Edin Džeko

 CARLOS COSTA Afp
VIDEO: ŠOK U ZENICI

Bosna i Hercegovina doživjela jedan od najsramotnijih poraza u povijesti, golovi koje su primili su tragikomični

Težak debakl doživjela je momčad Faruka Hadžibegića. Pogledajte golove s Bilinog polja
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 20. lipanj 2023. 22:52

BIH - LUKSEMBURG 0:2 (Borges Sanchez 4‘, Sinani 74‘)

ZENICA - Stadion "Bilino polje". Gledatelja: 11.000. Sudac: Gal Leibovitz (Izrael). Pomoćnici: Rostislav Talis i Omer Barbiro (oba Izrael).

BIH: Šehić; Barišić, Saničanin, Dedić, Kolašinac; Pjanić, Cimirot (od 72. Prevljak), Tahirović (od 46. Hadžiahmetović), Stevanović (od 72. Menalo); Džeko, Kodro (od 46. Hamulić). Izbornik: Faruk Hadžibegić.

LUKSEMBURG: Moris; Mahmutović, Chanot, Olesen; Jans, Martins), Barreiro, Bohnert; Sinani; Curci, Borges Sanches (od 84. Carlson). Izbornik: Luc Holz.

Žuti kartoni: Bohnert (55.), Martins (64.), Morris (88.), Džeko (88.)

Reprezentacija Bosne i Hercegovine imala je dosta šokova u svojoj tridesetogodišnjoj povijesti, no večerašnji poraz od Luskemburga (0:2) jedna je od većih mrlja u njenoj povijesti. Utakmicu koju je morala dobiti BiH ne samo da nije dobila nego se posve osramotila.

>>> GOLOVE IZ ZENICE POGLEDAJTE OVDJE <<<

Luksemburg je prvi put u međusobnim ogledima ne samo pobijedio nego je zabio i prve golove. Momčad Faruka Hadžibegića odigrala je katastrofalnu utakmicu, bez prave ideje, bez pritiska i pravih prilika, pa nije ni čudo da je veliki dio od 11.000 gledatelja tražio Hadžibegićevu smjenu. Ipak, neće samo Hadžibegić biti sutra na udaru javnosti nego i dosad nedodirljivi kapetan Edin Džeko i pogotovo Miralem Pjanić.

Naime, dvije najveće BiH zvijezde i dva najiskusnija igrača neobjašnjivo su reagirali u 56. minuti. Nakon intervencije VAR-a domaći su kod 1:0 dobili jedanaesterac a umjesto da ga izvedu Džeko, najbolji strijelac u povijesti reprezentacije, ili standardni izvođač prekida Pjanić, izveo ga je 26-godišnji igrač Bešiktaša Amir Hadžiahmetović. I loše ga je izveo, poslavši loptu visoko preko vrata.

Propala je tako prilika domaćinu da izjednači nakon što je Bilino polje već u 4. minuti šokirao Borges Sanchez. Bezidejne domaćine u 74. minuti dotukao je Sinani, pa je dobar dio gledatelja počeo napuštati stadion. Nakon četiri odigrane utakmice BiH je na samo tri boda, s tri doživljena poraza, i njene šanse da se domognu barem drugog mjesta, pošto je prvo rezervirano za Portugal, sada je u domenu teorije.

Standings provided by Sofascore
Linker
12. svibanj 2024 18:27