ANTE CIZMIC Cropix
SADA POČINJE PRAVI POSAO

Deset trenutaka koji su obilježili prvi dio priče u Njemačkoj: Kaos oko Srbije, povijesni dosezi ‘malih‘...

Bilo je dosta pozitivnih i negativnih iznenađenja, kontroverzi, ali i dobre atmosfere
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 29. lipanj 2024. 06:50

Završena je prva faza Eura, odigrano je 36 utakmica nakon kojih smo saznali 16 reprezentacija koje će nastaviti utrku za naslov prvaka u nokaut fazi. Vidjeli smo pregršt uzbuđenja,puno autogolova, sedam, tri crvena kartona, dva na utakmici Turska - Češka. Izdvojili smo deset događaja koji su obilježili natjecanje po skupinama, od ispadanja Hrvatske, do raspleta u skupini E gdje su sve četiri selekcije ostvarile istovjetan bodovni učinak, a zbog lošije gol-razlike Ukrajina je ispala. Spomenimo i pune stadione, većinom odlično ozračje na istima, kao i u gradovima domaćinima utakmica. Hrvatski navijači ostavili su odličan dojam, rekordan posjet u Berlinu, pa Hamburg u kojem su zajedno s Albancima napravili sjajnu atmosferu, do prekrasnog navijanja u Leipzigu...

RANI OPROŠTAJ VATRENIH

Očekivanja su bila velika, čak se spominjalo i zlato, a sve je nabujalo nakon odlične predstave protiv Portugala i pobjede u posljednjoj provjeri uoči Eura. No, prva utakmica protiv Španjolske uzdrmala je redove, Furija je svoje napravila već u prvom dijelu zabivši tri gola. Nastavak je donio Albaniju, prvo poluvrijeme za zaborav, i onda povratak, te primljeni pogodak u petoj minuti nadoknade za 2:2. Trebala nam je pobjeda protiv Italije, imali smo je u rukama do osme minute nadoknade i tada nas Zaccagni šalje doma. Osjećaj je da smo mogli puno više...

image
ANTE CIZMIC Cropix

DOMINANTNA ŠPANJOLSKA

Luis de la Fuente i njegova momčad pokazali su najviše u prvom krugu Eura, jedini su osvojili skupinu s maksimalnim učinkom, protiv Hrvatske su došli do velikih 3:0. Protiv Italije su slavili minimalno, ali izgledali su još moćnije nego protiv Vatrenih, aktualni europski prvak uputio je tek jedan udarac prema vratima Simona. Ova Španjolska ne igra više tiki-taku, nego presingom uništava suparnike, a koliko su snažni najbolje pokazuje činjenica da je u izbornik De la Fuente protiv Albanije izveo potpuno novu postavu i bez problema dobio i taj dvoboj. Vidjet ćemo sada može li Furija do četvrtog naslova prvaka Europe.

KOLIKO ZAPRAVO MOŽE DOMAĆIN?

Otvaranje iz snova imala je domaćin Njemačka, s 5:1 potučena je Škotska, kasnije se pokazalo da je otočka reprezentacija jedna od najslabijih na prvenstvu. U drugoj utakmici Elf je slavio protiv Mađarske i već nakon dva kola osigurao je plasman u osminu finala. I tu su Nijemci izgledali vrlo dobro, ali Mađari su im ipak prijetili i donijeli su prve upitnike na vrijednost Nagelsmannove momčadi. Izbornik Njemačke sva tri puta izveo je istu jedanaestoricu, protiv Švicarske su imali najviše problema, jer su Yakinovi igrači zatvorili Kroosa, te Wirtza i Musialu. Bili su blizu pobjede kojom bi zauzeli prvo mjesto, ali Nijemci su pokazali karakter i preko Füllkruga u nadoknadi došli do boda.

ENGLESKA PRVA, ALI UZ KRITIKE

Čini se da ni ovog puta neće biti ništa od trofeja za Englesku. Reprezentacija koja vrijedi preko milijardu eura osvojila je prvo mjesto u skupini, ali pri tome nikoga nije oduševila. Dobili su Srbiju s 1:0, a potom su remizirali protiv Danske i Slovenije. Gareth Southgate je pod velikim pritiskom, navijači su ga gađali praznim čašama nakon Slovenije, a sve zvijezde kojih je momčad Tri lava prepuna izgledaju neprepoznatljivo. Daljnji tijek natjecanja donosi im Slovačku, reprezentaciju koju moraju proći, a onda u četvrtfinalu Italiju ili Švicarsku. Ako nastave s izdanjima kakve su pokazivali u skupini priča bi mogla završiti 6. srpnja u Düsseldorfu.

