KENZO TRIBOUILLARD Afp
EUROCAST

‘Moramo biti blaži prema hrvatskim sucima; Za njega je Patrik Kolarić izmislio zviždaljku‘

U novom izdanju Eurocasta u fokusu je bila polufinalna utakmica između Engleske i Nizozemske
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 11. srpanj 2024. 16:41

Engleska je drugi finalist Europskog prvenstva u nogometu. Nakon što je Španjolska s 2:1 pobijedila Francusku, ‘Gordi Albion‘ je istim rezultatom bio bolji od Nizozemske i tako kupio ulaznicu za nedjeljno finale. Za razliku od dosadašnjih utakmica, Englezi su odigrali dobro i zasluženo pobijedili.

- Energetski su bili jako dobri, moćni i agresivni. Foden i Bellingham su bili na razini na kojoj trebaju biti i to odmah izgleda bolje. Po meni su dominirali protiv Nizozemske - rekao je u novom izdanju Eurocasta trener Ivan Božić, a sličnog je stava i novinar Sportskih novosti Mislav Znaor.

- Mislim da im je odgovaralo da su primili rani gol jer su se nakon toga morali rano upaliti i ubaciti u visoku razinu. To im je pomoglo da razviju kvalitetniju igru kojom su praktično potpuno limitirali nizozemske napade.

Gareth Southgate se za ovu utakmicu odlučio na promjenu sustava pa je Engleska igrala s trojicom igrača u obrani. Božić, pak, smatra da to nije bilo važno jer izbornik ‘Gordog Albiona‘ sustav često mijenja i za vrijeme utakmice.

-Više od promjene sustava je vidljivija bila promjena u govoru tijela. Izgledali su puno bolje nego u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Englezi, pak, nisu dobro ušli u utakmicu. Nizozemska je rano povela, već u sedmoj minuti.

- Xavi Simons je zabio golčinu, ali mislim da je Pickford morao to obraniti. Izgledalo je kao da je propao u reakciji - rekao je Božić dok je Znaor pun pohvala za Simonsa.

- Zato su ga i tražili veliki klubovi, nije želio sjediti na klupi u PSG-u već će igrati u Barceloni gdje će vjerojatno igrati u prvoj postavi.

Vodstvo Nizozemske nije dugo trajalo. Englezi su izjednačili već u 18. minuti golom iz jedanaesterca kojeg je iskoristio Harry Kane. Sporna je bila sudačka odluka jer glavni sudac Felix Zwayer nije na početku pokazao na bijelu točku već ga je VAR pozvao na gledanje snimke i kontakta između Denzela Dumfriesa i engleskog golgetera.

- Po meni to nije jedanaesterac jer je došlo do kontakta poslije udarca Kanea. Nije zbog kontakta lopta promijenila smjer niti zbog kontakta Kane nije mogao udriti loptu. Ne razumijem zašto je VAR uopće pozvao Felixa Zwayera - smatra Božić.

Znaora je iznenadila činjenica da nizozemski nogometaš nije burnije reagirao kod te odluke.

- Jako me iznenadila Dumfriesova reakcija. On je to mrtvo-hladno primio, po meni i prehladno. Moraš se tamo boriti sa sucem, a na kraju ni Van Dijk nije imao prevelik konflikt sa Zwayerom iako je trebao imati. To nije trebao biti penal - Kane je pucao iz voleja, promašio i u nastavku je njegova noga došla u kontakt s nogom od Dumfriesa. To može biti i prekršaj u napadu.

image

Harry Kane i Denzel Dumfries

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Novinar Sportskih novosti osvrnuo se i na činjenicu da je Bukayo Saka loptu igrao rukom u ranijoj fazi te akcije.

- Nevjerojatno mi je da u televizijskom prijenosu nisu omogućili da vidimo tu snimku. To se tek vidjelo po društvenim mrežama, a u prijenosu u niti jednom trenutku nisu naglasili taj slučaj. Tu nisu samo kamere već i senzor. Tu se vidjelo da je došlo do kontakta, VAR nije reagirao i po meni je to sramota.

Suđenje je na kraju jedna od glavnih tema kontinentalne nogometne smotre na kojoj vidimo kako griješe najbolji suci na svijetu. Božić nakon svega ima jedan zaključak:

- Moramo biti blaži prema hrvatskim sucima. Vidimo kakve se situacije događaju na Europskom prvenstvu, problem sa suđenjima je očito globalan. Nevjerojatne se situacije događaju i na ovim najvećim utakmicama.

Pridodao se i Znaor koji je efektno zaključio:

- Slažem se. Mislim da je Patrik Kolarić za Zwayera izmislio suđenje i fućkalicu.

Što smo još pričali o utakmici između Engleske i Nizozemske, što generalno o Euru, a što mislimo o tome tko će osvojiti naslov prvaka Europe, odnosno pobijediti u finalu pogledajte u cijelom Eurocastu:

Linker
11. srpanj 2024 16:44