Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
NA ČEKANJU DINAMO, HAJDUK, RIJEKA..

ČEKA NAS PETAK 13. HRVATSKOG NOGOMETA I SABLASNI SPORTSKI VIKEND Prekida se HNL i sva nogometna natjecanja u Hrvatskoj!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. ožujak 2020. 20:24

HNS je zaustavio HNL do 31. ožujka. Nogometni čelnici još su jednom razmotrili zdravstveno-sigurnosnu situaciju u zemlji i objavili da se klupski nogomet stopira do daljnjega. Od Prve HNL, preko nižih razreda do polufinala Kupa.

Središnji državni ured za sport u četvrtak je dao takvu preporuku, a u HNS-u se stajališta mijenjaju iz sata u sat ovisno o razvoju događanja i odlukama viših instanci. Niz liga u Europi je privremeno "na ledu", među njima i neke od najvećih poput Italije i Španjolske. Koronavirus "drma" planetom, nebitni su postali i Messi, Ronaldo i LeBron James... Izdržat ćemo neko vrijeme bez Petkovića, Čolaka i Jaira.

U Hrvatskoj se službeno nije razmahao, ali kako se krizne mjere zaoštravaju, očito nadležni ocjenjuju da ima sve predispozicije.

HNS ima vrlo aktivan 'korona-tjedan'. U utorak su dopustili da se ligaške utakmice igraju s tisuću gledatelja, u srijedu zatvorili tribine i konstatirali kako će se HNL nastaviti, ali bez navijača, kao događaj zatvorenog tipa sa stotinjak ljudi, da bi u četvrtak prvo stigla najava o petku kao "danu D". Činilo se da će to biti pravi petak trinaesti, međutim u četvrtak predvečer odluka je već bila napisana:

"Sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za sport o odgodi svih međunarodnih i nacionalnih sportskih natjecanja svih razina, a imajući u vidu preporuke stožera za civilnu zaštitu i novonastalu situaciju u Republici Hrvatskoj, odnosno porast broja zaraženih, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza i nadležna tijela donijeli su odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja u Hrvatskoj - muških, ženskih, malonogometnih, svih liga HNS-a, međužupanijskih i županijskih liga, Hrvatskog kupa, odnosno svih utakmica mladeži, seniora i veterana - do 31. ožujka 2020. godine. Za treninge se preporuča pridržavanje svih higijenskih i sigurnosnih uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, kako bi se odvijali u što sigurnijim uvjetima po zdravlje sportaša."

HNS načelno nije htio donositi strože mjere od stožera civilne zaštite koji je prvo dopustio skupove sa tisuću nazočnih, što je u četvrtak smanjio na stotinu. Međutim, sada želi izbjeći da netko od nogometaša dobije koronavirus. On se može prenijeti i na utakmici, čak i preko lopte. Tada bi se liga i tako morala prekinuti. Na kraju, kad La Liga ili Serie A bude igrane, bit će i HNL. Evidentno je da će UEFA morati preurediti kalendar natjecanja.

Činjenica je da u Hrvatskoj škole i fakulteti uglavnom još rade, da se ljudi voze u tramvajima, autobusima i vlakovima, da i dalje sjede po kafićima, gledajući s te strane, zašto se nogomet ne bi igrao. Opet, intencija je da sve više zemalja prekida sportska događanja, da je čak i NBA blokirao sezonu i da prevladava stav kako sport bez publike nema smisla, čak i kad bi se mogao s bitno manje rizika provoditi iza zatvorenih vrata. Prvo se treba pobrinuti za zdravlje, potom vratiti na sportska borilišta.

OVDJE MOŽETE UŽIVO PRATITI KOJA SU SVE NATJECANJA PREKINUTA ZBOG KORONAVIRUSA

Linker
20. travanj 2024 16:21