PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
SVI SU SRETNI

Bivši Vatreni oduševljeni nakon trijumfa: ‘Nametnuli smo se jakom Portugalu, možemo igrati protiv svakoga‘

Dario Šimić, Gordon Schildenfeld, Joe Šimunić i Tomislav Rukavina komentirali su trijumf u generalki s Portugalom
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. lipanj 2024. 17:39

Izvrsna izvedba Hrvatske u posljednjoj provjeri uoči Eura donijela je dobro ozračje u reprezentaciji, još bolje u javnosti. Sad su, dakako, nakon 2:1 pobjede protiv Portugala, očekivanja prije velikoga natjecanja prepuna optimizma, no ipak treba “spustiti loptu na zemlju”, ipak je to bila samo “generalka”, a ona prava iskušenja tek slijede u Njemačkoj.

Razgovarali smo s četvoricom bivših reprezentativaca o subotnjem dvoboju i dolazećem Euru, najprije nam je Dario Šimić rekao:

- Iako je to bila prijateljska utakmica, baš smo dobro izgledali. Bili smo samouvjereni, momčad je imala “glavu i rep”, sve su karike bile čvrsto povezane. Nametnuli smo se jakom Portugalu, koji inače voli držati loptu u nogama i to me najviše čini zadovoljnim - kaže Šimić.

Slabosti će analizirati stožer

Koliko ova utakmica može biti pokazatelj za hrvatske nastupe na Euru?

- To je uvijek otvoreno pitanje, ali vjerujem da možemo očekivati dobre igre naše vrste. Jer, ovo je bila ozbiljna utakmica, pokazalo se da Hrvatska može igrati i nadigrati i najbolje momčadi. Nitko nas ne smije otpisati, to je definitivno. Vjerujem da i na ovom velikom natjecanju možemo napraviti veliki rezultat, kao što smo ga napravili na dva posljednja SP. Nedostaje nam to odličje s Eura i nadam se da će ova momčad u Njemačkoj učiniti sve da se doma vrati ovjenčana slavom i medaljom. Možemo igrati baš protiv svakoga, tu nema nikakve dvoumice.

image

Ante Budimir

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Kakvu premijeru na Euru očekujete protiv Španjolske?

- Uvijek je prva utakmica na velikom natjecanju iznimno važna. Nadam se da ćemo ponoviti ovakvu igru, a bude li Hrvatska izgledala dobro kao s Portugalom onda možemo očekivati i dobre vijesti.

Nekad je, u sličnim situacijama odličnoga raspoloženja, Miroslav Blažević znao “izmisliti” nekakav incident kako bi razdrmao možebitno samozadovoljstvo.

- Ha, ha... Da, Ćiro je imao svoje metode, baš je bio poseban i nemoguće ga je kopirati. Ova je momčad spoj iskustva i mladosti i siguran sam da stariji igrači, zajedno s izbornikom, neće dopustiti nikakvu euforiju nakon Portugala. Uglavnom, definitivno imamo pokriće za optimizam uoči Eura - smatra Šimić.

Slično razmišlja i još jedan bivši Vatreni, Gordon Schildenfeld:

- Nije lako pobijediti Portugal! Uostalom, ovo nam je prva pobjeda protiv te selekcije u osam nastupa, došla je možda u najbolje vrijeme. I ta je pobjeda, što je najvažnije, bila plod dobre igre, apsolutno smo nadigrali domaćina, posebno u prvom dijelu. Naša momčad ima velik potencijal, iskustvo i mladost izvrsno su spojeni, vidjeli smo znatno više dobrih stvari nego slabosti. A o tim slabostima ne želim govoriti, to će stručni stožer analizirati i prenijeti igračima potankosti koje treba poboljšati - kaže Schildenfeld.

Fenomenalni Gvardiol

Možemo li na temelju ove utakmice očekivati dobre igre u Njemačkoj?

- Naravno. Portugal je dobra momčad i ova igra i pobjeda svakako imaju svoju težinu. Međutim, dvoboj protiv Španjolske bit će sasvim drukčiji, ići će se u svakom duelu do kraja, natjecateljski će naboj biti izražen. I trebat će to znati iznijeti tjelesno i mentalno, a ovakve utakmice pomažu da bi se “otvorile oči”. Vidjeli smo da možemo igrati protiv vrhunskih momčadi i to je svakako najvažnije, stoga se nadam i dobrom rezultatu u Njemačkoj - govorio je Schildenfeld.

image

Lovro Majer se nametnuo u dvije prijateljske utakmice

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

A Joe Šimunić nije skrivao oduševljenje:

- Ma, sve je bilo top, vrhunski! Igrali smo dobro, jako dobro i sjajno smo apsolvirali posljednji ispit prije utakmice sa Španjolskom na Euru. Vjerujem da je izbornik Zlatko Dalić mnogo toga dobroga dobio nakon Portugala i ova je igra i pobjeda učvrstila naš optimizam uoči Eura. Uvjeren sam da ćemo opet biti jako, jako dobri, te da ćemo daleko otići - kaže Šimunić.

