Amin M. Jamali/Getty Images
NOVI IZAZOV

BIVŠI TRENER DINAMA OTKRIO ZAŠTO JE NAKON 14 GODINA PONOVNO PREUZEO IZBORNIČKU FUNKCIJU 'Zasad imam jedan imperativ...'

BRANKO IVANKOVIĆ Nakon 14 godina ponovno u izborničkoj ulozi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. siječanj 2020. 09:55

Jučer ujutro Branko Ivanković (65) već je bio u svom sportskom centru u Varaždinu. Malo umoran, ali i iznimno zadovoljan zbog završenih pregovora s Omanom, čiju će reprezentaciju kroz Azijske kvalifikacije pokušati odvesti na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

- Oni su me kontaktirali još prije dva mjeseca, ali cijela se priča malo odužila. U međuvremenu je bila otvorena opcija i da ponovno postanem izbornik Irana. Međutim, na koncu je Oman bio najkonkretniji i već se u nedjelju vraćam tamo kako bih se upoznao s ljudima iz tamošnjih klubova - zadovoljno će Branko Ivanković, koji je izborničku funkciju posljednji put obnašao prije 14 godina u Iranu.

- Osobno više preferiram rad u klubu, jer tako možeš kao trener napraviti veći posao, ali u Omanu je prednost to što ću igrače imati dosta dugo na raspolaganju pa ćemo moći dosta raditi. Ljudi iz Omana htjeli bi da ne budem samo izbornik nego da im savjetima pomognem da poprave još neke stvari u svom nogometu.

Oman po bogatstvu nije Katar ili Emirati?

- Tako je i to mi se sviđa jer ću na raspolaganju imati igrače koji su željni rada i afirmacije. Praktički svi igraju u domaćoj ligi, a jedino mi je pričuvni golman kod Slavena Bilića u WBA. Njemu je 38 godina.

Pretpostavljamo da vam je odlazak na Svjetsko prvenstvo imperativ?

- Za sada je imperativ osigurati još četiri boda u posljednje tri utakmice kvalifikacija, jer to nam jamči da ćemo biti među četiri najbolje plasirane druge reprezentacije. Najprije igramo u gostima kod Afganistana pa doma čekamo Katar i za kraj u gostima igramo s Bangladešom. Vidio sam igrače koje imam na raspolaganju i uvjeren sam da ćemo uzeti barem ta četiri boda.

Kakve ćete uvjete imati za rad?

- Reprezentacija ima nacionalni stadion i nekoliko odličnih terena za treninge tako da će uvjeti biti na jako visokoj razini. Imam veliko iskustvo, jer sam sedam godina bio uz Ćiru Blaževića na klupi Hrvatske, a i pet sam godina vodio Iran, tako da dobro znam što ćemo ja i moji suradnici raditi u Omanu. Katar je kao pobjednik Azijskog kupa prvi favorit skupine, ali ni oni nisu reprezentacija koju ne možemo pobijediti. U konačnici, Oman je u gostima kod Katara izgubio 2:1 i nije bio daleko od remija.

HRVATI STRANI IZBORNICI

VLADIMIR PETKOVIĆ

- izbornik Švicarske

- na funkciji od kolovoza 2014.

- ugovor mu istječe u srpnju 2020.

ANTE MIŠE

- izbornik Turkmenistana

- na funkciji od ožujka 2019.

- ugovor mu istječe u ožujku 2020.

IGOR ŠTIMAC

- izbornik Indije

- na funkciji od svibnja 2019.

- ugovor mu istječe u svibnju 2021.

BRANKO IVANKOVIĆ

- izbornik Omana

- na funkciji od siječnja 2020.

- ugovor mu istječe u proljeće 2022.

Linker
01. svibanj 2024 17:53