DAMIR SKOMRLJ Cropix
IZBORNIK U DILEMI

Dalić finišira popis za Euro. Ovo su igrači koji su ‘unutra‘, sprema li se iznenađenje iz Grčke?

Popis od 23 igrača bio bi tijesan, a lista je već uglavnom definirana
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. svibanj 2024. 23:52

Službena potvrda UEFA-e da se Zlatko Dalić ne mora znojiti križajući imena koja bi rado vodio na Euro, a nema ih pravo staviti na popis zbog samo 23 mjesta, učinila je očekivanje izbornikove liste poprilično dosadnim. Ostaje nam tek špekulirati s čime bi nas mogao iznenaditi, što na vjerojatnosti dobiva ako koji igrač otpadne zbog ozljede, a Nikola Vlašić vjerojatno je otpao, dok je Ante Budimir u rukama liječnika i trenera za oporavak.

Nyon je potvrdio da će reprezentacije na Euru u rosteru smjeti imati 26 igrača kao što je bilo na dva zadnja velika natjecanja. Naš izbornik uvijek je to koristio do maksimuma, a i ovaj put založio se za takvo pravilo. Njemu bi kadar 23 bio tijesan, a ovaj s 26 je taman.

image
ODD ANDERSEN Afp

Spreman čekati

Dalić po onome kako je slagao liste u posljednje vrijeme ima 26 vrlo izglednih imena, iako ne možemo tvrditi i potpuno sigurnih, jer svaki izbornik zadržava pravo na pokoji neočekivan potez kad mu je već UEFA dala da se raširi na 26 pozivnica. Čak bi načelno bilo logično da nakon 22 imena, dakle dvije kompletne ekipe, ostalo popune dečki koji dolaze, ali za takav pristup u malo kojoj reprezentaciji imaju sluha. Mladi su u pravilu unutra ako ih izbornik već sad vidi sposobnima pomoći.

Ozljeda Nikole Vlašića otvorila je pitanje jedne ofenzivne pozicije. Ako bi se potvrdilo da ne može u Njemačku, ili se procijeni kako ne bi bio u stanju ponuditi ekipi koliko izbornik traži, otvorila bi se pozicija koja ne mora nužno biti za veznjaka. Iako je Dalić nebrojeno puta pokazao da je Vlašića spreman čekati “do ponoći”.

image
SPADA/LAPRESSE/PROFIMEDIA

Rok za definitivnu prijavu 7. lipnja

Izbornik će se obratiti javnosti na press konferenciji 20. svibnja i objaviti koga vodi na pripreme za Euro. Možda će dati točno 26 imena, možda koje više. Rok za definitivnu prijavu igrača UEFA-i je 7. lipnja navečer u 23.59. U tom času Vatreni će biti u Portugalu, gdje će 8. lipnja imati završnu provjeru u ogledu s jednim od najvećih favorita, pa će zacijelo “bijeli dim” izaći nešto ranije. Prije toga moći će provjeriti formu pojedinih igrača sa Sjevernom Makedonijom u Rijeci 3. lipnja.

Danas pole-position za tih 26 mjesta drže - vratari: Livaković, Ivušić, Labrović; obrana: Juranović, Stanišić, Šutalo, Erlić, Vida, Pongračić, Gvardiol i Sosa; vezni red: Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Mario Pašalić, Baturina, Luka Sučić, Ivanušec i Vlašić (ako bude spreman), te napadači: Petković, Budimir, Kramarić, Perišić, Pjaca i Marco Pašalić.

Visi li ovdje itko? Postoji li nada za druge? Može se ponajprije postaviti pitanje hoće li svi biti zdravi, te eventualno može li Kotarski istisnuti Labrovića ili netko od napadača Marca Pašalića. No, kako izbornik na spomenutu dvojicu igrača Rijeke ozbiljno računa, čini se da bi jako morali pasti u formi.

image
RONALD GORSIC Cropix

Lista čekanja

No, ako se iz bilo kojeg razloga otvori prostor, kako će ga popuniti? Među vratarima prvi na listi čekanja je Kotarski, izvrstan čuvar mreže grčkog PAOK-a koji je debitirao za reprezentaciju u Egiptu, ali je tamo bio četvrta opcija. Po pitanju obrane u kombinaciji su Duje Ćaleta-Car, a ako trebaju bekovi Niko Sigur i Borna Barišić. Tek iz drugog plana netko poput Nike Galešića. Dogodi li se da u Njemačku naša reprezentacija ide lišena jednog veznjaka, što će vjerojatno biti slučaj s Vlašićem, ili špice kao što je Budimir, Dalić bi eventualno mogao vratiti Mislava Oršića, iako nije puno igrao nakon što se vratio od ozljede, a već ima jednog rekonvalescenta, Perišića. Na stolu je i opcija Josipa Brekala.

Ostanu li na okupu Budimir, Kramarić i Petković, nema potrebe za Beljom ili Musom. Međutim, trebamo li očekivati, bude li mjesta za još jednog veznog ili napadača, da “šokira” s imenom kao što su - Petar Sučić, Igor Matanović ili Marin Šotiček, ili pak da to bude već pozivani Matija Frigan?

Izbornik i kolege ujesen su više puta gledali Franju Ivanovića u potrazi za bržim napadačem koji bi donio okomitost i dubinu. Na vrhunskoj razini takav se, nažalost, nije profilirao, 19-godišnji Šotiček još je daleko od gotovog igrača, ali ima karakteristike kakve nedostaju Vatrenima, pa ako je Ivanović u svojoj prvoj prvoligaškoj sezoni došao na radar stožera, mogao bi na njemu biti i napadač Lokomotive. Ima i mlađih u drugim reprezentacijama, a Dalić je s Joškom Gvardiolom 2021. godine pokazao da ga je preko noći u stanju gurnuti u početnu jedanaestoricu ako mu vjeruje. Hoće li nam izbornik s njim ili nekim drugim od debitanata prirediti iznenađenje ili će se držati provjerenih kadrova? Matanović zabija za Karlsruhe u njemačkoj 2. ligi...

Trofej Pichichi ipak neće u Hrvatsku, jer Budimir je zbog loma četiri rebra stao na 16 golova. Trenira svaki dan sve više, napredak je dobar, no još nema točan datum kad će zaigrati. Trebao bi imati nastup ovaj mjesec, do kraja sezone. Ako bi izbornik posumnjao u njegovu spremnost Matanović bi možda doista mogao biti opcija. Teško je reći koliki ima postotak šanse, tu su u tom slučaju i Frigan, Musa, možda i Beljo.

Hrvatska priča se zna, lista 26 je uglavnom definirana, većina igrača je u dobroj formi, vijesti su ohrabrujuće, ali određeni upitnici stoje dok god ne bude sve bjelodano. Zato se pitamo hoće li sijevnuti grom iz vedra neba?

image
ANTE CIZMIC Cropix

Linker
07. svibanj 2024 23:52