Christof Koepsel Bongarts/Getty Images
ZNAKOVITA PORUKA BIVŠEG IZBORNIKA

UOČI NOVOG OKRŠAJA TEŠKO SE NE SJETITI JEDNE OD NAJVEĆIH NEPRAVDI DESETLJEĆA 'Tako je valjda moralo biti, rekao sam im da se vidimo za par mjeseci...'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 13. siječanj 2020. 17:31

Slavko Goluža bio je hrvatski izbornik od Svjetskog prvenstva u Švedskoj 2011. do SP-a u Kataru 2015. godine. Šest natjecanja, četiri polufinala, tri bronce, nikad niže od šestog mjesta.

Euro 2012. u Srbiji bio je njegov prvi i baš je s njega donio svoju prvu izborničku medalju. No, još se sjeća utakmice u Areni u polufinalu…

- Logično, teško se toga ne sjetiti. Mislim da je u tom polufinalu sve napravljeno da bi Srbija pobijedila. Tko je želio vidjeti, vidio je, tko nije, nije, ja tu ne mogu ništa. To je tako moralo biti, to jedino znam. Jedino što sam im rekao nakon poraza je vidimo se u Londonu za nekoliko mjeseci, pa ćemo vidjeti kako stvari stoje u pravom smislu. I da, rekao sam još da ćemo vidjeti gdje ćemo za nekoliko godina biti mi, a gdje oni. U Londonu smo ih, mislim, razbili sa 7 razlike… I dalje se sve zna.

Kako vam se čini Hrvatska na Euru? Vidjeli ste iz prve ruke neki dan s Bjelorusijom?

- Da, bio sam na tribini, bilo je sjajno ozračje. Izgledamo dobro. Obrana je ta koja nas nosi, Duvnjak je sjajan u njoj. Mislim da je Linina procjena sa 5-1 bila odlična jer se radi i o momčadima koje to ne znaju razbijati. S dobrom obranom, mogli bismo taj problem stvarati i Njemačkoj i Španjolskoj.

A napad?

- Napad uvijek napravi svoje, imamo veliku individualnu kvalitetu i zato je obrana ključ cijele priče. Nadam se da će u ovom stilu nastaviti i u Beču.

Dolazite li u Beč?

- Ne, nažalost, moram na posao u Prešov, gdje nastavlja s radom moj Tatran, ali postoje televizijski prijenosi, to se ne propušta. Samo polako, ne treba od buhe raditi slona, pravi posao tek počinje u Beču.

Jesmo li dobri?

- Jesmo.

Na početku 0:3, sada vodi Hrvatska

Nikad otkad igraju Hrvatska i Srbija, iako se ona jedno vrijeme zvala i Jugoslavija i Srbija i Crna Gora, nije bilo nezanimljivo. Naravno da su tenzije bile na 300 posto, a vrhunac je u tom smislu dosegnut 2012. u polufinalu Eura kada u beogradskoj Areni Hrvatska jednostavno nije izdržala pritisak i izgubila je u polufinalu. No, vratiti se iz Beograda s medaljom bio je strašan doseg, a to smo uspjeli protiv Španjolaca.

No, samo šest mjeseci kasnije u Londonu smo pokazali pravo stanje stvari, visokom i sigurnom pobjedom što opet govori ponešto i o Beogradu. Potvrdili smo to na našem Euru prije godinu i pol s čistih +10 u povratničkoj utakmici Line Červara na klupu reprezentacije.

Prvi puta smo igrali u Sevilli na Euru 1996. i zasluženo su nas izbacili iz borbe za medalju. Isto, ali u još gorem omjeru ponovilo nam se 1999. u egipatskog Ismailiji kada su nas izbacili u osmini finala SP-a, a finale njihove dominacije bilo je 2002. na Euru u Švedskoj kada smo nakon prvog kruga morali kući s čak -12. Bio je to europski debi Balića i društva protiv jedne ekstra selekcije koju su predvodili Peruničić, Nikolić, Jovanović…

No, onda je počeo naš uspon. Vlado Šola brani zicer s krila Draganu Suđumu u drugom krugu SP-a u Tunisu i mi kasnije idemo do finala. Onda ih dobivamo u Švicarskoj na Euru godinu dana kasnije i opet idemo u završnicu. Na SP-u u Švedskoj trebala je nekome pobjeda da se suprotstavi Dancima i Šveđanima, završilo je u egalu. Mi smo kasnije otišli na OI, oni ni to. No, izborili su OI na toj utakmici u Beogradu u polufinalu Eura.

Razbili smo ih Londonu i otišli do bronce.

U posljednjim kvalifikacijama baš za ovaj Euro dobili smo ih i igrali egal u Beogradu. (drp)

Dosadašnji susreti

Hrvatska - Srbija 6:5

24:27 EP Španjolska 1996.

23:30 SP Egipat 1999.

22:34 EP Švedska 2002.

24:23 SP Tunis 2005.

34:30 EP Švicarska 2006.

24:24 SP Švedska 2011.

22:26 EP Srbija 2012.

30:23 OI London 2012.

32:22 EP Hrvatska 2018.

25:25 EP kvalifikacije 2019.

27:23 EP kvalifikacije 2019.

Rezultati by SofaScore

Linker
23. travanj 2024 11:43