Vladimir Dugandžić/Cropix
GLEDAJU SE I CRTIĆI

Do čega smo došli? Vlasnik kafića odbio bojkot: 'Ne spominjite me, mogao bi imati neugodnost'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 13. listopad 2015. 15:42

Većina ljubitelja nogometa ipak će u većini kafića, kako je to tradicija, u Splitu i okolici pratiti televizijski prijenos odlučne utakmice za plasman na Euro 2016. između Malte i Hrvatske. Prošle subote kad je Hrvatska pred praznim tribinama u Maksimiru ugostila Bugarsku tako nije bilo, i to više iz razloga kiše koja je zapljusnula srednju Dalmaciju nego zbog bojkota. Tako su mnogi, umjesto u kafićima, restoranima i raznim klubovima ostali kod kuće gledati TV prijenos.

Boje se represije

Sveukupno se može zaključiti da je najavljeni bojkot uspio, i to u dijelu kafića iz uvjerenja da će tako srušiti aktualnu nogometnu vlast, a dobar dio zato jer se vlasnici pribojavaju represije. Vlasnik kafića u Dubrovačkoj ulici u Splitu gdje se redovno masovno prate televizijski prijenosi kad igra Hajduk i reprezentacija zamolio je:

- Ne spominjite me kako ne bih imao neugodnosti.

Tako se pronose glasine da su od gledanja televizijskog prijenosa odustali mnogi pod pritiskom navijača Hajduka, točnije čvrste jezgre 'torcidaša'. Na Brdima, splitskom predjelu gdje je bunker Torcide, u kafiću 'Agava' gledalo se crtiće!

Svi odreda tumače kako je sramota da je reprezentacija zaobilazila Split punih 14 godina. Ipak, kad su Vatreni napokon stigli odigrati kvalifikacijsku utakmicu protiv Gruzije (2-1), na tribinama na Poljudu našlo se preko dvadeset tisuća gledatelja s plaćenom ulaznicom. Istina, po dogovoru tijekom prvih 14 minuta utakmice nije bilo navijanja, vladao je pravi muk…

Krive teze iz Zagreba

- Osobno sam sudjelovao u dogovaranjima da se odustane od bilo kakvih ispada - rekao je Kristijan Petric, bivši čelnik udruge branitelja, koji je detalje oko te utakmice dogovarao sa Zoranom Cvrkom, povjerenikom za sigurnost HNS-a i dodao:

- No, mene kao i mnoge raspale tvrdnje, plasirane iz Zagreba, da iza poziva na bojkot stoje neke mračne sile. Naš bojkot nema političku podlogu, mi tražimo smjenu vodstva HNS-a.

Mnogi mladi podržavaju bojkot i oni su glasni, pa i napadani, dok ona tiha većina, uglavnom starijih, logično prati i navija za reprezentaciju bez obzira što im smeta Zdravko Mamić. Po svemu sudeći još će dugo vremena proteći dok reprezentacija zaigra u Splitu.

Linker
02. lipanj 2024 08:26