REUTERS
MOGUĆ OKRŠAJ S ORLOVIMA

'ČAK I DA SRBIJA PROĐE PLAY-OFF, NEMA STRAHA OD TOG SUSRETA!' Evo zašto legende hrvatskog nogometa daju prednost Vatrenima ako dođe do okršaja

SRBIJA Igor Štimac i Ognjen Vukojević, sudionici kvalifikacijskih utakmica za SP 2014. s Orlovima, o mogućem trećem suparniku na Europskom prvenstvu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. prosinac 2019. 23:18

Je li Srbija favorit u kvartetu koji kroz dodatne kvalifikacije pokušava doći do Eura? Nije favorit, ali je medijski najzanimljiviji suparnik.

- Mora Srbija još puno toga proći da se domogne Eura - u startu će nam iz Mumbaija kazati Igor Štimac, aktualni izbornik Indije koji je vodio Vatrene u kvalifikacijama za SP 2014.

U dva susreta sa Srbima uzeo je Štimac te 2013. četiri boda. Pobjeda u Zagrebu i remi u Beogradu. Je li Srbija tada bila jača nego današnja reprezentacija Orlova?

Izrael idealan

- Iz mog kuta gledanja bili su jači prije šest godina. Imali su reprezentaciju predvođenu Matićem i Kolarovom, selekciju iskusnih igrača koji su mahom igrali u ligama Petice. S druge strane, mi smo stvarali reprezentaciju u kojoj su tek stasale zvijezde što će pet godina kasnije postati svjetski doprvaci. Ali, opet kažem, pričamo o Srbiji, a dalek je put ispred te reprezentacije. Do Eura ih dijele dvije jake utakmice.

Koga bi iz kvarteta Norveška - Srbija - Škotska - Izrael izdvojili kao favorita?

- Nikoga, nema favorita u tim utakmicama. Istina je da je ljepše biti domaćin, ali to ništa ne znači. Srbija ima prednost ako prođe Norvešku, ali to im je najteži dio posla. Ne, zaista nikome ne bih dao ulogu favorita, a da mogu birati uzeo bi Izrael za protivnika na Euru. Premda mi je jasno da su im najmanje šanse za prolaz. S druge strane, Srbiju je najslađe pobijediti, ali i neuspjeh najviše peče. Bila bi to utakmica velikih krajnosti što ih nosi konačni ishod, ali ne moramo se mi brinuti. Hrvatska je sigurna na Euru, neka Srbi i ostali razmišljaju, kalkuliraju, slažu računice kako će do Wembleyja i Hampden Parka - poručio je Štimac iz Indije.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group B - Serbia v Ukraine - Rajko Mitic Stadium, Belgrade, Serbia - November 17, 2019   Serbia's Dusan Tadic celebrates scoring their first goal from the penalty spot with teammates    REUTERS/Marko Djurica
REUTERS/Marko Djurica / MARKO DJURICA REUTERS
Srbija

Još jedan važni sudionik utakmica sa Srbijom iz 2013. slaže se s konstatacijom da je priča još miljama daleko do realizacije.

- Čak i da Srbi prođu, ne strahujem od tog susreta. Iskustvo je naš adut. Danas smo jači za svjetsko srebro. To je uspjeh koji reprezentacija poput Srbije ipak nije prošla. Nenadoknadivo iskustvo je na našoj strani, zato vjerujem da se i nađemo u Glasgowu da bi susret ponovno otišao na našu stranu. Na stranu kvalitete i iskustva, precizno rečeno - kazao je Ognjen Vukojević.

Danas je Vukojević izbornik Hrvatske U-20, a prije šest godina je u Beogradu izborio crveni karton Nemanje Matića.

- Izmaknuo sam se, udario me po nozi i opravdano zaradio drugi žuti za isključenje. Sudio je svima nama dobro poznati Felix Brych. Nije bilo razgovora, Matić je bez puno riječi napustio travnjak - prisjetio se Vukojević tog dvoboja.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group B - Serbia v Ukraine - Rajko Mitic Stadium, Belgrade, Serbia - November 17, 2019   Serbia players pose for a team group photo before the match    REUTERS/Marko Djurica
REUTERS/Marko Djurica / MARKO DJURICA REUTERS
Srbija

Puno je faktora

Isto kao što je i Šimunić morao u svlačionicu nakon starta nad Sulejmanijem. Hrvatskoj je bod bio dovoljan, beogradski remi bio je nadasve zaslužen. U Zagrebu je bila druga slika.

- Na Maksimiru smo iz dva prekida došli do pobjede, a u Beogradu je remi prema prikazanom bio najrealniji rezultat. Fantastičnu smo podršku s tribina imali u Zagrebu, atmosfera nas je nosila do pobjede. Bili smo bolji za jednog Mandžukića, Olića. Danas mi se Srbija čini čak i snažnijom u napadu s Tadićem, Jovićem i Mitrovićem. Imaju reprezentaciju koja je po imena jako dobra, ali ne mogu reći jesu li sposobni proći Oslo. Ovisit će to o puno faktora, a reprezentacija koja pobijedi u ogledu Norveške i Srbije po meni je favorit za odlazak na Euru. Ipak sam dojma da je drugi par, Škotska - Izrael, slabiji od utakmice aktera iz Osla. Ali, znate kako je nezahvalno prognozirati, posebno druge utakmice.

Samo je u jedno siguran Vukojević kada se o Srbiji povede riječ.

- Uvjeren sam u uspjeh protiv Srbije nađemo li se u Glasgowu. Ali, nije do nas...

Linker
23. travanj 2024 13:31