Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
ODBROJAVAJU SE MINUTE

HRVATSKI JUNAK IZ SJENE: PRVI PUT JE NA EURU, A NITKO NE IGRA VIŠE OD NJEGA I TAKO MOĆNO PRATI DUVNJAKA 'Što god oni naprave, mi smo spremni!'

David Mandić igrač je, uz Domagoja Duvnjaka, koji je možda i naš najveći oslonac s obzirom na igru u obrani i napadu...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. siječanj 2020. 12:23

Manda igra sjajno. Bez mane i straha, kao da je sto godina tu, a ne kao da je prvi puta na Euru. To je strašna kvaliteta i reći ćemo da je uz Duvnjaka on možda i najveći oslonac selekcije kada se o igri u dva smjera govori.

Na tučnjavu Nijemca prvi je odgovorio, prvi je na kraju izletio u kontru, nije odmarao ni protiv Češke, odradio je svoje i zaslužio odmor. Igrač s najvećom minutažom u našem sastavu. To puno govori.

- Pa dobro, ja sam mlad igrač, sigurno da imam snage više nego neki stariji i ne vidim neki problem u tome. Da sam malo umoran, to je istina, mislim da u ovom ritmu nema nikog tko nije umoran, ali nema drame. Imamo sjajne liječnike i fizioterapeute koji se brinu za te stvari, imamo strojeve koji nam omogućuju lakši oporavak. Ja iskreno nisam navikao na neko glađenje, to stariji igrači više koriste, ali Kajba i ekipa zovu i mene i moram reći da mi to puno olakšava i pomaže u cijeloj priči. A imao sam na početku priprema i neku rupturu, što me mučila polusezonu, pa smo i to zakrpali. Sada je sve OK.

Sretan je u reprezentaciji…

- Da, baš se dobro osjećam, super nam je atmosfera, puno razgovaramo, družimo se. Nema razlike, mladi i stari. Maksimalno je uvažavanje. Baš smo dobro kliknuli i to je uz ove rezultate dosad jako veliki plus.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
David Mandić

Kako smo igrali dosad?

- Dobro, napravili smo šest pobjeda, radimo sve po planu. Sada idu tri najteže utakmice, dobro smo raspoloženi i u formi koja raste. Bilo je kod mene malo nervoze na startu, vjerojatno zato što mi je prvi Euro, ali sada je to nestalo. Sjetio sam se SP-a lani i sve je lakše.

Kako ste zadovoljni s Marićem na lijevom krilu?

- Odličan, posebno dobar kada zašprinta, hahaha. Mara je vrhunski, zna rukomet, na svakoj poziciji će se dobro snaći, ulazi na dva pivota, skače, zabija, igra obranu…

Španjolce ste vidjeli…

- Promijenili su obranu, igraju je dosta s Dušebajevom ispred i mislim da bi tu srednjaci našeg tipa imali puno prostora. Nekako više očekujem da nam odigraju 6-0, čini mi se realnije. Ali što god oni naprave, mi ćemo biti spremni. Možda Cindra neće igrati, ali tu smo mi ostali da to nadoknadimo.

Sjećanje na München?

- Dobili smo ih i lani sa 6-0 obranom, a sada nam je 5-1 trenutno jača strana. Možemo naravno obje, imamo igrače za to, imamo visinu, pa ćemo vidjeti.

Tko je najveća španjolska opasnost?

Bec, Austrija, 160120. 
Wiener Stadthalle.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine I, 1. kolo, Hrvatska - Austrija. 
Na fotografiji: David Mandic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

- Meni su najveća opasnost njihova dva odlična vratara Perez de Vargas i Corrales koji imaju vrlo visok postotak obrana na Euru. Oni jako dobro rade s blokom, uvijek su u suprotnom kutu i čekaju. A ako ne pogodiš, uvijek je kontra, a posebno će opasni biti ovi s moje strane, Gomez iz Barcelone koji je moje godište i koji je super u Ligi prvaka i Ferran Sole koji vrlo lako zabija golove u francuskom Toulouseu, tako dobro da je zaradio odlazak u PSG. Trebat će jako dobro trčati da ih se zatvori.

Kako vam se čini druga skupina?

- Ja ne sumnjam samo u Norvešku i njen plasman u polufinale, jer igraju najkonstantniji i odličan rukomet. Sve ostalo će se mislim odlučivati do zadnje utakmice i ništa nije nemoguće. Jako dobro igraju Mađari, Portugal je iznenadio sve, Slovenci i Islanđani su imali sjajnih trenutaka, možda je tek Švedska kao domaćin mogla više, no nešto im se očito dogodilo i ne mogu pratiti taj ritam. U tom dijelu ždrijeba otpali su Francuzi i Danci i to sve govori.

Imate li želju za polufinale?

- Nemam želju za polufinale, imam samo želju da s maksimalnim učinkom i kao broj 1 odemo iz Beča u Stockholm. Kada to napravimo, onda ćemo pričati dalje. Glava mora uvijek biti na prvom sljedećem koraku. To je glavno pravilo. Ponavljam, mislimo samo o Španjolcima.

A navijači?

- Ne sumnjam da će ih biti i u Švedskoj, a sada koliko u tako velikoj dvorani, ne znam. No, siguran sam da će se čuti. Bodrili su nas nedavno i u Jönköpingu i u Eskilstuni, pa će i u Stockholmu. Super je imati ih uz sebe, dižu i kada je teško.

Linker
08. svibanj 2024 08:04