obje utakmice. U tom slučaju bilo bi puno ugodnije gledati tablicu. Međutim, i dalje imamo šanse. Svašta je moguće. Otvoreno je, zanimljiva je skupina, jedino će Manchester City, vjerojatno, iskakati, a moguće je da ćemo se nas tri ostala kluba boriti do kraja za drugo mjesto. Presudna utakmica mogla bi biti već sljedeća s Lyonom na njegovom stadionu.

Hoffenheim igra s puno rizika, trener Julian Nagelsmann odavno je pokupio komplimente za svjež pristup nogometu, no ponekad ih skupo košta njegova ultimativna ofenziva. Obrana stoji na centru, u susretima s ekipama koje imaju brzonoge igrače to je zahtjevna zadaća.

Igramo atraktivno

- Više-manje u svakoj utakmici primimo golove. To je nogomet našeg trenera, želimo igrati atraktivno, naravno da bi bilo odlično da nam se lopta ne nađe toliko puta u mreži jer nije lako ni tako mnogo zabijati. Da, igramo malo dinamično, riskantno, atraktivno za navijače, što u neku ruku volim. Iako je točno da smo se puno puta opekli na utakmicama, da na kraju nismo izvukli željene bodove. Što je razlog, teško mi je reći, ali sigurno je da bismo morali nešto promijeniti.

U svako, nastupu sezone, bilo u prvenstvu, Kupu ili Europi, primili su najmanje jedan pogodak. Kramarić je zabio četiri, s Lyonom su mu bila prva dva u skupini Ligi prvaka. Ne samo u tekućoj sezoni, nego u karijeri. Upisao se i u elitnom natjecanju. Dotad je imao tek jednu realizaciju u pretkolu Lige prvaka za Dinamo protiv luksemburške Fole. Prvu utakmicu odigrao je 1. rujna, nakon ozljede i propuštenih priprema. Iako ni tada nije bio dovoljno zdrav. Njegov klub je na ljestvici trenutačno posljednji u grupi F. Vodi City sa šest bodova, Lyon ima pet, Šahtar i oni po dva. Koliko se penje i na kojoj je razini spremnosti ovog časa, budući da na prethodnoj akciji reprezentacije s Engleskom i Jordanom još nije bio pravi?

- Teško je govoriti o stupnju fizičke spreme. Naravno da se bolje osjećam, ali uvijek ima mjesta na napredak. Koliko god da sam moćniji, još uvijek ne znam gdje su top mogućnosti. Mogu se samo složiti da ide na bolje.

Hoffenheim je bio u seriji poraza, ali prvenstvena pobjeda, pa taj remi naznaka su da bi moglo ići na bolje.

- Nismo imali bajne rezultate, u osam kola na tablici Bundeslige kraj našeg imena stoji 10 bodova. Ali uvjeren sam ćemo brzo doći na pravi put na kojem smo bili. U nekim dijelovima utakmica igramo stvarno super nogomet, ono što smo igrali prošle sezone. Samo je potrebno pričekati, treba još malo vremena da se vratimo svi u formu pa da opet bude tamo gdje po kvaliteti i jesmo. Naravno, Bundesliga je jedna od najboljih liga na svijetu, nije jednostavno, ali mislim da ćemo biti na pravom putu.

I vama osobno treba još malo više samopouzdanja? Golovi pomažu…

- Nije jedino samopouzdanje, nego je tu i pitanje fizičke spremnosti, a to će doći kroz treninge i utakmice.

Nakon dvoboja s Tri lava na Rujevici o Kramariću se govorilo u kontekstu šansi koje nije zabio. I to je bio jasan pokazatelj da tek traži formu jer Krama kad je fit i disponiran do kraja iz takvih situacija ne propušta matirati golmana.

- Svi nogometni stručnjaci će reći da je puno teže uopće naći se u šansi, a tek potom dolazi da je se realizira. Mogu kazati da sam zadovoljan svojom igrom sve dok redovito ulazim u prilike, a realizacija naravno da kasnije dođe sa samopouzdanjem, formom i tjelesnom spremom. Dakako i s dodatnim treningom, no dobro je sve dok se nalazim u šansama, golovi će kad-tad doći. Kao što se, eto, dogodilo u utorak s Lyonom.

Cilj je borba do kraja

Uskoro završava natjecanje u skupini Lige nacija, domaća utakmica sa Španjolskom je 15. studenoga u Zagrebu, tri dana kasnije gostovanje u Londonu. U glavi - koliko bodova će Hrvatska uzeti?

- Oh, teško mi je o tome pričati (smijeh). Ne znam što odgovoriti. Naravno da bih volio da ta brojka bude šest. No, ne igramo protiv bilo kakvih ekipa, neće biti jednostavno, to su također top momčadi. Naravno da smo se mi kao reprezentacija promijenili, još uvijek na neki način izbornik pokušava naći pojedine odgovore nakon što je nekoliko igrača napustilo reprezentaciju. Jednostavno, cilj je boriti se do kraja i pokušati napraviti što bolji rezultat, a svima je jasno da je teško očekivati da ćemo non-stop uspjehe na razini drugog mjesta u Rusiji - zaključio je Kramarić.

Linker
27. travanj 2024 11:41