Nikola Karabatić
 Martin Rose/Bongarts/Getty Images / Martin Rose Bongarts/Getty Images
PORTUGALSKA BAJKA

POJAVILI SU SE NA VELIKOJ SCENI NAKON 14 DUGIH GODINA I ODMAH KREIRALI SENZACIJU Ronaldo možda uskoro u jednom čovjeku dobije svoju rukometnu repliku

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. siječanj 2020. 15:46

Nije Portugal nikakvo iznenađenje. To što je pobijedio Francusku samo je nastavak priče koja svaki dan raste. Tu istu Francusku “razvalili” su u kvalifikacijama za ovaj Euro u Guimaraesu 33:27. Istina jest, nije ih od 2006. u Švicarskoj bilo na velikoj rukometnoj sceni, ali su jednostavno u nogometnoj zemlji odlučili prije nekoliko godina da je rukomet sport po njihovoj mjeri i odlučili su ulagati, baš na krilima nogometa.

Ne smijete zaboraviti da je Porto već dugo u Ligi prvaka, da je to i Sporting, vidjeli ste i Benficu koja je izbacila Nexe, sigurno ćete se sjetiti SP juniora na kojem je europski prvak u tom uzrastu Portugal bio u samom vrhu, a Thiago Silva najkorisniji igrač (MVP) tog velikog natjecanja. Evo, ova Francuska kao epizoda samo je nastavaka priče koja im govori da su na pravom putu.

Ništa nije slučajno

Nema tu slučajnosti, iza svega je sustav rada uklopljen u sjajan potencijal i prirodne predispozicije. Nekad je postojala samo Braga, pa se dodala Madeira, a kada su nogometni giganti odlučili za svoj džeparac financirati rukomet, priča je krenula u nebo i nemojte se iznenaditi ako Portugal uskoro bude i na postolju, što je do jučer bilo nezamislivo. Kapital je stvorio sustav, prvo su dovodili trenere, sada su počeli i igrače, ali sve s mjerom u korist sebe.

Još je više nazamislivo vidjeti da jedna reprezentacija poput njih na Euro dolazi sa 15 igrača iz svoje lige, te samo trojicom “stranaca”. Takav si luksuz mogu priuštiti danas možda tek Njemačka ili Francuska, a to su dvije lige s daleko najvećim ulaganjem.

U Portugalu koji je na Euro doveo Ricardo Fereira, također domaći proizvod, devet je igrača Porta, tri Benfice, dva Sportinga i jedan Madeira, a dodaci su im dvojica Francuza i jedan koji igra u Švicarskoj.

Kada atraktivni Quintana na golu zaustavlja Karabatića to nije slučajno, jer on to radi i u Portu. Kada jedan Borges riješi Fabregasa, treba znati da je taj Borges bio u Barceloni. Kada jedan Andre Gomes preskače protivnike, pa čak i Abaloa kojeg je teško preskočiti, to znači da to radi u Portu i da je uz spomenutog Silvu, MVP-a SP juniora kojeg nema tu uopće još, koji tek dolazi, bio prvo ime Portugala za europski juniorski naslov prvaka...

Kada je Frade najbolji pivot u tom uzrastu na svijetu, kada igraju bez svog apsolutnog najboljeg igrača Gilberta Duartea koji je ozlijeđen u dresu Montpelliera, kada se zna da je izbornik Pereira lani osvojio europski kup na klupi Dinama iz Bukurešta... Davno su u sportu prestale slučajnosti.

Portugal je našao model koji nisu uspjeli progurati svojevremeno ni Španjolci, osim u slučaju Barcelone. Ni Real, ni Atletico, ni Sevilla, ni Valencia, pa u Njemačkoj Bayern, Dortmund, Hertha... Taj model je veliki korak naprijed za rukomet.

Čovjek kojem ove godine istječe mandat, parlamentarac iz Guimaraesa Miguel Naranjeiro, autor je ideje o moćnom rukometnom Portugalu. Danas je najponosniji na brojku od 50.000 rukometaša u apsolutno nogometnoj zemlji. Kada su ga pitali zašto rukomet, rekao je:

Vrh piramide

- Sport je apsolutno ključan za razvoj uravnoteženije zemlje u kojoj će svatko imati svoje mjesto. Pitanja zdravog života imaju ključnog saveznika u sportu... Sport je jedan od najvažnijih čimbenika u razvoju načela tolerancije i poštovanja drugih. Kada govorimo o aktivnosti koja ima značajan dio djece i mladih, lako je uočiti važnost sporta u društvu. Sport je također prostor poštovanja drugih. I zato sam sretan da imamo i programe Handball 4 All (rukomet invalida), Handball 4 Kids (za promociju među mladima), a napredak selekcije samo je vrh piramide koju stvaramo.

I to je u suštini cijela priča, tako jednostavna u zemlji od 10 milijuna ljudi koja ima i Ronalda, a tako komplicirana - za neke. Kod nas bi je možda nazvali i demagogijom, ali činjenice demantiraju svako takvo razmišljanje. Reprezentacija čiji je prosjek godina 28, s tim da ima 42-godišnjeg vratara Humberta Gomesa, ima strašnu perspektivu.

Ovdje možda i prođu daleko makar su dobili Framcusku, ali nikad više na veliku scenu nakon ovog neće doći kao autsajderi. A Ronaldo će dobiti možda već uskoro u Gomesu svoju rukometnu repliku...

Linker
19. svibanj 2024 04:20