ANTE CIZMIC Cropix
KRITIČNA POZICIJA

Dalić je ‘žrtvovao‘ zvijezdu Vatrenih jer drugima nije vjerovao, ali uskoro će morati pronaći pravo rješenje

Mladi branič na boku je sigurniji u defenzivi od ostalih opcija, no u igri prema naprijed nije briljirao
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. studeni 2023. 08:20

U Rigi je, kako je izbornik Zlatko Dalić i najavio, Joško Gvardiol djelovao kao lijevi bek. Latvija definitivno nije mjerilo vrijednosti za kvalitetu Hrvatske i njene najeksponiranije pojedince.

Među njima svakako spada Gvardiol, mladi igrač za kojeg je Manchester City izdvojio ogroman odštetni iznos od 90 milijuna eura. Pep Guardiola, kako je i sam više puta kazivao, voli dovoditi mlade igrače koji će postati veliki igrači. Ili možda bliže rečeno, koji će postati veći nego kad su došli u City. Pritom je kazao kako je Mateo Kovačić, doveden u 30. godini, više iznimka u kadrovskoj politici europskog prvaka. Veznjak je bio potreban da odmah bude na visini zadatka, jer je Guardiola ostao bez kapetana Gündogana, a De Bruyne se teže ozlijedio...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Čak 129 kontakta s loptom

Joško Gvardiol je plaćen 90 milijuna eura jer Pep Guardiola u njemu vidi top igrača perspektive. To je razlika u stavu takvog i onih trenera koji se ne usuđuju svoje vizije staviti pod takav rizik. Gvardiol već sada pokazuje da prati razine MC-a, ali kroz taktičko i ino tesanje u Guardiolinim metodikama treninga i vizijama igre, nedvojbeno je da će nakon ove sezone biti na višoj razini. Iskustvo je faktor koji ima ogroman utjecaj, pogotovo kod još uvijek “zaigranih mladih igrača”...

Guardiola koristi Gvardiola na lijevom stoperu, kada igra obranu s trojicom u posljednjoj liniji, a u liniji četvorice češće ga postavlja na lijevog beka. Dojam koji Gvardiol na lijevom beku ostavlja u dresu Cityja, prilično se razlikuje od onog koji odaje u dresu Vatrenih. To ne bi trebalo čuditi, jer u MC-u se točno zna što mu je raditi u svakom trenutku, na svakom dijelu terena, i pored sebe ima redom top igrače, k tome svakodnevno uvježbane.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U reprezentaciji Gvardiol je krenuo kao lijevi bek (Euro 2021.), potom se ustabilio na stoperu. Dalićeva odluka da ga u Rigi koristi na lijevom beku potvrdio je da nije do kraja imao povjerenja u Sosu i Barišića. Ideja da zove Melnjaka dodatni je prilog toj tezi, kao što je za najvažnije dvoboje izabrao Perišića. Kako se Melnjak teže ozlijedio, a Perišić je aut do proljeća, Gvardiol je određen kao lijevi bek za Latviju. Objektivno gledano, njegov nastup nije bio na očekivanoj višoj razini, poglavito u kontekstu jačine suparnika. Odigrao je korektno prije svega u defenzivnoj ulozi, ali je u igri prema naprijed, što je Dalić najavljivao da će dobiti s njime na boku, ostao nedorečen.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Protiv Latvije imao je čak 129 kontakta s loptom, najviše od svih (Brozović 124, Šutalo 96, Modrić 94, Erlić 93, Stanišić 69, Majer 86, Ivanušec 44...). To je i znatno više nego su njegovi prethodnici, Sosa i Barišić, imali u prošlim utakmicama. To ukazuje na proaktivniju Gvardiolovu igru. No, u kontekstu učinkovitosti postoje dubioze. Imao je niz krivih pasova (19, točnost 81 %). Jedina dva centaršuta bili su neuspješni, a od šest dugih lopti samo su dvije ispunjene. U četiri duela na podu osvojio je tek jedan, a u zraku je nešto uspješniji, dva je osvojio od tri. Presjekao je četiri napada, oduzeo jednu loptu, predriblan je jednom. Ono što upada u oči je i 26 izgubljenih posjeda! Najviše je vremena proveo u prostoru 20 do 20 metara od golova. Statistika odaje manjak fokusa te da je djelovao više na čitanje igre (što je njegov forte).

Viša kvalitativna razina

U dresu Cityja nedavno je igrao lijevog beka, dakle u liniji četvorice, protiv gradskog suparnika Uniteda. Tamo je imao 83 kontakta s loptom, pas 91 % preciznosti (58 od 64), dvije uspješne od tri duge lopte, te je izgubio 12 posjeda. Brojke ukazuju da je bolje djelovao u toj postavi, što je logično jer je sve organiziranije i na individualno višoj kvalitativnoj razini.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Treba vidjeti kako će se razvijati karijera Joška Gvardiola u MC-u, a u kontekstu pozicije. No, možda je već sada vidljivo da bolje djeluje, a logično i više želi, na stoperu, a da je pozicioniranje na lijevom beku trenerski odabir u situaciji potrebe. Kao što je to bilo i sada s Dalićem. Gvardiol na lijevom beku je prioritetno veća sigurnost izborniku u defenzivnom bloku, za utakmice u kojoj su veliki ulozi u pitanju te nema mjesta nesigurnosti posljednje linije. Kao trajnije (standardno) rješenje reprezentaciji treba lijevi bek koji je po vokaciji lijevi bek.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Borna Barišić

5 nastupa

4 starter

342 minute

0 golova

1 asistencija

Borna Sosa

4 nastupa

2 starter

198 minuta

0 golova

0 asistencija

Joško Gvardiol

1 nastup

1 starter

90 minuta

0 golova

0 asistencija

image
ANTE CIZMIC Cropix

Učinak Hrvata u Rigi

Izgubljeni

posjedi

1. Gvardiol 26

2. Brozović 22

3. Modrić 18

Dodiri s

loptom

1. Gvardiol 129

2. Brozović 124

3. Šutalo 96

Točna

dodavanja

1. Brozović 90

2. Šutalo 80

3. Gvardiol 79

Netočna

dodavanja

1. Gvardiol 19

2. Brozović 15

3. Modrić 9

Petorica odradila svih sedam dvoboja, za Hrvatsku zaigralo ukupno 26 igrača

Nakon što je Zlatko Dalić u Rigi premijerno dao priliku debitantima Marcu Pašaliću i Martinu Baturinu te povratnicima u postavu nacionalne vrste Anti Budimiru i Martinu Erliću, broj hrvatskih nogometaša koji su nastupili u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj povećao se na 26 igrača.

Petorica od njih nastupili su na svih sedam dosadašnjih dvoboja; Dominik Livaković imao je maksimalnu minutažu (630 minuta), a slijede Marcelo Brozović (601), Luka Modrić (591), Joško Gvardiol (585) i Mario Pašalić (265). Zanimljivo je da je veznjak Atalante pritom tek 11. na popisu Hrvata s najvećom minutažom.

(Damir Dobrinić)

Linker
28. studeni 2023 08:56