Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
NAŠ NAJBOLJI IGRAČ JE SPREMAN

DUVNJAK MIRNO DOČEKUJE SUSRET S AUSTRIJOM, A JEDNO JE IME POSEBNO ISTAKNUO 'Taj dečko ima sve da postane najbolji igrač svijeta, on je top-klasa!'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. siječanj 2020. 13:08

Domagoj Duvnjak mirno i spremno dočekuje nastavak Eura. Srijedu je proveo kod fizioterapeuta, ali i u teretani koja je u redovnom trenažnom procesu. Nema opuštanja. Kada je tako, svima nam je puno lakše. Ne treba naglašavati zašto, treba samo reći da bi bilo poželjno ne trošiti ga za situacije poput one sa Srbijom. To momčad mora moći odraditi i bez njega.

- Situacija je dobra, prvi dio posla smo napravili. Sada smo oprezni, mislim da smo dobro motivirani i da nam je u glavi ono što se lani dogodilo s Brazilom, isto na startu drugog kruga, isto nakon tri dana odmora. Austrija je kod kuće, jako su motivirani. Možda nemaju širinu, ali sigurno mogu pokvariti posao svakome tko ih podcijeni. Ne bi imali tri pobjede, da je drugačije.

Posebna pozornost daje se Nikoli Bilyku, vašem suigraču iz Kiela. Kakav je izbliza Nikola?

- Sjajan momak s kojim se družim i privatno. Iz jedne sportske obitelji, vrlo uljudan, pristojan, s fantastičnim radnim navikama što je preduvjet da se talent pretvori u sjajan posao na terenu. Baš on to čini u Kielu gdje je s 23 godine već top klasa. Ima sve. Igra u dva pravca, prvi je strijelac Eura dosad, mogu slobodno reći da nosi Austriju i najveći posao će nam biti zaustaviti baš njega. Bilyk je spreman, igra na visokoj razini i ima sve pretpostavke za biti najbolji igrač svijeta.

Austrija, Graz, 110120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Na fotografiji: Domagoj Duvnjak.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Rođen u Tunisu

A mi ih moramo pobijediti.

- Nadam se da hoćemo, samo kažem, moramo biti puno konkretniji nego protiv Srbije - zaključuje Duvnjak.

Zanimljivo, Nikola Bilyk je rođen u Tunisu, a razlog je - rukomet. Naime, otac Sergej, inače rukometni vratar, tada je tamo branio. Tata je bio i ukrajinski reprezentativac, a nakon igranja u Dinamu iz Donjecka, Tunisu, pa opet u Dinamu, od 1999. se skrasio u Austriji čiji je državljanin. Branio je za Fivers Margareten u kojem je i Nikola započeo svoju rukometnu karijeru, a koliko je “klinac” bio talentiran najbolje pokazuje to što ga je Kiel uzeo kao 18-godišnjaka.

O Domagoju Duvnjaku mladi Austrijanac bira riječi i kaže:

- Iskreno, puno mi je draže igrati s njim nego protiv njega. Strašan igrač, znam koliko vrijedi, koliko je važan i koliko u svakoj utakmici daje sve od sebe. On je igrač koji uživa u rukometu u pravom smislu, osjeća igru.

Otišao je Bilyk i korak dalje.

- Ne možeš protiv njega igrati sam, za to je potrebna cijela momčad. Tih njegovih 5-1 imamo i u Kielu i nastojat ću pomoći suigračima olakšati i objasniti kako je najbolje s njim, što se smije, a što se ne smije.

Odlična je u Austrija?

- Realno, mi smo ovdje dobri, možda i iznad očekivanja, ali smo svjesni da je Hrvatska tu veliki favorit po svemu. Zato uživamo u naše tri pobjede do sada koliko god duže možemo. Mnogi ljudi nisu vjerovali da to možemo napraviti, a mi danas čak sanjamo veliki olimpijski san. Biti dio te priče bilo bi neprocjenjivo - kaže Bilyk.

Bilyk je već pet godina u Kielu, bio je najbolji junior Europe svojevremeno, a debitirao je za Austrju kada je imao 18 godina na SP-u u Kataru. Ekstra klasa europskog rukometa.

Linker
03. svibanj 2024 01:10