ANTE CIZMIC Cropix
POGLED STRUČNJAKA

‘Hrvatska je podbacila na svakom planu, bili smo prenapuhani, zašto Dalić ne stavi njih dvojicu zajedno?‘

Dražen Besek je podijelio svoje dojmove o dosadašnjem tijeku Europskog prvenstva u Njemačkoj
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 28. lipanj 2024. 23:15

Nakon odigranog prvog kruga i utakmica po skupinama, zbrajaju se dojmovi s Eura. Svoje nam je viđenje ponudio trener Dražen Besek, najprije je govorio o najugodnijem iznenađenju dosadašnjeg natjecanja...

- Iako je senzacionalni plasman Gruzije u osminu finala možda i najljepša priča Eura, mene je najugodnije iznenadila Austrija. Momčad koju nitko nije ozbiljno shvaćao osvojila je skupinu u kojoj su još bili favorizirane Francuska i Nizozemska, te Poljska. I siguran sam da Austrija ima potencijal i za veći domet, u osmini finala igrat će s Turskom i svakako može dohvatiti četvrtfinale - rekao je Besek i nastavio:

- Austrija me oduševila idejom i nogometnim razmišljanjem, napravila je golemi iskorak u odnosu na objektivna očekivanja. Najviše mi se svidio njihov pristup, te spoznaja da ne ovise o jednome ili dvojici igrača. Modernim načinom igre, temeljenom na zajedništvu i momčadskom nastupu, Austrija je dohvatila ovaj rezultat. U toj momčadi ima iznimno kvalitetnih pojedinaca (Sabitzer, Arnautović, Baumgartner...), ali svi su se oni podredili zahtjevima igre. I dobili su Austrijanci jaku i uravnoteženu momčad, koja ne ovisi o bljesku raspoloženog i lucidnog pojedinca. To je sastav koji ima “glavu i rep”, znaju kako braniti svoja vrata i ugroziti suparnička. Na sve tri njihove utakmice vidjeli smo da imaju plan igre i ni protiv koga u skupini na travnjaku nisu bili podređeni, nego su provodili svoju ideju ravnopravno se sučeljavali suparniku.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Mnogi stručnjaci hvale njihova izbornika, 65-godišnjeg Nijemca Ralfa Rangnicka i ističu da je najzaslužniji za austrijski nogometni procvat?

- Uvijek mora postojati netko tko će pokazati pravi smjer u kojem neka momčad treba ići. Rangnick je zaslužio hvalospjeve, međutim da nema dobre igrače ne bi mogao svoje ideje provesti u djelo. Snaga te momčadi je u spoznaji da je prihvatila izbornikove ideje i zahtjeve, procijenili su da ih takva “svi za jednoga” igra može odvesti do dobroga rezultata.

Nije ostvaren temeljni cilj

Austriji pljesak, a tko je, po vašem mišljenju, podbacio u prvom dijelu natjecanja?

- Iz našeg kuta gledanja, to je svakako Hrvatska. Nije ostvaren temeljni cilj, a to je bio plasman u drugi krug. Nekako mi se čini da smo bili “prenapuhani”. Ova skupina nije bila lagana, znali smo to, ali dogodilo se da su suparnici bili čak i pomalo podcijenjeni. Ne u svlačionici, ne vjerujem da su izbornik i igrači to učinili, ali stvorila se nekakva euforija nakon one pobjede protiv Portugala i naša momčad, zajedno s izbornikom, nije pronašla odgovor na taj golemi pritisak javnosti, jednostavno nije to nadvladala. Podleglo se tom čudnom ozračju, viknulo se “hop” prije nego se skočilo. A takve su se situacije prije znale kontrolirati, kao da nismo bili svjesni da smo i na ranijim velikim natjecanjima do dobroga rezultata dolazili u zadnjim trenucima utakmica, ili nakon izvođenja 11-eraca. Ljudi vole ići za onime što im se nametne, pa onda euforija pobjeđuje razumno i racionalno razmišljanje.

A onda je i razočaranje veće...

- Naravno! Naš Savez sad pokušava nekako balansirati i “umanjiti štetu”, pa se ovaj neuspjeh želi prikazati manjim nego što zapravo jest. To je, u konačnici, dobro za naš nogomet, ali smatram da moramo biti objektivni i reći da se na ovom Euru u svemu podbacilo. I u taktici, i u procjeni igrača, to uopće nema dvojbe. Igrački i rezultatski to nije bilo dobro, vidjelo se da se nekim igračima ne vjeruje. A to svaki nogometaš osjeti - kad zna da mu se vjeruje, tada daje svoj maksimum, a kad osjeti da ga se ne “doživljava”, onda se od takvoga igrača malo može i očekivati. I to je bio veliki problem, jer smo imali u svlačionici dvojicu-trojicu igrača koji su iza sebe imali vrhunsku sezonu, a to nismo iskoristili, nego smo im pretpostavili neke igrače samo da bi se zadovoljila forma “familije”. I to jednostavno nije bilo dobro razmišljanje...

image

Dražen Besek

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Baza na talentu i lucidnosti

Na koga konkretno mislite?

- Poglavito na Budimira i Petkovića! Njih dvojica ni jedne sekunde nisu smjeli biti prijeporni. Uostalom, zašto Hrvatska, s autoritetom brončane momčadi sa SP u Katru, ne bi igrala s dvojicom napadača? Zašto ne bismo igrali napadački, umjesto ove igre koja se temeljila na postulatu da ne primimo gol? Nismo imali pobjednički gard i to se vidjelo na svakoj utakmici. Nadalje, nismo iskoristili golemi potencijal Sučića, ovo je bila idealna prilika da ga se promovira u jednog od glavnih igrača. Kao što se prije tri godine promovirao Gvardiol. Pa mali Baturina, također ga baš nismo vidjeli, a siguran sam da je mogao donijeti mnogo toga dobroga.

Biste li izdvojili neke dobre potankosti iz hrvatskoga nastupu na Euru?

- Unatoč svemu, bilo je pozitivnih stvari za koje se možemo uhvatiti. I dalje, naime, imamo lucidne, mlade igrače na kojima će se temeljiti igra naše momčadi, kreativce poput mlađahnih Sučića i Baturine ima malo koja momčad, tu je i nešto stariji Majer. Nikad nećemo imati brzance kao što su Mbappe ili Doku, ali naša će se nogometna ideja i dalje bazirati na talentu i lucidnosti.

Jeste li zadovoljni kvalitetom nogometa?

- Utakmice su zanimljive, možemo biti zadovoljni ali dekor na tribinama još je ispred prikazane igre. I nadam se da ćemo u “nokaut” sustavu natjecanja vidjeti bolji nogomet, svaka će momčad sad morati dati svoj maksimum i logično je očekivati prave stvari, s mnogo ritma i duela. I sad je vrijeme za velike igrače, sad oni moraju pokazati zašto su veliki.

Tko je za vas favorit za osvajanje Eura?

- Nakon viđenih utakmica po skupinama, nikad ne bih otpisao Njemačku. Ali, moj je prvi favorit Španjolska. Po svemu, po kadru igrača, po igri, Španjolci su dosad bili jedna druga dimenzija - smatra Besek.

Linker
28. lipanj 2024 23:16