SLOVENIJA PRVI PUT PROŠLA

Premda još uvijek ne znaju za pobjedu na europskim prvenstvima Slovenci su s tri remija osigurali prvi plasman u nokaut fazu velikog natjecanja. Protiv Danske su stizali minus i na kraju su osigurali veliki bod na otvaranju. Potom je uslijedio dvoboj sa Srbijom, odlična predstava i vodstvo nakon 69 minuta. Već tada su mogli osigurati plasman u daljnji krug natjecanja, ali Luka Jović u 90+5 im je odnio pobjedu i tada je bilo teško povjerovati da će protiv Engleske uspjeti izboriti prolazak. No, ostavili su Tri lava praktički bez većih prigoda, sami su prijetili i na kraju im je 0:0 bilo dovoljno za povijesni uspjeh. Zbog jednog više žutog kartona treći su u skupini, Danska je druga.

image

Slovenija je ispisala povijest

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

IMPRESIVNI AUSTRIJANCI

Ralf Rangnick već je jednom nogom bio u Bayernu, trebao je odraditi Euro i otići u München, no na kraju je došlo do preokreta i 65-godišnjak ostat će na kormilu Austrije. A njegova momčad bez dva važna igrača, Alabe i Schlagera, prva je u skupini u kojoj su igrali Francuska, Nizozemska i Poljska. Posve zasluženo jer su pokazali najviše, premda su poraženi od Francuza u prvoj utakmici, nisu bili u podređenom položaju. Protiv Poljske su ostvarili rutinsku pobjedu, a najbolju utakmicu odigrali su s Nizozemskom koja se dva puta vraćala, ali Austrija je uspjela zabiti i treći pogodak, dovoljan za pobjedu i prvo mjesto, te dvoboj protiv oslabljene Turske.

UKRAJNICI NA KRAJU OSTALI KRATKI

Prvi put u povijesti sve četiri reprezentacije završile su skupinu s identičnim bodovnim ulovom. Rumunjska, Belgija, Slovačka i Ukrajina skupili su po četiri boda, a na kraju je Ukrajina ostala ispod crte zbog najlošije gol-razlike. Skupina E je inače prije početka Eura bila neizvjesna, ali ne na ovakav način. Očekivala se šetnja Belgije, dok su se preostale tri reprezentacije trebale boriti za prolazak dalje. No, već je 1. kolo donijelo iznenađenje, uvjerljivu pobjedu Rumunja nad Ukrajinom, te slovačko slavlje u dvoboju s Belgijom. Tada se mogao naslutiti ovakav rasplet, a nakon drugog kola postalo je jasno da će Rumunji i Slovaci proći odigraju li remi, tako je i bilo.

GRUZIJSKI DEBI ZA PAMĆENJE

Willy Sagnol mogao bi uskoro dobiti spomenik u Tbilisiju. Negdašnji desni branič Bayerna i Francuske doveo je Gruziju na Euro, već to je bilo iznenađenje, a prolazak skupine dodatno je raspametio navijače. U debitantskom nastupu na velikom natjecanju prošli su dalje. Giorgi Mamardašvili samo je pojačao dojam da se radi o jednom od najboljih vratara današnjice, Hviča Kvarachelia protiv Portugala odigrao je sjajnu utakmicu začinivši je prvim pogotkom, dok je Georges Mikautadze s tri pogotka prvi strijelac dosadašnjeg dijela Eura. Vidjet ćemo koliko mogu protiv Španjolske, ali već sada su napravili povijesni rezultat, nitko im nije davao šanse za prolazak skupine.

image

Engleska ne djeluje uvjerljivo

JAVIER SORIANO Afp

NEUVJERLJIVI VELIKANI

Francuska, Nizozemska, Belgija tri su selekcije koje se tradicionalno smatraju favoritima na velikim natjecanjima. Posebno se to odnosi na Tricolore, koje mnogi vide kao novog prvaka Europe. Međutim, utakmice u skupinama ostavili su puno upitnika. Francuzi su minimalno slavili protiv Austrije, te remizirali s Nizozemskom, a onda u zadnjem kolu izgubili prvo mjesto i lakši put do finala remiziravši s otpisanim Poljacima. Nizozemska je u prvom kolu bila bolja od Poljske, a nakon 0:0 s Francuskom u posljednjoj utakmici poraženi su od Austrije. Belgija je, pak, posebna priča, njih, posebno Lukakua, nije mazila ni sreća, ali očito je da im nešto nedostaje.

PONOVNO KAOS OKO SRBIJE

Kada bismo bili zajedljivi, onda bismo napisali da su ispunili sva očekivanja. Srbija je opet došla s velikom nadom u veliki rezultat, istina puno tiše nego što su to napravili uoči Katara, a završili su isto. Ispali su, a odnosi u reprezentaciji ponovo su narušeni, ovog puta sukob izbornika Stojkovića i kapetana Tadića obilježio je prvenstvo. No, ni drugi igrači nisu bili na razini, osim vratara Rajkovića. Protiv Danske, koju su morali pobijediti za prolazak dalje, prvi put su zaprijetili u 81. minuti. Premalo za nešto više od pukog sudjelovanja na Euru.

Linker
29. lipanj 2024 06:51