Što je to Dalić najviše dobio?

- Potvrdu da ima širok roster, da može ozbiljno računati na velik broj igrača. Gledajte, osobno bih najviše volio vidjeti fenomenalnog Gvardiola na srednjem braniču, međutim, gdje god da ga se stavi, Joško igra fantastično. Sad je bio na lijevom boku, a Pongračić je vrlo dobro odigrao na stoperu i pokazao se kao alternativa na koju se svakako može osloniti. Tu je, nadalje, Lovro Majer, koji je i protiv Sjeverne Makedonije i protiv Portugala iskoristio ukazanu priliku i od njega možemo mnogo očekivati na Euru. Pa mali Sučić, šteta što nije zabio onaj zicer, da dobru igru materijalizira i pogotkom... Uglavnom, Hrvatska nema samo 11, nego gotovo 20 igrača, koji uvijek mogu odgovoriti zahtjevima. A to je veliki, veliki plus za našu momčad.

Jeste li uočili neke slabosti?

- Nitko nije savršen, ali nisam protiv Portugala primijetio neke naše opipljive mane. Nogomet je igra u kojoj se uvijek događaju tehničke i taktičke pogreške, ali Hrvatska protiv Portugala gotovo da i nije griješila, nije bilo ni jedne potankosti koja bi nas mogla zabrinuti.

image

Croatia’s midfielder #10 Luka Modric applauds during the international friendly football match between Portugal and Croatia at Jamor stadium in Oeiras on June 8, 2024. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP)

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Što očekujete od Hrvatske na Euru u Njemačkoj?

- Nadam se da ćemo igrački biti na ovoj razini na kojoj smo bili protiv Portugala. Jer, ova je utakmica, kao, bila prijateljska, ali sve je manje tih revijalnih, prijateljskih ogleda. Svatko želi pobijediti, Portugal je strahovito želio tu pobjedu pred 30-ak tisuća svojih navijača kako bi udahnuo i dodatni optimizam uoči velikog natjecanja. Nije uspio, ali zato smo mi u tome uspjeli, u utakmici koja je po mnogo čemu više bila natjecateljska, nego prijateljska. I zbog svega toga ta naša dobra igra i pobjeda imaju i dodatnu težinu. Jedva čekam početak Eura, imamo tešku skupinu, ali uvjeren sam da ćemo daleko dogurati - rekao je Šimunić.

Dosta igrača u kontranapadima

Lijepim je riječima dobru igru i pobjedu protiv Portugala opisivao i Tomislav Rukavina:

- Ova predstava naše momčadi svakako je ohrabrujuća prije odlaska u Njemačku. Nije baš bilo velikih natjecanja uoči kojih smo ostvarivali ovako značajne pobjede protiv jakih suparnika i to je definitivno razlog optimizmu. Možda nećemo biti među favoritima Eura, ali sam siguran da imamo potencijal za velike stvari - smatra Rukavina.

Što vas je najviše zadovoljilo?

- Mnogo toga, bili smo jako dobri u svakom dijelu igre. U obrani je naša momčad bila disciplinirana, blok je bio dobro organiziran i pokretljiv, “udvajali” su se suparnički igrači i bio im je oduzet prostor. A nakon što je Hrvatska osvojila loptu, izvrsno je, točnom i mirnom distribucijom lopte, prebacivala težište igre na suparnički dio travnjaka, dosta je igrača kretalo u protunapade. Iako nemamo “brzance” u sastavu, naši su igrači pravodobno izlazili prema naprijed i otvarali se, sjajno su se kretali bez lopte i gotovo svaki naš dolazak pred suparnička vrata u prvome poluvremenu bio je iznimno opasan. Šteta je što nisu bile realizirane neke sjajne prilike jer je Hrvatska nakon prvih 45 minuta zaslužila opipljiviju rezultatsku prednost.

Kvalitetni prekidi

Jeste li uočili neke mane?

- Bilo je nekih propusta u obrambenom dijelu, ali treba znati da se igralo protiv jakog Portugala, ne može se takav Portugal limitirati da ne napravi baš ništa. U prekidima smo bili dobri, to je kvalitetno odrađeno, koncentracija je bila na visokoj razini. Općenito gledajući, izgledali smo jako dobro. Rekao bih, čak i neočekivano dobro, bio sam ugodno iznenađen viđenim, izgledali smo kao da igramo službenu natjecateljsku utakmicu. I to bi trebao biti dobar pokazatelj za našu premijeru na Euru protiv Španjolske, koja igra slično Portugalu i temelji svoju igru na posjedu lopte i utrčavanjima svojih igrača iza leđa suparničke obrane. A mi smo u subotu pokazali da se znamo dobro postaviti protiv takvih suparnika i da znamo spriječiti njihove ulaske u opasnu zonu, te ozbiljno zaprijetiti u protunapadima. I to mi daje golemi optimizam uoči Eura, nadam se još jednoj lijepoj hrvatskoj nogometnoj priči - govorio je Rukavina.

Linker
24. rujan 2024 00:21